20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialCJ Suceava dă în judecată 70 de primării din județ. Care este...

CJ Suceava dă în judecată 70 de primării din județ. Care este motivul

Consiliul Judeţean Suceava va da în judecată 70 de primării din judeţ care nu şi-au plătit, în ultimii patru ani, cofinanţarea la proiectul european de gestionare a deșeurilor, în valoare de 218 milioane de lei, informează Mediafax.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că, în fiecare an, de la bugetul judeţean au fost transmise primăriilor fonduri pentru plata acestor contribuţii la proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), dar 70 de primării din cele 114 nu au plătit, iar riscul este ca proiectul să nu se finalizeze la sfârşitul acestui an, consecinţa fiind aceea că fondurile europene alocate ar putea fi returnate.

El a spus că CJ Suceava a început procedura de notificare a primăriilor care nu au achitat aceste contribuţii, urmând ca, în cazul în care localităţile nu plătesc, să fie acţionate în instanţă pentru recuperarea acestor fonduri.

„Nu mi-am dorit niciodată să ajungem într-o asemenea situaţie, să acţionăm primăriile din judeţ în instanţă, dar se pare că nu este o altă soluţie”, a spus Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava a explicat că a încercat diverse metode prin care primăriile să fie sensibilizate să achite această cofinanţare, inclusiv prin diminuarea sumelor de echilibrare a bugetelor locale, dar nu s-a constatat nicio reacţie din partea acestora.

El a menţionat că este interesant că au achitat cofinanţarea localităţi care au un buget mic, în timp ce localităţi cu buget mare nu au plătit sumele prevăzute în contract.

Nechifor a dat exemplul municipiului Suceava, care are de achitat 4,5 milioane de lei, nu a achitat niciun leu în perioada 2011-2014, iar în acest an a plătit 2,5 milioane de lei, având un debit de două milioane de lei.

Dintre municipiile din judeţ, doar Câmpulung Moldovenesc nu are debite.

Comunele din judeţ mai au de achitat debite totale de 8,2 milioane de lei, iar mai multe primării au achitat mai mult decât era prevăzut în contract, aşa cum sunt comuna Zvoriştea, care a plătit 20.000 de lei în plus, şi comuna Bălăceana, care are 11.000 de lei plătiţi în plus.

Prin proiectul SMID se construieşte un depozit ecologic care deserveşte zona de şes a judeţului Suceava, în localitatea Moara, din apropierea municipiului Suceava, realizat în proporţie de 99,99 la sută, şi un depozit pentru zona de munte, în localitatea Pojorâta, realizat în proporţie de 85 la sută.

Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, fără TVA, finanţat prin POS Mediu, prevede şi înfiinţarea a 1.250 de puncte de colectare a deşeurilor şi a cinci staţii de transfer, dar şi închiderea gropilor de gunoi neconforme.

Cele mai citite

MAE anunță că peste 1000 de români din Liban și-au anunțat prezența la Ambasada României din Beirut

Personalul diplomatic este în legătură permanentă cu familiile de români din Liban, anunță MAE MAE recomandă ferm cetăţenilor români care se află deja pe teritoriul...

Interes scăzut din partea investitorilor japonezi pentru obligațiunile Samurai verzi emise de România

România a lansat recent obligațiuni Samurai verzi în yeni, marcând prima sa revenire pe piața financiară japoneză după anii '90, însă interesul din partea...

Parlamentul se reuneşte pentru numiri la conducerea BNR, ASF şi CNA. Mugur Isărescu îşi continuă mandatul

Parlamentul României se va reuni marţi, de la ora 15:00, într-o şedinţă comună pentru a numi noii membri ai consiliilor de administraţie ale Băncii...
Ultima oră
Pe aceeași temă