0.4 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine se opune pensiilor speciale e comunist şi nazist

Cine se opune pensiilor speciale e comunist şi nazist

Bine aţi venit în minunata lume nouă a senatorului Iulian Urban, unde titlul de mai sus ţine loc de argument. Săptămâna trecută întrebam cititorii dacă sunt de acord să plătească din impozitele lor o pensie specială de 6.800 lei pentru fiecare magistrat. Aceasta este diferenţa între o pensie medie actuală în magistratură (8.529 lei) şi cât ar trebui să primească magistraţii dacă ar primi proporţional cu cât au contribuit (1.709 lei).

Consideram un şantaj argumentul adus de Mona Pivniceru cum că fără pensii speciale nu poate exista justiţie independentă şi citam un post de pe blogul senatorului Iulian Urban, susţinător al pensiilor speciale în Parlament. Îmi menţin afirmaţia: să spui că judecătorii nu pot fi independenţi decât dacă primesc pensii speciale este în esenţă o logică şantajistă: „plăteşte sau se duce dracu’ statul de drept”.

Când senatorul Urban a comentat la articolul meu, anunţând că dezbaterea continuă pe blogul său, am crezut deci că ne duelăm în argumente. Eu întrebam oamenii dacă vor să plătească pensii speciale, neacoperite de contribuţie. Cum aceşti bani nu ies din piatră seacă, ci sunt produşi de cineva, mi s-a părut logic, firesc şi democratic să-i întrebăm pe cei care plătesc. Ce înţelege reprezentantul poporului în Senat din acest exerciţiu? Reiese din titlul postului de pe blog: „Poporul trebuie să sfâşie în piaţa publică magistraţii; pregătiţi eşafoadele! La execuţii se vor da mici şi bere!”.  Aţi înţeles deci ce „spirit de glumă” face senatorul nostru. Cum ar veni, neplata pensiei speciale echivalează cu executarea pe eşafod.

Să citim mai departe din senatorul Urban: „Cristian Ghinea îmi aduce aminte de lupta de clasă din tezele PCUS preluate şi în hârţogăriile PCR. Acolo, via Marx, Lenin und (sic!) Stalin vorbeau de societatea comunistă în care toţi trebuia să fim egali. În venituri, în pensii, dar şi în… prostie”. Bun, care sunt argumentele aduse de senator? Eu, Ghinea, sunt comunist şi oarecum prost pentru că vreau ca oamenii să fie egali. Dacă eu sunt comunist şi prost, evident că Iulian Urban este deştept şi capitalist. Ne întoarcem la logica de clasa a noua, sper că avocatul Urban a trecut prin liceu. Prima operaţiune a logicii este definiţia = „operaţia prin care se fac precis conţinutul şi clară sfera unei noţiuni pentru mintea unui om dat”.

Să încercăm să definim noţiunea de „egalitate” pentru mintea unui om dat, în cazul nostru senatorul Urban. Egalitatea nu este o noţiune inventată de comunişti. Mai mult chiar, egalitatea este conceptul fundamental care stă la baza democraţiei moderne. Declaraţia de independenţă a SUA, din 1776, deci ceva mai devreme de „Marx, Lenin und Stalin”, spune că „toţi oamenii sunt creaţi egali”. Scrie şi în Constituţia României: „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări” (apropo, ne strângem câţiva să cerem Avocatului Poporului să sesizeze Curtea că pensiile speciale reprezintă un privilegiu neconstituţional?).

Deci, domnule Urban, nu comuniştii au inventat conceptul de egalitate şi nu orice egalitate este comunistă. Am cerut eu egalitate în salarii? Nici pe departe. Dimpotrivă, susţin că trebuie ca magistraţii să aibă lefuri mari, cum le şi au. Susţin totuşi egalitatea în faţa legii: pensii proporţionale cu contribuţia.  Alt­fel, este comic cum capitalistul Urban vrea nonegalitate cu bani de la stat. Contribuabilul plăteşte pentru ca magistratul să aibă pensie nemuncită, deci să fie mai egal decât el, pe banii lui. Curat spirit capitalist! Imediat după ce mă face comunist, domnul senator Urban zice: „Eu cred că o discuţie sau o dezbatere se poate face fără să ne porcăim”. Reamintesc că eu spuneam despre Urban doar că a devenit „mare apărător al şantajului” Monei Pivniceru. Ceea ce este factual corect. Înţelegeţi deci ironia: omul mă face comunist prost, apoi pledează pentru o discuţie pe argumente.

