-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine este funcţionarul care a cerut mită de 1,8 milioane de euro

Cine este funcţionarul care a cerut mită de 1,8 milioane de euro

Un funcţionar din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gavrilă Nicolae Adrian  a fost reţinut de DNA pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă. El este acuzat că a luat mită în valoare de 1,8 milioane de euro. Împreună cu acesta mai este anchetat şi un avocat din Baroul Bucureşti, Stăncescu Cătălin.

Avocatul Cătălin Stăncescu a declarat procurorilor că mita era destinată şefului ANAF Sorin Blejnar. Inculpatul Gavrilă Nicolae Adrian a indicat drept beneficiar al mitei pe unul dintre conducătorii Autorităţii Naţionale a Vămilor. Sorin Blejnar va fi audiat în câteva zile în acest dosar.

În perioada 2007-2008, inculpatul Gavrilă Nicolae-Adrian a primit de la un denunţător suma de 120.000 de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANAF asupra cărora avea influenţă, pentru a nu se recurge la blocarea conturilor firmei la care denunţătorul era acţionar.Exista riscul blocării conturilor de către ANAF din cauza neplăţii T.V.A. la termen, către stat.

Omul de afaceri italian Antonello Celestini, care l-ar fi denunţat procurorilor DNA pe Nicolae Gavrilă, consilierul superior al ANAF arestat miercuri împreună cu un avocat, susţine că banii ceruţi de cei doi ar fi trebuit să ajungă la „un şef mare de la vamă”, pentru că se apropiau alegerile.

Celestini a declarat, miercuri, la Realitatea TV, că l-a cunoscut pe Gavrilă în Italia, atunci când acesta, aflat acolo în concediu, l-a vizitat pe omul de afaceri, împreună cu un alt afacerist italian, cunoştinţă comună.

Celestini şi Gavrilă s-au revăzut apoi în România, după ce consilierul superior al ANAF ar fi venit la italian pentru a-i spune că îl poate ajuta în cazul în care are „probleme” în afaceri.

„Când am avut nevoie, l-am sunat şi l-am chemat”, a continuat italianul, povestind că cei de la vamă îi făceau probleme în tentativa sa de a duce în Italia 960 de tone de tutun cumpărat din România, o tranzacţie comercială „perfect legală”.

După ce i-ar fi explicat speţa lui Gavrilă, acesta i-a „povestit” că cei de la vamă „vor bani”.

„S-a întors şi mi-a povestit că vama vrea bani, din cauză că sunt alegeri şi are nevoie de bani pentru alegeri”, a spus italianul.

Gavrilă Nicolae-Adrian a mai pretins de la acelaşi denunţător în anul 2008 suma de 400.000 euro pentru a interveni pe lângă o persoană cu funcţie de conducere la Administraţia Naţională a Vămilor, pe lângă care lăsase să creadă că are influenţă, astfel încât să fie efectuat transferul unei cantităţi de 960 tone tutun din România în Italia, fără plata accizelor aferente. Apoi în luna noiembrie 2010, inculpatul Gavrilă Nicolae-Adrian a pretins suma de 200.000 euro pentru a interveni pe lângă aceeaşi persoană cu funcţie de conducere la Administraţia Naţională a Vămilor, în vederea ridicării sechestrului de pe tutunul aflat în porturile Constanţa şi Giurgiu.

În luna august 2009, inculpatul Stăncescu Marius-Cătălin a primit de la acelaşi denunţător suma de 50.000 euro, prin intermediul prin intermediul S.C. AMERISCO ENTERPRISES LTD – societate de tip off shore – pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare – Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu se constata, cu prilejul unei verificări la firma la care denunţătorul era acţionar, fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă.

În noiembrie 2010, inculpatul Stăncescu Marius-Cătălin a pretins denunţătorului suma de 30.000 de euro din care a primit suma de 21.000 euro pentru a interveni pe lângă comisari din cadrul Gărzii Financiare – Comisariatul General, pe lângă care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a nu fi constatate, cu prilejul verificărilor aflate în curs, fapte de evaziune fiscală şi de contrabandă la firma la care acesta era acţionar denunţătorul. În aceeaşi lună,iStăncescu Marius-Cătălin a acceptat promisiunea denunţătorului ca prin intermediul său să se remită suma de 1.000.000. euro unei persoane din conducerea ANAF, pretinzând pentru sine, în contul intervenţiei, un procentaj de 10%. În schimb, denunţătorul urma să înfiinţeze o fabrică de ţigarete care să funcţioneze clandestin, ferită de controalele ANAF.

Celestini a fost întrebat de jurnaliştii Realitatea TV la cine ar fi trebuit să ajungă banii ceruţi de Gavrilă.

„Nu ştiu dacă e bine să spun la momentul ăsta. Era un şef de la vamă. Un şef mare de la vamă„, a răspuns italianul, refuzând să divulge identitatea persoanei, pe motiv că ar putea „strica” ancheta procurorilor.

Întrebat dacă destinatarul banilor era şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă. Celestini a refuzat în continuare să divulge identitatea „şefului mare de la vamă”, răspunzând, amuzat: „Nu! Nu ştiu! Dar asta ştie DNA„.

Astăzi procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, la aceeaşi dată aceştia urmând să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Firmele implicate în dosar au produs bugetului statului un prejudiciu de 357 de milioane de euro, care a fost constatat de Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă