0 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCiorovaiala Basescu-Tariceanu a lasat de izbeliste dotarea Armatei

Ciorovaiala Basescu-Tariceanu a lasat de izbeliste dotarea Armatei

Expertii spun ca programele strategice de inzestrare a Armatei nu sunt facute nici de ochii Rusiei, nici in detrimentul poporului, ci sunt angajamente ferme pe care Romania si le-a asumat cand a intrat in NATO.

Noul schimb de contre dintre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, care a dus la suspendarea sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), a lasat de izbeliste planul de finantari pentru cele sase programe strategice de inzestrare a Armatei, valabile pentru perioada 2008-2013. Aceste programe de achizitii de armament au inceput sa fie implementate din 2007, ca parte a angajamentului Romaniei fata de NATO si constau in asigurarea compatibilitatii armatei romane cu cea a Aliantei. Pana acum, cifrele arata ca ele s-au bucurat de finantari timide din partea Cabinetului Tariceanu si se afla deja in intarziere.

 

Expertii militari considera ca atat presedintele, cat si premierul au dat dovada de populism, dand uitarii miza acestor achizitii: angajamentul fata de NATO. In timp ce Basescu le-ar fi prezentat, conform lui Tariceanu, ca pe o solutie de a nu ramane "in inferioritate fata de Rusia", Tariceanu a imbracat haina pacifistului care "alege oamenii in favoarea tancurilor" si prefera sa cheltuiasca banii pentru binele poporului.
In 2007, Ministerul Apararii (MAp) a stabilit, de comun acord cu CSAT, ca Romania trebuie sa achizitioneze, pana in 2013, armament modern de baza pentru cele trei categorii de forte ale Armatei Romane: 48 de avioane multirol si patru sisteme de rachete sol-aer cu bataie mare pentru Fortele Aeriene, 837 de TAB-uri si 2.842 de vehicule blindate si neblindate pentru Fortele Terestre, precum si patru corvete multifunctionale si patru vanatoare de mine pentru Fortele Navale.

 

Intr-o estimare bugetara de anul trecut facuta de MAp pentru achizitii de cel putin doua ori mai reduse, costurile pentru Romania se ridicau la aproximativ 4,1 miliarde de euro.
Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, considera ca este inacceptabil ca doua personaje de prim-plan "care se revendica de la ideologia de dreapta" sa cada in populism si sa uite de miezul problemei. "Cei doi au probat ca unul (Tariceanu – n.r.) nu stie nimic in materie de securitate nationala, desi este inconjurat de oameni care cunosc domeniul, iar celalalt (Basescu – n.r.) ca are dificultati in materie de politica externa", a spus Chifu, referindu-se la grija lui Tariceanu pentru popor, nu pentru "tancuri", si la presupusa ingrijorare a lui Basescu fata de Rusia.

Cele doua personaje de rang inalt par sa fi uitat ca inzestrarea armatei nu este un moft politic, socoteste si Iulian Fota, directorul Colegiului de Aparare. "Fiecare dintre aceste sase programe este important si trebuie indeplinit. Ele nu sunt extravagante romanesti, ci sunt gandite in sistemul de interoperabilitate cu NATO si cu UE. Romania trebuie sa respecte ce a inceput, nu poti sa bagi fierul de calcat in priza si apoi sa-l scoti", spune Fota. Expertul ne-a explicat ca aceste planuri strategice ale Armatei trebuie aprobate urgent de CSAT pentru ca NATO impune tuturor tarilor membre sa lucreze cu planuri de buget multianuale, pe termen mediu si lung, dupa un orar strict stabilit.

Cei doi experti arata ca un alt motiv pentru urgenta achizitiilor de armament, care nu tine de mofturile politice ale zilei, este strict obiectiv: armamentul din dotare expira, iar contractele de mentenanta fie ajung la sfarsit, fie nu mai are cine sa le execute. De exemplu, avioanele de lupta MiG 21 Lancer isi vor da duhul, tehnic vorbind, incepand cu 2010. Cat despre presupusa ingrijorare a lui Basescu fata de Rusia, pe care Tariceanu a invocat-o public, desi discutiile din CSAT sunt secrete, cei doi experti considera ca ea este intemeiata.

"Dupa razboiul din Georgia, este foarte clar ca aici este o zona fierbinte. Creste nevoia de armament, nu atat pentru ca el sa fie folosit, ci pentru efectul de descurajare a oricarei tentative de a planifica un conflict", ne-a explicat Iulian Chifu. Chiar daca Rusia nu ne este inamic, nu putem spune convins ca ne este prieten, considera Iulian Fota.

Cele mai citite

Rusia: Poliția a deschis o anchetă după moartea suspectă a balerinului Vladimir Shklyarov

Anchetatorii din Rusia investighează moartea lui Vladimir Shklyarov, balerin principal la renumitul Teatru Mariinski din Sankt Petersburg, după ce artistul a căzut de la...

Emma Răducanu duce Marea Britanie în semifinalele Billie Jean King Cup

Marea Britanie a reușit să se califice în semifinalele Billie Jean King Cup, competiția feminină de tenis pe echipe, după o serie de victorii...

Kickboxing pentru copii: beneficii, riscuri și alte sfaturi utile 

Kickboxul este un sport de contact care îmbină tehnici din box și karate. A luat naștere în anii ’60, în Japonia și Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă