22.7 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCine sunt cรขศ™tigฤƒtorii Premiului Nobel pentru Economie

Cine sunt cรขศ™tigฤƒtorii Premiului Nobel pentru Economie

Oliver Hart ศ™i Bengt Holmstrom au primit, luni, Premiul Nobel pentru Economie, pentru contribuศ›ia lor la teoria contractului, informeazฤƒ Comitetul Nobel.

Potrivit juriului, munca celor doi economiศ™ti a pus bazele „pentru conceperea de politici ศ™i instituศ›ii în multe domenii, de la legislaศ›ia falimentului la politici constituศ›ionale".

Hart este profesor de economie la Universitatea Harvard, în timp ce Holmstrom este profesor de economie ลŸi management la Massachusetts Institute of Technology. Lucrarea lui Hart a contribuit la înลฃelegerea a ce companii ar trebui sฤƒ fuzioneze ลŸi mixul corect de finanลฃare, precum ลŸi când ar trebui instituลฃii precum ลŸcolile sฤƒ fie private sau publice, potrivit Academiei de la Stockholm.

Activitatea lui Holmstrom a contribuit la modul de formulare a contractelor pentru directori.

Premiul pentru economie, numit oficial Premiul Sveriges Riksbank în ลžtiinลฃe Economice, în memoria lui Alfred Nobel, a fost creat în 1968, nefฤƒcând parte din grupul original de premii stabilit de magnatul dinamitei în 1895.

Premiile pentru psihologie sau medicinฤƒ, fizicฤƒ, chimie ลŸi pace au fost acordate sฤƒptฤƒmâna trecutฤƒ. Premiul pentru literaturฤƒ urmeazฤƒ sฤƒ fie anunลฃat joi.

Acesta este al cincilea premiu Nobel din 2016, dupฤƒ cel pentru medicinฤƒ, fizicฤƒ, chimie ศ™i pace. Premiul Nobel pentru literaturฤƒ va fi anunศ›at joi.

Premiul Nobel pentru Economie a fost instituit în anul 1968 de cฤƒtre Banca Centralฤƒ a Suediei ศ™i a fost decernat pentru prima datฤƒ în 1969. Premiul este finanศ›at de Banca Centralฤƒ a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanศ›ate de Fundaศ›ia Nobel.

Cele mai citite

Netanyahu la un an de la atacul Hamas: โ€ž Vom continua luptaโ€

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a promis luni seara compatrioลฃilor sฤƒi cฤƒ va continua lupta pรขnฤƒ la atingerea obiectivelor de rฤƒzboi stabilite de guvernul sฤƒu,...

Iulia Scรขntei, judecฤƒtor CCR, opinie separatฤƒ faศ›ฤƒ de ceilalศ›i judecฤƒtori รฎn cazul ศ˜oศ™oacฤƒ

Curtea Constituลฃionalฤƒ nu are atribuลฃia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaลฃiile sau atitudinile unui candidat la alegerile prezidenลฃiale, toate acestea fiind aspecte de naturฤƒ...

UTA renunศ›ฤƒ la Ezekiel Imoh dupฤƒ doar ศ™ase luni!

Atacantul nigerian Ezekiel Imoh pฤƒrฤƒseศ™te UTA Arad dupฤƒ o perioadฤƒ scurtฤƒ de doar ศ™ase luni รฎn care a evoluat pentru echipa antrenatฤƒ de Mircea...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