31.7 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialCine isi mai aduce aminte de Hamlet?

Cine isi mai aduce aminte de Hamlet?

Zilele trecute m-am trezit intrebandu-ma de ce ma mai mir cand vad cate un "ciocardel” plin de bani, manelist de meserie, chinuit de intrebari existentiale – "ce piese a mai scris Hamlet asta…?”
De fapt, ce-i poti cere, daca atat il duce mintea? Intr-un sistem sanatos, cu valori bine puse la punct, un astfel de personaj nu numai ca nu ar fi existat, dar probabil ca ar fi vandut seminte la coltul strazii pentru a-si castiga traiul zilnic. Intrucat traim insa intr-o societate in care profesorii sunt cei care vand inghetata la colt de strada pentru a mai castiga un ban, iar analfabetii de genul prezentat mai sus invart banii cu lopata, cazul trebuie tratat cu atentie.
Chiar daca nu sunt adeptul jocurilor de noroc, de nici un fel, acum sunt gata sa pun pariu cu oricine si pe orice ca personajul in cauza a facut prozeliti numai prin interogatia mai sus mentionata. Reiau ideea ca, intr-un sistem sanatos, "blondul intelept” ar fi fost ignorat. In Romania anului 2006, el este insa un model.

Scoala – o blasfemie

Noua generatie de tineri aflata acum pe bancile liceului este intr-un mare pericol. Practic, din punct de vedere al valorii si pregatirii intelectuale, ne urmeaza o generatie catastrofala. Dezastrul pleaca de la sistemul de invatamant, parca neadaptat noilor cerinte ale societatii de zi cu zi. Pe de alta parte, nici cadrele didactice nu mai sunt cele de pe vremuri, toba de carte. Astazi, sub scuza unei tolerante legate de moda momentului, admiram tablourile lui Eminescu si Britney Spears, pe pereti diametrali opusi, in aceeasi clasa. Ori acest fapt este o blasfemie. Cativa Nemuritori avem, si noi si ii terfelim ori de cate ori avem ocazia.
Prin fraza respectiva, "puradelul” nostru devine un erou pentru generatia internet, lipsita cu totul de busola, intr-un sistem ce poate fi caracterizat drept un vid de valori. Nu este neaparat vina pustilor din liceu ca sunt debusolati. Sistemul nu le mai ofera substanta, esenta, spirit didactic, instruire. Astazi, studenti cu doua diplome cara ciment cu spinarea sau spala parbrize in benzinarii.
Nici o munca nu este rusinoasa, dar este nedrept sa vezi cum un analfabet castiga salariul unui amarat cu doua facultati, la o cantare. Daca ii intrebi pe amandoi de Hamlet, absolventul va raspunde corect, fara echivoc. Dar la ce-i foloseste? El tot face foamea. Pe de alta parte, nici manelosul nu este vinovat. Atat stie sa faca, atat face. Canta, e platit bine, isi vede de viata. De vina este intreg sistemul national, incapabil sa produca valori adevarate care sa trimita la spart seminte acest tip de personaj.

Invazia prostului gust

Si mai vinovate sunt insa structurile media care de dragul ratingului, sinonim cu banii, rezerva spatii generoase acestor personaje desprinse din filmele cu prosti. Ce mai conteaza ca emisiunile in cauza dau un exemplu negativ unor generatii intregi de tineri care ajung sa aplaude un astfel de zevzec: "L-ai vazut mai pe cutare, ce tare este… are dreptate, ce ne trebuie noua Hamlet? Uite, el nu stie, dar are bani gramada…”, cam asta este mentalitatea tinerilor din Romania de astazi, in special a celor de liceu. Ori in lipsa a ceva mai bun, ei il vor lua drept model pe babuinul in cauza. Logica este simpla. Daca tot a aparut la televizor, la ora de maxima audienta, inseamna ca este o personalitate, este cineva. "Ori eu, oricate diplome as avea, nu o sa apar niciodata la televizor din locul meu de munca unde debarasez mesele de mizerie…”, lucreaza mintea unui adolescent.
Promovarea unor astfel de personaje pare inofensiva, dar este extrem de periculoasa.
Si Hitler parea simpatic si inofensiv la inceputurile carierei. Indraznesc sa compar genocidul lasat in urma de cavalerul apocalipsei cu genocidul cultural pe care il produc acesti mici giboni, cu largul concurs al mijloacelor de informare. Unii vor aduce argumentul democratiei: nu iti place, nu te uiti!
Nu vorbim aici despre democratie. Ea nu are nici o legatura cu libertatea prost inteleasa de a promova cretini, mai ales cand segmentul caruia i te adresezi are serioase probleme de educatie si cultura.
Doar ca, in astfel de momente, vedem cat de mult ne lipseste un Vlad Tepes.
Cu cine credeti ca ar fi inceput curatenia: cu manelosii sau cu cei care ii promoveaza?

Cele mai citite

AUR, despre donarea sistemului Patriot Ucrainei: “Un adevărat act de trădare!”

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat trimiterea unui sistem Patriot către Ucraina, iar reacțiile au curs lanț de atunci. Lilian Scripnic, deputat...

Nu doar România suferă la capitolul emigrație. O țară din Balcani riscă să rămână fără populație

Conform rezultatelor celui mai recent recensământ național, Albania numără 2.402.113 locuitori, o scădere semnificativă de 419.831 persoane comparativ cu recensământul din 2011, de acum...

Pe măsură ce populația Coreei de Sud scade, cuplurile de același sex spun că pot da o mână de ajutor

Sud-coreenii Kim Eun-ha și Park Cho-hyeon ar dori să se căsătorească și să aibă copii, un plan care se încadrează în ambițiile guvernului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă