15.2 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialCine va plăti penal pentru explozia de la Sighetu Marmaţiei

Cine va plăti penal pentru explozia de la Sighetu Marmaţiei

După exploziile care au rănit 17 persoane şi au distrus duminică dimineaţă un imobil din oraşul maramureşean, ancheta Parchetului General scoate la iveală tot mai multe controverse.

 

O conductă fisurată este, cel mai probabil, cauza explo­ziilor succesive de la notariatul şi clubul din Sighetu Marmaţiei. Aceasta este concluzia preliminară a anchetei desfăşurate la faţa locului de comandantul Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa. Reprezentanţii companiei care asigură distribuţia gazului metan în orăşelul maramureşean se află sub anchetă penală. Echipe de poliţişti au descins atât la sediul central al companiei, cât şi la punctul de lucru din Sighetu Marmaţiei, de unde au ridicat toate documentele.

Primarul din Sighetu Marma­ţiei, Eugenia Godja, a declarat că, iniţial, nu a vrut să semneze con­tractul cu compania Berg Gaz, cea care a realizat reţeaua de distribuţie a gazului metan din oraşul maramureşean. Iar asta, pentru că reprezentanţii companiei nu aveau plătită taxa necesară pentru autorizare. Însă, în cele din urmă, Primăria Sighetu Marmaţiei a fost obligată să semneze contractul, după ce compania a dat administraţia locală în judecată. „Licitaţia a fost organizată de Ministerul Industriilor, nu de noi”, a declarat Eugenia Godja.

Controversele legate de companie sunt extrem de mari. Preşedintele Consiliului Jude­ţean Maramureş, Mircea Man, a declarat că în Sighetu Marmaţiei compania Berg Gaz nu ar fi introdus mercaptan în gazul metan distribuit. Mercaptanul, care este un gaz cu miros neplăcut, are tocmai rolul de a semnala olfactiv scurgerile din reţea. La rândul lor, unii dintre tinerii care se aflau în localul numit Euphobia, acolo unde a avut loc explozia, spun că nu au simţit miros de mercaptan. Însă viceprimarul din Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, a declarat că totuşi există mercaptan în gazul distribuit în oraş.

Oricum, ancheta procurorilor va face lumină în acest caz, speră localnicii. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, l-a desemnat ca şef al echipei de investigatori pe procurorul Marius Foitoş, care este şeful serviciului criminalistic din cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În echipa de investigatori au fost cooptaţi şi angajaţi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş şi specia­lişti de la Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă Petroşani. Primele date arată că explozia a pornit din grupul sanitar al localului Euphobia, la ora 1.00, în noaptea de 18 spre 19 februarie, unde se aflau şapte tinere, care fumau. Victimele grav rănite au fost transportate, cu o aeronavă militară, la spitalele din Bucureşti.

În timp ce tinerele din Mara­mureş primeau îngrijiri medicale, la faţa locului au venit o serie de angajaţi ai Berg Gaz, pentru a verifica situaţia. Este vorba de o echipă de 14 persoane care au intrat într-un cabinet notarial situat în acelaşi imobil. A urmat o nouă explozie, care a făcut noi victime printre membrii echipei de verificare. Imobilul în care funcţionau localul Euphobia şi cabinetul notarial este acum distrus în proporţie de 75%.

Practic, în a doua deflagraţie, zece persoane au fost rănite, printre care trei ofiţeri de poliţie, doi pompieri şi un notar care avea biroul deasupra clubului. Chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, a declarat că în urma celor două deflagraţii au fost rănite 21 de persoane, dintre care 17 au fost spitalizate – 15 la Bucureşti, una la spitalul din Sighetu Marmaţiei şi una la spitalul din Baia-Mare. Dintre cele 15 persoane rănite aduse la Bucureşti, 11 sunt internate la Spitalul de Arşi şi patru la Spitalul de Urgenţă Floreasca.   Text Box:  

Cele mai citite

Israelul a lovit fosta clădire de testare a armelor nucleare din Iran și instalații de rachete

Evaluările, bazate pe imagini din satelit, au fost realizate de un fost inspector de arme al ONU și un analist de cercetare de la...

Credință și corupție: Consilier economic la Arhiepiscopie, arestat pentru furt de milioane

Consilierul arhiepiscopului Teodosie este acuzat că a furat 3 milioane de lei din visteria instituției Consilierul economic Ionuț Pop este acuzat de delapidare în formă...

Curbă periculoasă pentru industria auto: Peste 25.000 de locuri de muncă pierdute

Anul 2025 promite oprirea derapajului și redresarea companiilor din acest domeniu Potrivit INS, 29 de sectoare de activitate au înregistrat o scădere a numărului...
Ultima oră
Pe aceeași temă