-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine va plange la urma?

Cine va plange la urma?

Nu va mai enervati de pomana daca o vedeti mereu pe Monica Ridzi la brat cu liderii partidului cotrocenist dupa ce presa a dezvaluit ca ministrul MTS a gestionat prost banii publici intr-un moment cum nu se poate mai nepotrivit. Nu are nici un rost sa cereti ca legea sa fie egala pentru toti cata vreme sefii unui partid de guvernamant, care vorbesc intruna de morala si onoare, nu vor sa dea jos un demnitar ca sa nu dea satisfactie adversarilor si opiniei publice. PDL a ajuns sa calce apasat pe urmele fostilor fesenisti, in prezent pesedisti, care il tineau de mana pe Gabriel Bivolaru atunci cand acesta era chemat la Parchet sa vorbeasca despre devalizarea unei banci cu sucursala la Sinaia. Sa fie clar: nu doresc sa pun pe acelasi plan cazul Ridzi cu fapta penala comisa de un fost parlamentar cu ani de puscarie la activ.

 

Vreau doar sa arat ca gestul partidului condus de premierul Boc, acela de a nu suspenda un ministru asupra caruia planeaza suspiciunea de coruptie, nu reprezinta altceva decat o aliniere la instinctul de conservare specific oamenilor politici  duplicitari, care considera ca este o datorie sa fii solidar cu un demnitar acuzat de comiterea unor ilegalitati aflate in stadiu de cercetare la procurorii anticoruptie. Suntem martorii unei proces de erodare a credibilitatii unui partid in fata publicului, datorata in mare masura unei "solidaritati tiganesti" in jurul unui sef de institutie de stat aratat cu degetul de presa ca si-ar fi batut joc de fondurile alocate de la buget pentru MTS. Faptul ca Emil Boc nu se dezice de ministrul Ridzi nici in al doisprezecelea ceas, pentru a nu pune Guvernul in situatia de a fi injurat de toata lumea, motivand ca DNA nu a anuntat urmarirea penala, ma determina sa cred ca premierul nu este in stare sa faca diferenta intre responsabilitatea juridica si cea politica.

 

Acest lucru ma face sa ii dau dreptate colegului de partid Cristian Preda cand da de inteles ca Boc va plange pana la urma daca omul sau nu va fi scos din Guvern inainte ca procurorii sa se pronunte. Deja au aparut nemultumiri mari in PDL cu privire la ajutorul nemeritat acordat ministrului Ridzi pe fondul unui scandal din ce in ce mai greu de controlat. Exista politicieni in partid care se delimiteaza de decizia lui Boc de a mentine in functie un membru al Cabinetului anchetat de o comisie parlamentara cu mandat in derulare. Practic, s-a ajuns la impartirea partidului in doua din cauza ca la "varf" nu se intelege cat de major este acest caz si ce probleme pune, intr-o perioada de criza, din perspectiva interesului electoral. Daca premierul crede ca lumea il va considera un om lucid pentru decizia de a nu o suspenda pe Monica Ridzi, care poate fi considerata nevinovata chiar daca DNA va anunta inceperea urmaririi penale, inseamna ca si-a pierdut ratiunea de a fi obiectiv cu realitatea din jurul sau.

 

Ma vad nevoit sa spun ca Boc lucreaza cu doua unitati de masura daca vede intotdeauna raul numai la altii, iar in tabara lui niciodata. Probabil ca a fost miscat de declaratiile doamnei Ridzi cand aceasta spunea ca este devotata trup si suflet partidului in care a crescut pana a ajuns ministru cu voia presedintelui Basescu. Placa asta cu "partidul unde am crescut", ce da satisfactie unora care isi arata recunostinta pentru functiile detinute astazi, am mai auzit-o si pe vremea regimului trecut la lingaii demnitarilor comunisti. Se elogiaza partidul, pentru ca fara sprijin politic Ridzi – si ca ea sunt foarte multi demnitari – nu ar fi fost niciodata ce este in prezent. Prin urmare, nu este o cinste pentru un om suspectat de comiterea unor ilegalitati sa anunte public ca nimeni nu are dreptul sa-i ceara sa renunte la functie, in afara de partidul in care a crescut, a invatat si a fost educat.

 

Mai sa fie! Probabil ca si Adrian Nastase, si Miron Mitrea spun acelasi lucru despre PSD, fiecare in stilul sau si cu unitate proprie de masura, cand se discuta despre anii de glorie petrecuti in partid in calitate de premier, ministru sau parlamentar. Ca sa nu mai vorbesc de politicienii din esalonul doi, cu precadere baronii din teritoriu, care si-au implinit visul datorita solidaritatii de care au beneficiat de la centru, mai ales in momentele grele. Intr-un asemenea moment dificil se afla si un ministru pedelist. Necazul apasa insa, deopotriva, atat pe umerii "nefericitei" Monica Ridzi, cat si pe cei ai Cabinetului Boc si ai PDL. Cineva va trebui sa plateasca. Cine? Cu siguranta toti, daca ministrul in cauza va continua sa creasca in partid si daca sustinatorii pro-Ridzi vor da cu piciorul sansei de a demonstra ca sunt corecti fata de alegatori. Nu reveneam la acest caz daca ieri nu aparea cererea pedelistilor de urmarire penala a fostului premier Tariceanu, caruia i se imputa ca a semnat o hotarare de Guvern in defavoarea statului roman (cazul Sterling).

 

Amintiti-va, cu doua zile in urma conducerea PDL hotarase sa nu-l penalizeze pe ministrul MTS chiar in conditiile in care datele unui audit intern confirma ce a relatat presa despre cheltuielile fara acoperire facute pentru Ziua Tineretului. Vedeti ce inseamna sa cresti intr-un partid aflat pe scena puterii? Este o situatie jenanta pentru un premier care, prin decizia de a o tine in functie pe Monica Ridzi, arata ca ramane recunoscator total presedintelui Traian Basescu. Vin alegerile si este nevoie de o scena noua.

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă