6 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine va candida pentru colegiul din Munţii Apuseni?

Cine va candida pentru colegiul din Munţii Apuseni?

Partidele politice au început să se pregătească pentru prima bătălie importantă a anului 2012. Este vorba de desemnarea unui nou deputat pentru colegiul Munţilor Apuseni. Mandatul a devenit vacant după decesul parlamentarului UDMR, Karoly Palfi. Acesta a devenit deputat în anul 2008, deşi a pierdut competişia electorală, cu ajutorul redistribuirii voturilor.

Acum trei ani, competiţia electorală a fost câştigată de primarul PDL din comuna Băişoara, Minodora Luca. Ea, însă, nu a obţinut mai mult de 50 la sută din voturi, aşa că mandatul de deputat a intrat în jocul redistribuirii, iar acesta a revenit candidatului UDMR. Acum, bătălia pentru desemnarea unui nou deputat este deosebit de importantă, deoarece ea va reprezenta un soi de „hârtie de turnesol”, care va dezvălui tendinţele electorale pentru alegerile locale şi generale de anul viitor. Mai mult, ea are o miză simbolică mare. Şi asta pentru că circumscripţia electorală din Munţii Apuseni include şi satul natal al premierului Emil Boc, preşedintele PDL. Este vorba de localitatea Răchiţele, din comuna Mărgău.

Inflaţie de candidaţi în USL

Cei mai mulţi candidaţi pentru mandatul de deputat sunt cei din interiorul USL. Surse confirmate arată că există cinci candidaţi în PNL şi trei în PSD. De asemenea, acestora ar putea să li se alăture un candidat PC. Cine anume va intra în competiţie va decide conducerea centrală a USL. În PNL, printre candidaţi se numără doi consilieri judeţeni. Este vorba de Marius Bălaj şi de Mihai Szeplekan. De asemenea, ar putea intra în cursă şi fostul deputat Mircea Puşcă. Dintre cei trei, Mihai Szeplekan a confirmat că a intrat în competiţie. „Da, pot să vă confirm că mi-am depus candidatura”, a declarat, pentru „România liberă”, consilierul liberal. Mihai Szeplekan spune că, dacă va câştiga, principalul său obiectiv în acest mandat va fi transmiterea mesajului că este nevoie de o nouă ierarhie a valorilor în politică.

„Vreau să transmit faptul că oamenii de valoare trebuie lăsaţi să conducă. La Cluj, de exemplu, mă refer la domnul Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai. Domnia sa ar putea să ocupe orice post, de la primar la comisar european. De fapt, cred că pentru mandatul 2014 – 2020, domnul Marga ar trebui să fie minim comisar european ori vicepreşedinte al Parlamentului European, însă, bineînţeles, el va decide pentru ce demnitate publică va intra în competiţie”, a spus Mihai Szeplekan. În rândul PSD, cel mai pomenit nume este cel al medicului Iosif Zăgrean, unul dintre liderii revoluţionarilor. Şi PC ar putea desemna un candidat, în persoana fostului consilier local din Câmpia Turzii, Avram Gal. În PDL, deocamdată, nu a fost decis numele candidatului. Presa locală a scris că, înainte de izbucnirea scandalului soldat cu arestarea sa pentru corupţie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Radu Bica, ar fi fost cel mai bine plasat competitor. Acum, însă, PDL l-ar putea arunca în cursă pe unul dintre secretarii de stat din echipa premierului Emil Boc.

Cine sunt outsiderii

Nu doar partidele mari vor participa la această competiţie, ci şi formaţiunile mai mici. Astfel, UDMR are la dispoziţie doi foşti parlamentari. Este vorba de fostul senator Peter Eckstein-Kovacs şi de fostul deputat Sandor Konya-Hamar. De asemenea, PNŢCD ar putea încerca să îşi arunce în luptă unul dintre cei mai importanţi lideri, cu speranţa că va trece de pragul electoral de 5 la sută. Astfel, nu este exclus să candideze la Cluj chiar preşedintele acestei formaţiuni politice, Victor Ciorbea, cu atât mai mult cu cât acesta este originar din Ţara Moţilor.

 

Cele mai citite

Ilham Aliyev, președintele azer: Armenia e un „stat fascist”

Președintele azer Ilham Aliyev a catalogat Armenia drept un „stat fascist” și amenință că va „distruge” această țară dacă nu va fi imediat dezarmată,...

Concedieri colective în Sibiu, majoritatea din industria confecțiilor

Cei mai afectați sunt lucrătorii din sectorul marochinărie-pielărie, unde două firme vor renunța la 130 de salariați Patru companii din județul Sibiu au notificat Agenția...

Administrația Trump și suveraniștii europeni

Dacă primul mandat al lui Trump a fost caracterizat mai degrabă de o tendință izolaționistă, în special în ceea ce privește relația cu UE,...
Ultima oră
Pe aceeași temă