11.4 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine se va bucura de înfrângerea PNL-ului istoric, în pana mea?

Cine se va bucura de înfrângerea PNL-ului istoric, în pana mea?

Alegerile locale de ieri nu au fost câştigate de PSD, ci pierdute de PNL. Dacă până ieri partidul condus de Blaga şi Gorghiu avea 962 de primari, numărătoarea voturilor din noaptea trecută indică o scădere îngrijorătoare. Optimiştii spun că vor avea în jur de 700 de mandate. Nu trebuie uitat că PNL a fuzionat cu PDL, partidul care în 2012 a câştigat singur 492 de mandate. Cele două formaţiuni politice au acum împreună un pic mai bine de jumătate din numărul de primari pe care-l câştigaseră separat în urmă cu patru ani.

Toţi se vor năpusti pe conducerea partidului. Nu e vinovată Alina Gorghiu. Prăbuşirea a început în iarna acestui an, când, prin inconsecvenţa filialei Bucureşti, s-a ajuns la schimbarea a trei candidaţi. Dacă în ianuarie sondajele arătau o egalitate între PSD şi PNL, cel din urmă a reuşit “performanţa” de a pierde peste zece procente.

Bucureştenii au ales-o pe Gabriela Firea pentru că a apărut în ochii electoratului drept cea mai serioasă. În plus, trendul politic era în favoarea unei femei. Conducerea liberală a greşit când nu a nominalizat-o pe Adriana Săftoiu. Liderii s-au temut de un jihad între ea şi Traian Băsescu. Au decis să propună un outsider. Marian Munteanu a capitulat extrem de rapid. Şi de acolo a pornit vria. Sigur că Ludovic Orban nu a fost susţinut. L-au împins în luptă la un moment dat, când nu voia nimeni, doar pentru a-şi frânge gâtul. În multe cotloane se vorbea despre un blat PSD-PNL. Soluţia Predoiu a fost una de avarie. Scorul obţinut ieri l-a eliberat din ridicol. Poate să se laude nepoţilor că a câştigat câteva zeci de mii de voturi, fiind pe podium.

În ţară, harta mandatelor PNL-iste va fi cam verde-nourată, semn că foştii PDL-işti au realizat scoruri mai bune. Practic, vechiul PNL e decapitat. Vor urma analize, comentarii, judecăţi şi demisii. Dar cine va mai salva vechiul PNL?

Unii vor cere demisia Alinei Gorghiu. Dar oare ea e vinovată că nimeni din echipa de conducere nu a vrut să-şi asume candidatura la Primăria Capitalei?

PNL-ul autentic va pierde liberali tradiţionali. Unii vor pleca la ALDE, alţii se vor trece în adormire. Steagul brătienilor va fi urcat pe catargul fostei corăbii din Modrogan. Poate aşa s-a răzbunat mai bine Traian Băsescu.

Sigur că se va discuta mult despre scorul bunicel al lui Nicuşor Dan. Victoria nu e a Facebook-ului, cum ageamii vor da de înţeles, ci a laboratoarelor secrete care au personalizat sloganul “toate partidele sunt o mizerie”. Imberbul matematician va fi folosit ca un Voldemort pe post de a amăgi generaţia YUPPIE, care ziua forjează în multinaţionale şi seara loveşte cu PET-urile în asfalt, contra capitalismului. Băieţii cu ochii veseli au simţit culoarul şi au aşezat din timp o matrioşcă uşor de controlat. Păi, cum poate fi Nicuşor Dan singur pe lume? Doar naivii şi interesaţii susţin naturaleţea apariţiei sale. Pare în ochii multora un vlăstar. La orice radiografie simplă, stafidiul poate ieşi în evidenţă în tonuri puternice, la fel de puternice ca structurile pe care matematicianul le serveşte.

Doar nebun să fii să crezi că soluţia Nicuşor Dan e una naturală.

Plecarea spre cele veşnice a PNL tradiţional e o lovitură dură adusă pluripartidismului. Faptul că peste 60% dintre mandatele de primari liberali sunt ale foştilor pedelişti arată că oamenii lui Blaga sunt mai eficienţi. Moartea liberalismului istoric îi poate bucura doar pe debilii intelectuali. Dacă aş fi în locul PSD, nu aş deschide şampania. Pericolul vine pe culoar. E mic, dar se amuşinează.

Frica păzeşte bostănăria.

Vin alegerile parlamentare. Distrugerea celor două mari partide nu e în folosul României. Şubrezirea lor face clasa politică şi mai costelivă, mai dependentă de structuri. Regimul Pinochet e la o panama distanţă, nu în pana mea.

Puţini îşi mai amintesc ce s-a întâmplat în lume în acel sângeros decembrie 1989. Eram prea preocupaţi de problemele noastre pentru a privi departe peste Atlantic şi a vedea care este realitatea crudă din America Centrală.

Sub pretextul că liderul panamez Manuel Noriega ar fi fost implicat în traficul cu droguri, armata SUA a primit ordin să îl captureze pe general pentru a fi judecat şi condamnat în Statele Unite. Dictatorul Noriega fusese racolat înainte de CIA, făcând figura unui aliat de nădejde al SUA, după care a încercat să muşte mâna care l-a hrănit. La proces, conform mărturiilor vremii, l-ar fi apostrofat pe Bush tatăl: “George, parcă alta ne era înţelegerea”. Înainte de a fi preşedinte al SUA, George Herbert Walker Bush a ocupat, pentru o scurtă perioadă de timp, postul de director CIA.
O noriegizare a României ar fi o cale deschisă regimului generalilor. Şi nu suntem departe de acest timp, util doar militarilor. Civilii vor avea de pierdut.

De dispariţia PNL-ului istoric ar trebui să fim toţi speriaţi. E ca şi cum ţi-ar muri bunicul.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Armenia face primii pași spre aderarea la Uniunea Europeană: Guvernul aprobă inițierea procesului

Guvernul armean a adoptat joi un proiect de lege care marchează începutul procesului de aderare a Armeniei la Uniunea Europeană (UE). „Proiectul de lege stabileşte...

Investigație: Rusia ar fi plătit talibanilor 200.000 de dolari pentru fiecare militar american ucis

O investigație publicată de The Insider în colaborare cu Der Spiegel dezvăluie că serviciile de informații ruse (GRU) ar fi plătit talibanilor câte 200.000...

Frigiderul și friteuza cu aer cald – electrocasnice care ușurează viața. Cum alegi modelele potrivite?

Te-ai gândit vreodată cât de simplă ar fi viața ta dacă ai avea electrocasnicele perfecte? Frigiderul și air fryer-ul sunt două elemente de nădejde...
Ultima oră
Pe aceeași temă