17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialCladire de patrimoniu pastrata pentru cabinetele parlamentarilor PSD

Cladire de patrimoniu pastrata pentru cabinetele parlamentarilor PSD

Imobilul de patrimoniu situat in centrul Galatiului, pe strada Domneasca nr. 64, se afla intr-o situatie enigmatica. El a fost reparat, evident, pe banii primariei, in cursul anului 2004 si, in pofida faptului ca lucrarile au fost finalizate in toamna trecuta, iar la Galati exista criza de spatii pentru institutii publice si neguvernamentale, de peste o jumatate de an imobilul proaspat renovat este pustiu. Surse din organizatia locala a PSD ne-au declarat ca in imobilul de pe Domneasca 64 isi vor muta cabinetele parlamentarii PSD de Galati, fiind asteptat pentru aceasta momentul cel mai oportun. Marea problema este ca dupa alegerile din noiembrie 2004 si parlamentari ai altor partide erau in cautare de sedii pentru cabinete si ar fi fost posibil ca si acestia sa emita pretentii pentru spatii in imobilul cu pricina, asa ca, mai intai, a fost lasata sa treaca vremea, care le rezolva pe toate.

Agentia imobiliara „PSD – Fuziunea” SA

Inainte de perioada regimului comunist, imobilul din str. Domneasca 64 a apartinut uneia dintre familiile bogate ale Galatiului, dar pana acum nimeni nu a revendicat imobilul. Din 1993, imobilul a fost sediu al filialei locale a PSM, iar dupa ce „socialistii muncii” au fost absorbiti de PSD, liderii PSD Galati au pus ochii pe imobilul de patrimoniu, asupra caruia chiar isi revendicau anumite drepturi, invocand faptul ca fuziunea prin absortie insemna si „mostenirea” PSM. Dar aceasta expansiune locativa a fostului partid de guvernamant a fost temperata de izbucnirea unui scandal de presa in legatura cu faptul ca prin politica fuziunilor prin absortie PSD ajunsese sa aiba la Galati cinci sedii, dintre care trei preluate prin fuziunea prin absortie a partidelor de buzunar, care si-au consumat, pe rand, rolul de satelit al PDSR/PSD: sediul PSDR din strada Eroilor nr. 6, garsoniera Partidului Socialist, adica apartamentul 21 din Blocul A1, de pe strada Brailei nr. 169, si imobilul de patrimoniu mostenit prin absortie de la PSM.

Reparatii si un pic de politica

In primavara anului trecut, la imobilul din Domneasca 64 au fost demarate reparatiile, fiind comandate de Primaria Galati prin adresa 29108/26.03.2004, si au fost executate de firma SC Consedil SRL Galati, a fostului presedinte al PSM Galati Dan Meran, cel care la fuziune predase „la cheie” filiala PSM liderilor PSD Galati. Pentru preluarea acestor lucrari, Primaria Galati a organizat o licitatie la care s-au inscris cinci firme de constructii si, cum nimeni nu a depus vreo contestatie in legatura cu modul in care s-a desfasurat aceasta, faptul ca lucrarea a fost castigata tocmai de firma lui Meran poate fi pus pe seama unei ciudate coincidente. Pe atunci, Dan Meran era in gratiile liderilor PSD, pe 1 mai 2004 devenind vicepresedinte al Forumului National al Muncitorilor din PSD. Mai tarziu, armonia dintre liderii PSD Galati si vicele FNM-PSD a fost pierduta iremediabil in disputele legate de rezultatele alegerilor interne pentru desemnarea candidatilor eligibili pe listele PSD Galati; desi la alegeri obtinuse un numar de voturi confortabil, un scor care il indreptatea sa fie pe un loc eligibil e pe lista PSD Galati pentru Camera Deputatilor, dupa ce a fost tinta unui atac al liderilor PD Galati, Meran a pierdut sustinerea presedintelui PSD Galati Dan Nica si, in cele din urma, a fost eliminat de pe liste de Consiliul de Integritate Morala. Dupa ce PSD a pierdut guvernarea, Dan Meran a fost unul dintre cei mai ferventi critici ai conducerii centrale a PSD si ai liderului local Dan Nica, la conferinta de alegeri din aprilie devenind chiar candidatul „aripii Iliescu” din PSD Galati in confruntarea cu deputatul Dan Nica. Aceasta candidatura i-a adus si lovitura fatala, pentru ca printr-o abila strategie a purtatorului de cuvant al PSD Galati Claudiu Branzan, Meran a fost adus in situatia de a intra in conflict cu delegatii din sala in care se desfasurau alegerile municipalei PSD si s-a vazut obligat la a-si depune demisia din PSD, a doua zi, cu 2 doua ore inainte de inceperea conferintei judetene de alegeri.

