Militantul de origine venezueleană, Carlos Şacalul, unul dintre cei mai temuţi terorişti din lume, va fi judecat la Paris începând de luni pentru patru atentate soldate cu 11 morţi şi 150 de răniţi care au avut loc în urmă cu 30 de ani, relatează France 24.
Carlos Şacalul, al cărui nume real este Ilich Ramirez Sanchez, a petrecut 17 ani în închisoarea La Sante din Paris, după ce a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1997 pentru uciderea a doi ofiţeri de securitate francezi şi a unui informator libanez.
Sanchez va apărea luni în faţa magistraţilor specializaţi în lupta anti-teroristă la Palatul Justiţiei din Paris în legătură cu atentatele din 1982 şi 1983.
Dovezi din România şi din alte state din Est
Procurorii francezi au anunţat că dovezile provenite din Germania de Est, România şi Ungaria dovedesc implicarea lui Carlos în comiterea atentate. De asemenea, confrm autorităţilor franceze, Carlos a scris două scrisori care dovedesc veridicitatea acuzaţiilor.
Însă Carlos neagă aceste acuzaţii. Avocatul său şi cea de-a treia sa soţie, Isabelle Coutant-Peyre, cu care s-a căsătorit în închisoare în urmă cu 10 ani, spun că dovezile provenind din cele trei foste state comuniste sunt nesigure.
Militantul pro-palestinian
Ilich Ramirez Sanchez s-a născut la Caracas la data de 12 octombrie 1949, fiind fiul unui bogat avocat venezuelean, care era un marxist înfocat. După ce a petrecut o perioadă într-o tabără cubaneză de pregătire pentru luptele de gherilă, Carlos a plecat la studii la Londra şi la Moscova.
A început să sprijine cauza palestiniană, iar în 1973 s-a alăturat Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei, o mişcare radicală fondată de George Habbash şi Wadie Haddad, la care au aderat mulţi militanţi din Occident şi în special din Germania.
El a primit numele de cod „Carlos” şi s-a antrenat în multe tabere din Iordania şi Irak.
Porecla „Şacalul” a apărut pentru prima dată în cotidianul The Guadian în 1975. Carlos a devenit celebru în decembrie 1975, după ce grupul său de commando a intrat în sala de conferinţe din Viena, unde s-au întâlnit miniştrii statelor membre ale cartelului OPEC, luând 11 ostatici.
A fost dus în Franţa într-un sac
În iunie 1975, contactul lui Carlos, francezul de origine libaneză Michel Mourkharbal, a fost închis şi interogat de către serviciul de informaţii francez. Când trei agenţi ai serviciului de informaţii l-au abordat pe Carlos într-o casă din Paris, el i-a împuşcat, omorând doi dintre ei. De asemenea, el la ucis pe Moukharbal, temându-se că acesta va vorbi despre implicarea sa în activităţile teroriste. Carlos a reuşit să scape la Beirut, prin Bruxelles.
În ultimii săi ani de libertate, Carlos a trăit în Germania de Est, în Ungaria şi în Siria, unde s-a reîntâlnit şi s-a căsătorit cu Magdalena Kopp, după ce aceasta a fost eliberată din închisoare în 1985.
În 1991, el a fost expulzat din Siria şi s-a mutat în Sudan, unde a fost capturat de către Serviciile Secrete franceze în 1994 şi a fost adus în Franţa într-un sac. Carlos şi avocaţii săi afirmă că răpirea din Sudan a fost ilegală. Procesul a avut loc în decembrie 1997. Carlos a fost găsit vinovat şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
Carlos Şacalul simpatiza cu Osama ben Laden
În iunie 2003, Carlos a publicat o serie de scrieri din închisoare, cu titlul „Islamismul revoluţionar”, prin care încearcă să apere şi să explice violenţa, văzută în termeni de „conflict de clasă”. În cartea sa, el aprobă acţiunile lui Osama ben Laden şi atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
În anul 2009, preşedintele venezuelean Hugo Chavez l-a glorificat pe Carlos Şacalul, afirmând că acesta a fost condamnat pe nedrept şi că nu este un terorist, ci un luptător revoluţionar.
O nouă condamnare pe viaţă?
Aproximativ 20 de martori sunt aşteptaţi să depună mărturie în procesul care începe luni. Printre aceştia se află membrii familiei, experţi în terorism şi chiar şi foştii săi camarazi, Hans-Joachim Klein şi Kopp.
Carlos ar putea primi o nouă condamnare la închisoare pe viaţă. Procesul va dura până pe 16 decembrie.