În primele şase luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au depistat peste 350 de persoane, în majoritatea, români, turci şi bulgari, care au încercat să treacă graniţa cu acte de identitate false. Aceştia şi-au încercat norocul pe la graniţele de la Nădlac (88 de cazuri), Borş (42 de cazuri), Giurgiu (32 de cazuri) şi chiar pe Aeroportul Henri Coandă (31 de cazuri).
Majoritatea sunt bărbaţi şi au vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani. Cea mai uzitată metodă a fost cea a actelor de identitate, de multe ori respectivii folosindu-se şi de faptul că semănau cu cel din poză. Alte 40 de persoane au folosit paşapoarte false, iar alţi 194, documente precum permise de conducere, procuri sau asigurări auto internaţionale.
5.000 de euro actul fals, pentru a ajunge în Schengen
Cei care au vrut să treacă frontiera cu acte de identitate false sunt în majoritate români, moldoveni, turci, bulgari, iranieni şi italieni. Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) afirmă că persoanele prinse cu asemenea documente doreau să intre în ţări din spaţiul Schengen, unde în prealabil primiseră interdicţie.
„În cazul cetăţenilor moldoveni şi turci, situaţia era puţin diferită. Aceştia intrau legal în România, sub paravanul unei excursii turistice, iar la ieşirea din ţară foloseau actele false, pentru care plăteau între 300 şi 5.000 de euro. Actele falsificate erau pe numele unor cetăţeni care puteau călători fără probleme în spaţiul Schengen”, declară un oficial din IGPF. Tuturor celor prinşi în neregulă li s-au întocmit dosare penale. Aceştia riscă pedepse cu închisoarea între trei luni şi trei ani.
Cetăţeni moldoveni şi turci intră în ţară sub paravanul unor excursii, iar la ieşire folosesc acte false pentru care plătesc între 300 şi 5.000 de euro.%3Proxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0
2Fstrong>