Inconjurat de tineri, care ii multumesc in fata camerelor de luat vederi pentru „invatamantul gratuit”, sau de varstnici, care il proslavesc pentru pensiile primite, Alexandr Lukasenko este omniprezent in campania pentru alegerile prezidentiale din Belarus, strivind orice concurenta.
In perspectiva scrutinului din 19 martie, omul forte de la Minsk este laudat de mass-media oficiale pentru „cuceririle economice” ale fostei republici sovietice. Tara, totusi, nu s-a schimbat prea mult fata de epoca URSS – remarca AFP.
„Multumesc in fiecare zi presedintelui Lukasenko, care-mi plateste pensia si ma ajuta sa-mi cumpar painea si sa traiesc”, afirma cu convingere o pensionara, la televiziunea de stat. Tot la televizor, o studenta zambeste larg, declarand ca este recunoscatoare liderului belarus pentru caminul in care locuieste „aproape gratuit, spre deosebire de situatia din alte tari”.
Numit de unii „Batka” (tata, in graiul local), alintat de altii „Luka”, Alexandr Lukasenko a ajuns la putere in 1994, fiind considerat in Occident ultimul dictator al Europei. Maniera in care apare pe micul ecran l-ar face invidios pe Ion Iliescu al anilor '90-'92. La inregistrarea candidaturilor, Lukasenko a fost filmat din toate unghiurile, spre deosebire de cei trei adversari ai sai, prezentati din spate si carora abia le-au fost mentionate numele. In cele doua minute de antena, unul dintre ei a afirmat: „Multumim, Alexandr, pentru ceea ce ai facut pentru tara. Dar e timpul sa pleci, ca sa nu impiedici progresul societatii”. Cea de-a doua parte a declaratiei a fost cenzurata. Ziarul „Sovietskaia Belarus”, cu un tiraj de 500.000 de exemplare, a publicat pe prima pagina o poza uriasa a lui Lukasenko, sub titlul: „Pe el il alegem”. Din articol se putea afla ca „76% din alegatori se declara gata sa-l voteze pe Lukasenko, iar 3% – pentru alti candidati”.
Ce nu se vede la televizor e si mai grav. O suta de sustinatori ai candidatului opozitiei unite, Alexandr Milinkevici, au fost arestati din motive puerile in momentul cand voiau sa plece la Minsk pentru a-si intalni favoritul.
Un numar de 50 de observatori ai OSCE vor supraveghea corectitudinea scrutinului. UE, insa, nu-si face iluzii cu privire la acest aspect. Iar posibilitatea unei revolutii „colorate”, ca in Ucraina sau Georgia, nu pare a fi pe placul opozitiei.
Perpetuarea domniei lui Lukasenko se decide la Moscova, acolo unde fostul presedinte de colhoz a gasit intotdeauna sprijin politic si gaze naturale ieftine.