De mai mult de o săptămână străzile din Cairo sunt pline de oameni care cer demisia preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak. Dar de câteva zile totul s-a schimbat pentru că un alt gen de protestatari au ieşit pe străzi – susţinătorii lui Murbarak.
Astfel, protestul din Cairo s-a transformat într-un război sângeros între susţinători preşedintelui şi cei care cer demisia lui Mubarak.
Plătiţi de guvern ca să îl susţină pe Mubarak?
Imediat după apariţia noilor protestatari au existat speculaţii că mişcarea pro-Mubarak nu era formată din simpli cetăţeni, ci din angajaţi ai guvernului care doreau să forţeze sfârşitul protestelor.
Aceste suspiciuni au fost confirmate de declaraţiilor făcute de susţinătorii lui Mubarak, capturaţi de oponenţii lor. Unii dintre ei erau atât de terifiaţi încât au recunoscut că au fost plătiţi de Guvern pentru a porni mişcarea. Alţii aveau legitimaţii de poliţişti deşi erau îmbăcaţi în civil.
Speculaţiile au fost confirmate şi de jurnalişti de la CNN care au aflat de la susţinătorii lui Mubarak că lucrează pentru guvern, iar angajaţii unei companii naţionale au declarat că li s-a ordonat să iasă pe străzi pentru a protesta.
De asemenea, cei de la Amnesty International afirmă că mai mulţi suporteri de-ai preşedintelui egiptean au sosit dintr-o localitate aflată la nord de Cairo. „Ei au fost organizaţi de guvern şi de conducerea Partidului Naţional Democratic. Au primit ordine să iasă în stradă. Sunt foarte bine organizaţi, ceea ce este suspicios. În plus, folosesc cămile şi cai în atacul lor, tehnici neobişnuite de a protesta”, a declarat analistul Kamal Zakher.
Potrivit lui Zackher, un alt lucru care confirmă această teorie este faptul că armata nu a intervenit pentru a opri violenţele. „La început nu era nici un poliţist sau militar care să separe cele două mulţimi şi acest lucru este destul de suspicios încât să credem că au fost implicate agenţiile secrete”.
Un alt analist de la Universitatea din Notre Dame, Emad Shahin a declarat că surse de încredere din Egipt i-au spus că noii protestatari din Egipt au fost organizaţi chiar de Mubarak cu ajutorul unor oameni de afaceri care îl susţin. „Scopul este de a da impresia că mai există oameni care îl susţin pe preşedinte şi de a forţa pe ceilalţi oameni să iasă din Piaţa Tahir”, afirmă Shahin. El mai adaugă faptul că Mubarak i-a pus pe egipteni să facă o alegere dificilă între libertate şi siguranţă sperând că vor alege ultima variantă.
Chiar şi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa valului de violenţă care a pus stăpânire pe străzile din Egipt. „Preşedintele şi administraţia condamnă violenţa care are loc pe străzile din Cairo. În mod evident, dacă violenţa este instigată de guvern ar trebui să fie oprită imediat”, a declarat Gibbs.
De asemenea, jurnalista Reham Saeed a declarat pentru CNN că a văzut poliţişti intrând în hoteluri în drumul spre Piaţa Tahir şi care au ieşit îmbrăcaţi în civil şi s-au alăturat mişcării pro-Mubarak. Ea a numit aceasta atitudine ca un „act de trădare”.
„Mubarak este tatăl nostru”
Protestatarii pro-Mubarak au declarat pentru televiziunea naţională că îl susţin pe preşedinte pentru că a oferit ţării stabilitate şi independenţă.
„De 30 de ani am trăit în pace, preşedintele Mubarak ne-a asigurat siguranţa în aceşti ani în loc să fim o ţară care primeşte ordine de la forţe externe precum vrea Obama” a declarat Abu Futuh un susţinător Mubarak.
Un alt bărbat a declarat că nu a plâns când a murit tatăl său, dar discursul lui Mubarak l-a făcut să izbucnească în lacrimi. „Mubarak este tatăl nostru, nimeni nu poate insulta şi ridiculiza pe cei mai bătrâni. Dacă o facem, o să ne distrugem ţara”, a mai declarat unul dintre protestatari.
O strategie cunoscută de egipteni
Shadi Hamid, analist la Centrul Brookings a declarat pentru CNN că strategia de a plăti oameni pentru a demonstra este o tehnică folosită de mult timp de regimul din Egipt. „De obicei sunt mai mulţi bătăuşi care aşteaptă ordinele, ei sunt îmbrăcaţi simplu şi atacă protestatarii. Egipteni au avut parte de această strategie de multă vreme şi de aceea şi-au dat seama foarte repede ce se întâmplă”.
Iar organizaţia Amnesty International susţine că deţine înformaţii despre tacticile de acest gen folosite de armata egipteană pentru a dispersa protestele electorale timp de mai mulţi ani. „Se pare că violenţa este orchestrată de autorităţile egiptene pentru a forţa încheierea protestelor, pentru a restabili controlul în faţa oamenilor care vor ca ei să plece”, a spus Hassiba Hadj Sahraoui – directorul adjunct al organizaţiei.