Confuzii, incurcaturi, plangeri penale

Atunci a descoperit ca are si alte „probleme”. Unele dintre ele, chiar la reparatiile sediului din Domneasca 64. Conform procesului verbal de atribuire a lucrarii nr. 29284/ 26.03.2004, Consiliul Municipal alocase pentru reparatii suma de 2.316.913.000 lei, fara TVA. Cu toate ca a castigat licitatia ofertand pretul cel mai mic, Meran nu poate recupera suma de 219 milioane de lei din cauza unei confuzii a unui functionar al Primariei, preluata si de SC Proiect SA, care a executat proiectul reparatiilor. In imobilul cu pricina, pe langa sediul PSM, mai erau si doua spatii locative, ocupate de doua familii de pensionari, care isi cumparasera apartamentele in baza Legii 10. Atunci cand a fost comandata si proiectata lucrarea, functionarii primariei nu au tinut cont de acest lucru; asa ca firma lui Meran a reparat si acoperisurile apartamentelor pensionarilor, in valoare de 219 milioane, lucrare pe care primarul Dumitru Nicolae refuza sa o deconteze, pentru ca ar insemna sa plateasca din bani publici repararea locuintelor unor persoane private. Caz penal! Dar, pana la urma, tot la o tarasenie cu conotatii penale s-a ajuns, pentru ca „expulzatul” din PSD Dan Meran nu a pierdut prilejul de a se mai razbuna o data pe primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, care este si presedinte al Organizatei municipale PSD Galati, impotriva caruia a depus o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, pentru ca refuza sa ii plateasca contravaloarea lucrarii comandate, proiectate si executate, de 219.187.849 lei.

Anotimpul repartitiilor

Dosarul aflat pe masa procurorilor este destul de incalcit. Va fi greu de rezovat, dar cui ii pasa de asta?! Miza este, de fapt, ce se va intampla cu imobilul din Domneasca 64, cine va primi repartitie pentru a se muta acolo. Surse din PSD spun ca odaile fostului PSM au fost predestinate, inca din momentul aprobarii reparatiilor, pentru a fi sedii ale cabinetelor parlamentarilor PSD Galati. Deocamdata, cei trei deputati si doi senatori au cabinetele la sediul organizatiei judetene din str. Domneasca 55. Tot in zona centrala, tot imobil de patrimoniu. Dar, fiindca s-ar fi putut ca si parlamentari ai altor partide care erau in cautare de sedii sa revendice spatii pentru cabinete tot in Domneasca 64, momentul repartitiei a fost amanat. Intre timp, deputatul PRM L. Codarla si-a amenajat sediul intr-un spatiu al unui fost aprozar, care fusese repartizat in urma cu cativa ani organizatiei municipale PRM, iar deputatului UDMR Levente Szekely i-a fost repartizat un spatiu la ultimul etaj al unui bloc fara lift, blocul Cristal, care este administrat de Prefectura Galati. Acum ar fi posibil sa se produca si asteptatele repartitii.

Cele mai citite

Analiștii CFA România prognozează o inflație de 4,95% și un curs de 5,0735 lei/euro pentru august 2025

Conform sondajului realizat de CFA România în luna august, analiștii financiari estimează o rată a inflației de 4,95% pentru următoarele 12 luni, până în...

Doi bărbați au murit după ce mașina în care se aflau a intrat într-un copac

Doi bărbați au decedat în noaptea de duminică spre luni, după ce autoturismul în care se aflau a lovit un copac. În urma impactului,...

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată într-un accident mortal

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată în teribilul accident rutier din localitatea Bumbești Pițic, din județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă