Chestorul de poliţie Dragoş Bogdan Agapie a participat, duminică, la mitingul împotriva preşedintelui Klaus Iohannis în afara orelor de program. El este directorul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională (CCPI) şi a fost fotografiat în faţa Palatului Cotroceni, într-un grup de protestatari.
Chestionat de „România liberă“, Agapie a refuzat să precizeze de ce a fost duminică la protest şi ne-a invitat să facem o solicitare scrisă la Biroul de Presă al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).
Astfel, am trimis o solicitare în baza Legii 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public şi am primit următorul răspuns: „Persoana la care faceți referire în solicitare nu a fost prezentă în ziua respectivă, în zona menționată, în calitate oficială și nici nu se afla în timpul serviciului“.
Deşi Agapie a refuzat să facă vreo declaraţie publică, Vasile Lincu, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex“, a sancţionat comportamentul acestuia. În opinia lui Lincu, prezenţa chestorului la un miting neautorizat ridică o serie de probleme. „Dacă noi, membrii sindicatului, am fi fost acolo, am fi primit amendă“, a spus Lincu.
Liderul de sindicat a precizat însă că, potrivit Statutului poliţistului, cadrele Ministerului de Interne au dreptul să participe la mitinguri fără caracter politic, fiind interzisă doar participarea la greve şi demons-traţii cu caracter politic.
Ce este CCPI
Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională (CCPI) este în subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi este specializat în schimbul de informaţii operative în domeniul combaterii criminalităţii la nivel internaţional. Asta înseamnă că CCPI este direct implicat în localizarea şi aducerea în ţară a lui Sebastian Ghiţă. Suspect în mai multe dosare penale, Ghiţă a fugit din România pentru a nu suporta rigorile legii. Potrivit legii, CCPI reuneşte următoarele canale de cooperare poliţienească internaţională: INTERPOL, EUROPOL, Sistemul Informatic Schengen/SIRENE, legătura operaţională cu Centrul SELEC, precum şi cu ataşaţii de afaceri interne şi ofiţerii de legătură, atât români acreditaţi în străinătate, cât şi străini acreditaţi în România.
Miting anti-Iohannis
Aproape 1.500 de oameni, majoritatea persoane în vârstă, au protestat
duminică în faţa Palatului Cotroceni, în semn de susţinere a Guvernului Grindeanu. Ei au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis, după ce şeful statului a susţinut manifestaţiile de stradă care au avut loc în ultimele zile. Oamenii au strigat: „Jos Iohannis!“, „Grindeanu, nu te lăsa, noi suntem de partea ta“, „PNL şi USR aceeaşi mizerie“ şi „Ghinion, am ieşit şi noi“. Circulaţia a fost blocată în faţa Palatului Cotroceni, pe ambele sensuri ale bulevardelor Gheorghe Marinescu şi Eroii Sanitari. Protestele au continuat şi în cursul acestei săptămâni.