Mai departe se întreabă cum ar putea un judecător să judece cazuri de sute de milioane de euro dacă îl aşteaptă o pensie de 1.800 lei. Adică reia obsesiv una şi aceeaşi idee, ceea ce eu am numit „argumentul şantajului”: judecătorii nu pot judeca decât dacă au pensii speciale. Am tot răspuns la acest argument. Nu mai pot adăuga decât că noi, contribuabilii, nu vom plăti niciodată destul cât să-l despăgubim pe judecător că nu ia şpagă. Prezumţia greşită a domnului Urban este că starea naturală a magistratului este corupţia şi noi trebuie să-l plătim suficient cât să merite să nu fie corupt. Şi unde se opreşte suma respectivă? Cum calculezi o pensie raportată la dosare de sute de milioane de euro? Total de acord că trebuie să le asigurăm judecătorilor un trai decent prin salarii mari. Total de acord că judecătorii trebuie respectaţi şi mi se pare că reprezentanţii lor fac o treabă mizerabilă pentru imaginea profesiei în aceste zile, când renunţă la principii pentru că vor pensii speciale. Îi respectăm şi le plătim salarii decente, dar pensiile speciale sunt imorale. Ei trebuie să îşi dorească să ducă o viaţă decentă, nu să regrete că nu s-au îmbogăţit intrând în magistratură. Nu ne pot cere să-i despăgubim pentru că nu iau şpagă.

Delirul grafoman al senatorului continuă, mă face NKVD-ist, apoi trece la nazişti, demonstrează că a văzut filmul recent cu Tom Cruise, ajunge la procesul lui Ceauşescu, care tot din vina unora ca mine s-a produs. După care argumentul şantajului este reluat într-o formă mai directă, mi se sugerează că poate ajung şi eu la un moment dat să am un proces. Adică nu vrei să ne dai pensii speciale? Lasă că ajungi tu la mâna noastră, bă, ziaristule!

Finalul este extaziant: „Sigur este frumos în aceste vremuri de criză, când omul vrea să vadă capete căzute şi vinovaţi pentru ce i se întâmplă, să asmuţi, să arăţi cu degetul către magistraţi şi să spui: aştia trebuie omorâţi”. Din nou bizarul exerciţiu retoric de la început. Deci, dacă nu le plăteşti pensie specială, înseamnă că îi omori! Dumnezeule, omul acesta a ajuns senator în Parlamentul României!

Altfel, rămâne cum am stabilit în articolul iniţial: graţie senatorului Urban, contribuabilul român va plăti 6.800 pensie nemuncită şi imorală fiecărui magistrat. Cum vreau să profit de votul uninominal pentru a împuţina asemenea exemplare în politică, fac şi o ofertă concretă. Dacă PNL sau/şi PSD vor avea bunul-simţ să nu pună mafioţi imobiliari să candideze în colegiul din Ilfov al senatorului Urban, mă ofer să ţin gratis discursuri în campania electorală, să lămuresc oamenii de ce Urban nu trebuie reales. Probabil va considera procedeul acesta nazist şi NKVD-ist, dar este dreptul meu democratic, am învăţat când am fost în America, aşa fac ei cu cei care risipesc banul public.   

Cele mai citite

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...

Bursele europene încheie săptămâna pe minus, influențate de datele economice din SUA

Singurul sector pe creștere a fost cel auto, cu un avans modest de 0,48% Bursele europene au înregistrat scăderi generalizate vineri, pe fondul datelor solide...

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...
Ultima oră
Pe aceeași temă