Ministrul roman de Externe, Adrian Cioroianu, a criticat ieri anuntul facut de autoritatile de la Kiev privind inaugurarea, pe 14 mai, a Canalului Dunare-Marea Neagra pe bratele Chilia si Bastroe.
"Ducerea la capat a acestui proiect ar afecta grav si ireversibil regiunea Deltei", a declarat ministrul Cioroianu. El a precizat ca s-a intalnit recent cu adjunctul ministrului de Externe ucrainean, care a pus accentul pe beneficiile economice, ce ar avea potential "pentru ambele parti". "In calitate de membru UE, nu am intentia de a transforma problema intr-una bilaterala, ci intr-una europeana", a spus Cioroianu, recunoscand ca si de partea romaneasca exista persoane care ocupa abuziv zona si care nu au obtinut nici un aviz de mediu.
Conflictul ucraineano-roman dateaza din 11 mai 2004, cand Ucraina a inceput lucrarile de construire la Canalul Bastroe, ignorand reactiile negative si apelurile de suspendare din partea statelor europene, a Comisiei Europene si a organizatiilor internationale de mediu. In prezent, navigatia pe acest canal se desfasoara in regim experimental, vasele neplatind deocamdata taxe de tranzit, a declarat un reprezentant al Ministerului Transporturilor din Ucraina, citat de publicatia Eho. A doua etapa a lucrarilor pe bratul Bastroe va incepe in vara acestui an, pentru extinderea pana la 80 m a latimii canalului, precum si pentru adancirea lui. Autoritatile ucrainene estimeaza finalizarea lucrarilor in urmatorii doi ani.
Pe langa factorul ecologic, Romania ar pierde o parte importanta din traficul pe Dunare. Proiectul final va permite navigarea zilnica, timp de 24 de ore, fara pauze si in ambele sensuri, fata de rutele de navigare cu ecluze ale Romaniei.