16.5 C
București
sâmbătă, 26 octombrie 2024
AcasăSpecialCine va profita de plecarea Nokia

Cine va profita de plecarea Nokia

O parte dintre concurenţi încearcă să profite acum de ocazia creată prin plecarea Nokia din România, întocmai cu au profitat canadienii de la Blackberry după ce grupul finlandez şi-a închis fabrica din localitatea germană Bochum şi a transferat producţia la Jucu.

Decizia conducerii companiei finlandeze Nokia de a închide fabrica de telefoane mobile, din comuna clujeană Jucu, a stârnit interesul altor companii din domenii precum IT&C sau electronice, care vor să preia muncitorii ori liniile tehnologice ale finlandezilor. Printre acestea se numără compania chineză de telefonie ZTE, americanii de la IBM ori germanii de la Bosch.

Practic, unii dintre concurenţii Nokia doresc să profite de oportunitatea oferită de plecarea producătorului finlandez de telefoane mobile, întocmai cum au profitat canadienii de la Blackberry, după ce Nokia şi-a închis fabrica din localitatea germană Bochum şi a transferat producţia la Jucu.

O situaţie dramatică pentru Nokia

În acest moment, situaţia este dramatică pentru Nokia. În anul 2008, compania finlandeză a transferat producţia de telefoane mobile ieftine din Germania în România pentru a reduce costurile salariale. Dacă un angajat german din Bochum câştiga, în medie, 1.700 de euro, un angajat de la Jucu câştigă între 150 şi 200 de euro. Acum, Nokia doreşte să reducă şi mai mult costurile salariale, pentru că piaţa telefoanelor mobile ieftine s-a prăbuşit, astfel că finlandezii vor să producă telefoane mobile în India sau în Vietnam. Însă cota de piaţă a Nokia s-a redus tocmai în favoarea companiilor care produc smatphone-uri, iar Blackberry, care a angajat o parte însemnată a foştilor muncitori ai Nokia din Bochum, este unul dintre cei mai importanţi producători de telefoane mobile inteligente. Analiştii economici spun că schema s-ar putea repeta şi în judeţul Cluj.

Inginerii concediaţi de Nokia şi-au găsit deja de lucru

În urmă cu câteva luni, Nokia a decis să îşi închidă divizia care producea software în Cluj-Napoca. De această decizie au profitat concurenţii Nokia. „90 la sută dintre inginerii concediaţi de Nokia şi-au găsit deja de lucru”, afirmă directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj, Daniel Don. Iar ceilalţi 10 la sută din inginerii Nokia vor continua să fie plătiţi de compania finlandeză până la finalele anului. Statisticile nu spun ce companii au angajat foştii ingineri Nokia. Însă compania olandeză ISDC, una dintre cele mai importante de pe piaţa producătorilor de software, a anunţat recent că şi-a mărit semnificativ numărul de angajaţi.

De asemenea, cu foarte multe discreţie, IBM şi-a deschis deja o reprezentanţă la Cluj, care funcţionează în clădirea Maestro Business Center. Angajaţii IBM vin la muncă de câteva luni, însă reprezentanţii companiei americane au refuzat să ofere vreo informaţie oficială legată de extinderea la Cluj. O altă companie americană, gigantul Emerson, care deţine deja trei fabrici într-un parc industrial de lângă Cluj, are planuri de extindere. Daniel Don spune că nu vor avea probleme nici cei care au muncit la fabrica din Jucu pentru Nokia. „Această calificare a lor, de montatori subansamble, are o mare căutare pe piaţă şi va avea o căutare şi mai mare în perioada următoare”, a spus Daniel Don. La rândul său, premierul Emil Boc a confirmat faptul că există 21 de mari investitori din străinătate interesaţi de România. Iar o parte a lor este interesată să investească chiar la Cluj.

Bosch are o reputaţie mai bună decât Nokia

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a dezvăluit numele unuia dintre aceşti investitori. Este vorba de concernul german Bosch. „Suntem în cercul restrâns de locaţii (n.r. – amplasamente) analizat de conducerea Bosch”, a declarat Alin Tişe. Iar repre­zentanţii Bosch au confirmat interesul pentru Jucu. Mai exact, este vorba despre divizia Rexroth, care produce componente electronice pentru industria auto. Bosch ar urma să investească între 30 şi 60 milioane de euro, iar numărul angajaţilor ar putea ajunge la 1.300. Este vorba despre o cifră foarte apropiată de cea a muncitorilor concediaţi de Nokia. Compania finlandeză a avut, anul trecut, în medie, 1.552 de angajaţi. Diferenţa este aceea că Bosch, care mai deţine o fabrică de componente auto în Blaj, îşi respectă mult mai mult angajaţii decât Nokia, iar nivelul salarial oferit în Blaj de către compania germană este mai bun decât cel oferit de compania finlandeză.

O altă companie interesată să preia liniile tehnologice ale Nokia este ZTE din China. Această companie ar urma să producă, dacă afacerea va fi concretizată, tocmai telefoane mobile de tip smartphone, dar la preţuri mici. Aşa ar fi, de exemplu, telefoane dual SIM şi cu touchscreen. Iar acestea ar putea lua şi mai mult din actuala cotă de piaţă a Nokia, mai ales pe fondul sentimentelor negative ale românilor faţă de brandul finlandez, spune o serie de analişti economici. Astfel, cercul din jurul Nokia se strânge tot mai mult. O parte din pieţele tradiţionale din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord, unde Nokia livra telefoanele ieftine produse la Jucu, s-a prăbuşit, din cauza revoluţiilor ori revoltelor din Tunisia, Egipt, Libia, Siria ori Palestina. Iar în Europa de Est, smartphone-urile produse de cei care au cules rămăşiţele imperiului Nokia au tot mai mulţi cumpărători. Aşa că Nokia se refugiază în anumite ţări din Asia, una dintre puţinele zone în care oamenii mai sunt interesaţi să cumpere telefoane rudimentare ieftine. 

Cele mai citite

Ursula von der Leyen a anulat întâlnirea cu Milos Vucevic, premierul sârb, care se întâlnise înainte cu un ministru rus

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a refuzat vineri să se întâlnească la Belgrad cu premierul sârb Milos Vucevic pentu că acesta din...

Meta colaborează cu Reuters pentru îmbunătățirea chatbotului său de inteligență artificială

Meta a anunțat recent o colaborare cu agenția de știri Reuters, prin care chatbotul său de inteligență artificială va utiliza conținutul Reuters pentru a...

Statele membre ale UE discută creșterea tarifelor pentru produsele agro-alimentare rusești

Țările din Uniunea Europeană analizează posibilitatea majorării tarifelor pentru o gamă variată de produse agro-alimentare și îngrășăminte din Rusia, conform unor surse citate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă