5.3 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialCine castiga Loteria ?

Cine castiga Loteria ?

Dupa castigarea alegerilor din 2004, la negocierea posturilor conform algoritmului, presedintia Consiliului de Administratie al Companiei Nationale Loteria Romana a revenit Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu. Postul nu era liber la acel moment, fiind ocupat de 13 ani de Nicolae Cristea, deci de un om transpartinic. Ultima oara fusese membru al P.U.R., cu ultima denumire – Partidul Conservator, al carui partizan a si ramas.
Joi seara, ministrul de Finante Sebastian Vladescu l-a revocat pe Cristea din functia de presedinte al C.A. si din cea de director general al Loteriei Romane, invocand motive legate de sporirea gradului de transparenta a institutiei.
Partidele aflate la guvernare se agita deja sa-i gaseasca rapid lui Cristea un inlocuitor, prin renegocierea postului. Consiliul National al Coalitiei va discuta mai mult ca sigur acest subiect, saptamana viitoare, luni, fiecare partid pregatindu-se sa-si impuna candidatul. In orice caz, se intrezaresc surprize, Partidul Conservator putandu-se astepta ca va plati pentru inconsecventa sa in cadrul Aliantei. Loteria ar putea fi doar un inceput.

Varujan Vosganian, senator P.N.L.: "Se poate gasi un tanar de la Finante”

Nu am semnale in sensul renegocierii postului de presedinte, dar nu este exclus ca postul sa ramana in parohia Ministerului de Finante, la P.N.L. Se poate gasi unul din tinerii care lucreaza la Ministerul de Finante, care nu a fost pana acum in sistem. In legatura cu privatizarea Loteriei Romane, plenul Senatului a decis retrimiterea ordonantei de urgenta privind privatizarea Loteriei la Comisia pentru buget. In principiu, noi nu suntem de acord cu vanzarea unui procent de 7 la suta din actiuni-le companiei catre salariati, membri C.A. si pensionari. Dar P.S.D. si P.R.M. se opun privatizarii companiei. Pe alta parte, Partidul Conservator oscileaza, poate ca aceasta este o maniera a sa de a face presiuni.

Daniela Popa, deputat al Partidului Conservator: "Nicolae Cristea nu a fost sustinut de noi”

Nu am facut noi nominalizarea lui Nicolae Cristea la presedintia Loteriei. El este de foarte multi ani acolo. Nicolae Cristea nici nu a fost membru al Partidului Conservator, nici nu este si nici nu a fost sustinut de noi. Postul a revenit P.C. la negocierile din ianuarie 2005. A fost negociat de noi.
Dar Loteria nu este singura institutie unde s-a intarziat procesul de inlocuire din functii, conform negocierilor, pe baza de algoritm. Sunt o serie de institutii la nivel national unde s-a intarziat acest proces… E dificil. Fie ca nu s-au eliberat posturile… Trebuie sa existe o anumita conjunctura… Am avut alte prioritati… Nu poti sa ai cat ai bate din palme tot ce s-a negociat acum un an.
Si acum avem posturi neocupate de noi si care ne reveneau. Nici P.N.L. si nici P.D. nu au suta la suta tot ce s-a negociat. Acum insa ne vom implica sa avem un om bun in aceste pozitii.
Luni, la C.N.C. al Coalitiei, se va pune pe tapet tot ce a ramas negociat si neocupat si vom incerca sa ocupam toate posturile neocupate. Noi avem vreo cinci posturi si la fel cam are fiecare partid. Fiecare partid va veni la C.N.C. cu situatia initiala si vom vedea care este situatia la ora actuala. Si pentru noi era foarte important sa avem pana acum in posturi secretarii nostri de stat, sefii de agentii… Pe urma, au fost institutii pentru care fiecare partid s-a batut, dar posturile s-au impartit in ordinea marimii partidelor…
Luni se va face o contabilizare a posturilor negociate si neocupate si vom vedea cum stam.

Daniel Buda, deputat al Partidului Democrat: "Fara regim preferential”

Mi-e greu sa spun daca postul de presedinte va ramane la Partidul Conservator sau nu, acest lucru se va decide in Coalitie. Desi se spune ca Nicolae Cristea nu este membru al Partidului Conservator, el totusi a partizanat cu Partidul Conservator. Eu nu am informatii sa spun ce va fi la C.N.C. al Aliantei, dar noi nu mai stim daca Partidul Conservator este la guvernare sau nu… In ultima vreme este la guvernare numai ca sa ia posturi, dar cand are interes – cum a fost in cazul votului pentru perchezitia la casele lui Adrian Nastase – nu voteaza alaturi de Coalitie…
In ceea ce priveste ordonanta pri-vind privatizarea Loteriei, varianta cu vanzarea unui procent de 7 la suta catre salariati, membrii C.A. si pensionari ai Loteriei e o chestiune care poate duce la mai multe discutii. Mie, ca parlamentar, mi se pare ca nu este cazul ca aceste persoane sa aiba un regim preferential fata de alti salariati, deoarece pentru munca lor au primit salariu de la Loterie. E suficient.

Teodor Melescanu, senator P.N.L.: "Exista un interes pentru acest post”

Cred ca unul din subiectele care se vor discuta in cadrul C.N.C. al Aliantei va fi legat de postul de presedinte ramas vacant la Loteria Romana. Va trebui ca la nivelul Aliantei si al Coalitiei sa stabilim o pozitie comuna fata de CA. N-am insa nici un element despre decizie. Este posibil sa existe si la noi si la ei un interes pentru acest post.

Numele interimarului, secret de serviciu

Chiar si dupa autosuspendarea directorului general Nicolae Cristea, Loteria Romana a continuat sa se comporte ca o institutie cu circuit informational inchis, mai rau decat cel mai ermetic serviciu secret. Pentru a afla cine ii succede in functie lui Cristea, in calitate de director general interimar, am dat zeci de telefoane la cabinetul purtatorului de cuvant Adrian Albu. Ni s-a spus ba ca „dl director Albu este plecat din sediu”, ba ca „este in diverse intalniri de azi dimineata”. In lipsa sefului, secretarele nu au putut fi convinse sa ne ofere numele succesorului lui Cristea, desi ministrul de resort, Sebastian Vladescu, declarase public ca exista un inlocuitor temporar. „Nu avem nici un director adjunct si n-am avut niciodata. Sa spuna domnul ministru cine e”, ne-a spus Ioana Vaduva, o angajata a Loteriei, care activeaza la cabinetul purtatorului de cuvant Albu. Intrebata de ce angajatii Loteriei sunt mai tacuti decat cei ai SRI, femeia a ras cu pofta, dar nu a lasat sa-i scape nimic. C.P.

Din director general Nicolae Cristea a devenit un "umil” salariat al Loteriei

Nicolae Cristea, presedintele Consiliului de Administratie al Loteriei Romane si, in acelasi timp, directorul general al aceleiasi companii, este, incepand de ieri, un simplu angajat, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Acesta a precizat ca, dupa hotararea de convocare a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor la Loterie pentru revocarea Consiliului de Administratie si, implicit, a presedintelui acestuia, Nicolae Cristea a luat decizia sa se autosuspende si din functia de director general.
"Am hotarat schimbarea sefului Loteriei pentru ca nivelul discutiilor publice afecteaza credibilitatea acestei institutii. Am stabilit acest lucru de comun acord cu domnul Cristea”, a declarat Vladescu. El a precizat ca Nicolae Cristea "functioneaza ca simplu salariat al Loteriei din momentul intrarii in vigoare a deciziei de autosuspendare”, res-pectiv de ieri. "Ramane ca simplu salariat, dar nu stiu exact ce functie ocupa, referent sau consilier. In momentul acesta, conducerea Loteriei a fost preluata de adjunctul domnului Cristea”, a mai spus ministrul de Finante, fara insa a preciza cine este acesta. Vladescu a fost intrebat si de salariul pe care a ramas la Loterie fostul director general. Nici la aceasta intrebare nu a dat un raspuns. A spus in schimb ca este posibil ca viitorul director general al companiei sa nu mai detina si functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Dana Dobre

Cele mai citite

Dorințe pentru 2025: Românii vor sănătate, călătorii și schimbări profesionale

Românii își propun pentru 2025 să adopte un stil de viață mai sănătos și să călătorească mai mult, conform unui studiu recent al unei...

Ungaria pierde accesul la fonduri UE de peste 1 miliard de euro: Impact economic major

La 1 ianuarie, Ungaria pierde permanent accesul la peste 1 miliard de euro din fondurile Uniunii Europene, pe fondul disputei continue dintre Budapesta și...

Dorințe pentru 2025: Românii vor sănătate, călătorii și schimbări profesionale

Românii își propun pentru 2025 să adopte un stil de viață mai sănătos și să călătorească mai mult, conform unui studiu recent al unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă