6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialCine este de vină pentru răspândirea incendiului din Bucegi?

Cine este de vină pentru răspândirea incendiului din Bucegi?

Un incendiu a izbucnit la 1.700 de metri altitudine în Masivul Bucegi, pe un teren care aparţine Casei Regale. Focul s-a extins timp de o săptămână într-o arie protejată, iar până duminică nu fusese încă stins.

Iniţial, autorităţile au spus că incendiul a izbucnit joi, însă într-un comunicat dat publicităţii duminică după-amiază reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova afirmă că focul a izbucnit pe 15 iulie şi că incendiul a fost anunţat la 112 de către conducerea Parcului Natural Bucegi pe data de 21 iulie, la ora 10.40, potrivit Mediafax.

Flăcările au cuprins un teren de pe un fond forestier administrat de către Direcţia Silvică Prahova – Ocolul Silvic Azuga, pe teritoriul administrativ al oraşului Buşteni, pe versantul prahovean al Masivului Bucegi, între Claia Mare şi linia de telecabină Buşteni-Babele, în zona denumită „Creasta cu Zâmbri”.

Iniţial, echipajele de intervenţie au constatat că suprafaţa de ardere era de aproximativ 200 de metri pătraţi, direcţia de propagare fiind nord-est, iar în ultimele ore incendiul s-a extins astfel încât duminică după-amiază focul se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 metri pătraţi, arzând litieră şi coronament de răşinoase într-o zonă inaccesibilă, cu o pantă de 80%, intervenţia pompierilor fiind imposibilă, se precizează în comunicatul ISU Prahova.

Sursa citată mai menţionează că suprafaţa afectată este inclusă într-o arie naturală protejată, de interes european (ROSCI0013 – sit natura 2000) şi în rezervaţia naturală Abruptul Prahovean, rezervaţie de interes naţional conform Legii 5 din 2000. Peste o sută de persoane – pompieri, jandarmi, reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Natural ­Bucegi şi ai Direcţiei Silvice Prahova, precum şi voluntari – sunt implicate în acţiu­nea de localizare şi lichidare a incendiului.

Adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova afirma că reprezentanţii ISU au solicitat Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor intervenţia unui elicopter în zona focarului de incendiu şi li s-a răspuns că nici unul dintre cele două aparate de zbor la care pot fi ataşate dispozitive cu apă nu este funcţional, unul fiind trimis la service într-o altă ţară, iar celuilalt îi lipseşte o piesă.

Informaţia potrivit căreia elicopterele nu sunt disponibile a fost confirmată şi de către primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin.

În cele din urmă s-a apelat la o firmă privată, care a furnizat un avion ce poate fi încărcat cu 1.100 de litri de apă. 

Cele mai citite

Hackathon4Health 2024: Trei proiecte inovatoare în sănătate premiate cu 10.000 USD fiecare

Eldie, DataCare și Instincted sunt echipele care au câștigat ediția a șaptea a Hackathon4Health, desfășurat între 8-10 noiembrie 2024, la Universitatea de Medicină și...

Rusia a lovit pentru prima dată Ucraina cu o rachetă balistică intercontinentală

Kremlinul refuză să comenteze acuzația Ucrainei Rusia a lansat, joi, o rachetă balistică intercontinentală în timpul unui atac asupra Ucrainei, au declarat forțele aeriene ale...

Emisiile de CO2 asociate AI ar putea crește de peste 10 ori până în 2030 fără inovații energetice și tehnologice

Adoptarea pe scară largă a hardware-ului pentru Inteligență Artificială (AI) în centrele de date, fără implementarea unor soluții inovatoare în domeniul energetic și tehnologic,...
Ultima oră
Pe aceeași temă