5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCine seamana soia modificata culege neincredere

Cine seamana soia modificata culege neincredere

Romania a participat pentru prima oara la BioFach din Nürnberg (15-18 februarie), cea mai mare expozitie internationala de produse ecologice din lume. Au expus 2.566 de expozanti din 116 tari. 34% din vizitatori au venit din strainatate, prioritar din Austria, Italia, Olanda, Polonia, Franta, Elvetia, Marea Britanie, Spania, dar si din Asia, Africa si America Latina.
In tarile Uniunii Europene, cererea de alimente ecologice – fara pesticide, conservanti, coloranti si aditivi chimici – este in plina expansiune. Principala cauza o constituie scaderea sigurantei alimentare din ultimii 10-15 ani, scandalurile tinandu-se lant. Astfel, numai anul trecut, in Germania au fost descoperite, printre altele, peste 600 tone de carne alterata cu etichete false, vanduta in supermarketuri, sau orez modificat genetic comercializat ilegal. La inceputul anului, mai multe ONG-uri au depus plangeri penale impotriva unor mari magazine care vand fructe si legume cu pesticide interzise si/sau in cantitati periculoase pentru sanatate. Informati de efectele negative asupra sanatatii, peste 55% din consumatorii germani afirma ca prefera sa plateasca produsele "curate" cu 10-40% mai scump fata de cele obisnuite. In 2006, germanii au cumparat "bio" de 4 miliarde de euro. In UE, vanzarile de alimente ecologice au atins 14 miliarde de euro (2005). Germania este cea mai importanta piata de desfacere (27%), urmata de Marea Britanie (17%), Franta (14%) si Italia (12%). Potrivit unui studiu realizat de Institutul EHI-Retail (Köln), pana in 2010 vanzarea de alimente ecologice se va dubla la 6% din cifra de afaceri a industriei alimentare.
In cele 9 pavilioane de la BioFach, cu o suprafata totala de 45.000 mp, afluenta a fost enorma. Daca tara gazda era prezenta cu 700 de firme, Italia – invitata de onoare – a batut toate recordurile: 450 de producatori au expus (si au oferit spre degustare!) produse regionale, in standuri atragatoare.
Organizat de Federatia Nationala de Agricultura Ecologica, standul Romaniei a fost finantat de Ministerul Economiei si Comertului. Cam inghesuite pe 100 mp, au expus firmele: Agro Exim Grup (Tulcea), Apicola (Bacau), Asociatia de Apicultori (Zalau, jud. Salaj), Baita (Stei, jud. Bihor), Ecofruct (Targu Mures), Eco Market Transilvania (Cluj), Onea Ioana Alina (Baia Mare), Inedit (Cetateni, jud. Arges), Tremot Dobre si Fiii (Baicoi, jud. Prahova), de asemenea organizatiile ecologice Ecoforrest si Bioterra (Cluj). Producatorii aveau miere si polen, alimente din soia, fructe de padure, ciuperci, plante aromatice si medicinale. "Participarea la aceasta expozitie este un mare pas pentru Romania si pentru noi personal", apreciaza apicultorul Aurel Balajel din Salaj. A venit la Nürenberg cu patru colegi, membri ai "grupului salajean" (30 de apicultori). Toti sunt foarte multumiti de contactele realizate cu profesionistii din alte tari. Daca pana acum apicultorul roman primea de la procesatori si intermediari preturi prea mici in raport cu munca depusa, dl Balajel spera ca prin vanzarile directe produsele sale sa se alinieze preturilor europene.

Fast-food sau alimentatie sanatoasa?

Veterana in productia de fructe de padure, ciuperci si plante medicinale ecologice, Ecofruct expune la BioFach din 2003. Directorul Liviu Pora s-a asociat in 2000 cu firma Walter Lang, unul dintre cei mai mari importatori germani. Ecofruct exporta anual in Germania in jur de 1.500 tone de fructe de padure, ciuperci, miere ecologica, plante de padure si medicinale si are de gand sa exporte in curand si branzeturi traditionale. Expert in agricultura ecologica, bun cunoscator al pietei internationale, dl Pora este nemultumit de lipsa de strategie si de sprijin a Ministerului Agriculturii. "Ce este cel mai important in momentul de fata in Romania? Sa se produca ecologic! Toti specialistii straini ne spun ca produsele romanesti au cel mai mult gust!" Situatia internationala? Concernele producatoare de chimicale, insecticide si pesticide au cumparat firmele de seminte, "astfel incat pesticidele lor sa fie adaptate numai la plantele iesite din aceste seminte. Mi-a spus acest lucru chiar reprezentantul olandez al unei firme de seminte. Concernele fac un ciclu din care nu mai poti sa iesi. Cu bani, astia te determina sa nu mai produci ecologic!". Iar lobby-ul marilor multinationale influenteaza direct Parlamentul European si guvernele occidentale… "Guvernul roman are intentia ca populatia Romaniei sa se alimenteze sanatos? Sa se pastreze traditiile alimentare sau se vrea americanizarea alimentatiei catre o deviere spre obezitate?" Infiintata in 1973, firma Walter Lang a important de la bun inceput numai produse ecologice, comercializate sub marca Allos. Dl Gerrit Lang, manager general, este multumit de colaborarea cu firmele romanesti, apreciind calitatea deosebita a produselor. "Din Romania importam anual circa 1000 tone de miere ecologica (dintr-un total de 80.000 de tone) si 1.000 de tone de fructe de padure."

Soia modificata seamana neincredere

"La standul Romaniei de la BioFach, impresia a fost mai intai a unei atmosfere foarte prietenoase", ne-a spus dl Georg Janssen, presedintele Asociatiei pentru o Agricultura Taraneasca (AbL), infiintata in 1971. Impreuna cu agronomul Markus Nüremberger, redactorul-sef al publicatiei de specialitate "Vocea taranului independent", si cu Annemarie Volling, de profesie biolog, a discutat – printre altii – cu reprezentantii asociatiei Bioterra si cu cei ai Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica (FNAE). "Cand discutia a avut ca subiect soia modificata genetic, atmosfera a devenit mai incordata. Ni s-a spus ca totul este 100% sigur. Pentru mine, aceasta siguranta nu survine automat!"- apreciaza inginerul agronom. "Stim ca in Romania s-a cultivat soia modificata genetic pe suprafete mari, cu sprijinul concernului Monsanto si al guvernului. Nu au existat controale foarte serioase…" De ce sa se fi schimbat ceva, peste noapte, numai datorita aderarii Romaniei la Uniunea Europeana? Partea germana are dubii: "Noi am pus aceste intrebari, dar am avut impresia ca ele nu au fost chiar binevenite. Trebuie sa ni se raspunda la intrebarea: in ce mod sunt garantate produsele de soia nemodificate genetic din Romania?". In concluzie, specialistul german este de parere ca "se mizeaza pe export, deoarece in Europa cu produsele ecologice se pot castiga la ora actuala multi bani. Ramane marea noastra ingrijorare faptul ca in Romania se iau prea putine masuri pentru a controla eficient, pentru a garanta ca putem avea produse fara organisme modificate genetic".

Ce fel de semnale transmitem Europei?

La numai cateva zile dupa incheierea marelui show international de alimente ecologice, Romania a semnalat (din nou) Europei pozitia sa favorabila introducerii pe scara larga a organismelor modificate genetic. La 20 februarie, ministrii Mediului din statele Uniunii Europene au blocat propunerea Comisiei Europene de a forta Ungaria sa cultive porumb Monsanto 810. Numai Romania s-a abtinut de la vot! In Italia, Austria, Polonia, Grecia si Ungaria, culturile de porumb Monsanto 810 sunt interzise. In Spania, agricultorii conventionali si ecologici si-au ars, anul trecut, mare parte a productiei de porumb datorita contaminarii cu OMG-uri. Potrivit multor experti europeni, Romania ar putea deveni o importanta sursa de produse agricole de calitate superioara pentru Europa. Cine se impotriveste?
Culturile modificate genetic, un subiect spinos la BioFach
La standul romanesc s-au auzit si voci critice. Neincrederea unor potentiali cumparatori germani (importatori, angrosisti), cat si dubiile expertilor in materie s-au manifestat in cadrul unor discutii cu interlocutorii romani. Dl Dirk Vollertsen, presedintele Bioland-Markt, interesat sa cumpere soia ecologica, a vrut sa stie, printre altele, "in ce fel garanteaza producatorii livrarea unui produs necontaminat cu soia modificata genetic". In Romania exista un singur laborator, infiintat abia in noiembrie 2006, la care ONG-uri independente de control, ca Greenpeace, nu au acces. Infiintata in 1971, Bioland este cea mai cunoscuta asociatie – si marca – de produse ecologice din Germania. Datorita propriilor reglementari mai stricte fata de cele impuse de UE, produsele proprii sunt superioare celor europene. Asociatia Bioland cumpara exclusiv de la taranii care utilizeaza pesticide biodegradabile. Conservantii si colorantii sunt strict interzisi, folosindu-se numai 20 de aditivi, si ei naturali. Spre deosebire de reglementarile mai laxe ale UE, care nu cere etichetarea tuturor ingredientelor, Bioland obliga producatorii sa le numeasca pe toate.

Cele mai citite

Rusia afirmă că au fost ucise și rănite persoane în urma atacului ucrainean cu rachete asupra regiunii Kursk

Un atac cu rachete ucrainene asupra orașului Rylsk, situat în regiunea Kursk din Rusia, a provocat vineri victime, potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei....

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...

Elon Musk a comentat CCR de anulare a alegerilor prezidențiale

Elon Musk a comentat pe rețeaua X decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale, punând sub semnul întrebării autoritatea judecătorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă