Inspectori din cadrul AIEA, care ancheteaza cel mai mare trafic de tehnologie nucleara din istorie, coordonat de omul de stiinta pakistanez Abdul Qadeer Khan, au anuntat disparitia unor fisiere electronice care detineau detalii privind construirea si testarea echipamentelor folosite la fabricarea bombelor nucleare. In „The Guardian” ei apreciau ca aceste date ar putea fi vandute la negru, pe piata internationala. Un oficial al AIEA a declarat ca mai multe documente ce contineau planuri pentru centrifuge de imbogatire a uraniului, similare cu cele vandute de Khan, au disparut pur si simplu. Avem informatii ca erau pregatite mai multe copii ale documentelor. Am recuperat un set din Libia, dar cine le detine pe celelalte? El a mai precizat ca nu exista dovezi ca ar fi fost distruse si una din variante este existenta unui alt client. Marea intrebare este cine altcineva in afara de Libia si Iran a luat planurile, insista un diplomat european care sustine ca nucleul celulei lui Khan se afla in Orientul Mijlociu, sugerand ca Siria si Egiptul ar putea fi potentiali cumparatori ai planurilor in cazul in care ar putea fi scoase la vanzare.
Cate bombe nucleare are Coreea de Nord…
Astazi, la Casa Alba, are loc summitul dintre presedintele american, George W. Bush, si omologul sau sud-coreean, Roh Moo-Hyun, avand ca teme deblocarea dosarului nuclear nord-coreean si atenuarea disensiunilor dintre Washington si Seul.
Intrevederea are loc pe fundalul declaratiei facute miercuri de un inalt responsabil de la Phenian, potrivit caruia Coreea de Nord ar dispune de bomba atomica si este pe cale sa fabrice altele. Adjunctul ministrului nord-coreean de externe, Kim Gye Gwan, declara la televiziunea americana ABC ca „avem suficiente bombe nucleare pentru a ne apara contra unui atac american. Cate avem este un secret”. La inceputul lunii mai, AIEA estima ca acest stat dispune de sase arme nucleare. Summitul de la Washington se desfasoara in contextul in care nu se stie cu exactitate pozitia Phenianului in ce priveste relansarea negocierilor celor sase – Coreea de Nord, Coreea de Sud, SUA, China, Japonia si Rusia. Negocierile au fost intrerupte de un an din cauza dezacordului dintre americani si nord-coreeni privind un program de asistenta in schimbul abandonarii Phenianului de a se dota cu arme nucleare. Marti, SUA si China au anuntat ca Phenianul a acceptat sa revina la masa negocierilor, dar a doua zi acesta a revenit, excluzand orice discutii daca Washingtonul nu se supune conditiilor Coreii de Nord, pe care insa nu le-a facut publice.
Secretele de la Dimona, furate
In Israel, cotidianul „Yediot Aharonot” relata ieri ca programe secrete referitoare la fabricarea apei grele de la centrala nucleara de la Dimona au fost, se pare, furate, in contextul unei ample afaceri de spionaj industrial care a afectat economia tarii. Tehnica de separare a apei grele permite fabricarea bombei cu hidrogen.