1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialCine a pus adaos comercial la tratamentul cumpărat din donații pentru răniții...

Cine a pus adaos comercial la tratamentul cumpărat din donații pentru răniții din Colectiv

Compania de stat Unifarm a distribuit spitalelor un kit cu medicamente care, potrivit calculelor României libere, costă mai mult decât cele achiziționate din farmacii, deși produsele au fost luate direct de la producător.

Unifarm, compania de stat care a distribuit un kit special de tratament pentru răniții din clubul Colectiv, evită să explice clar de ce prețul medicamentelor și unguentelor incluse în respectivul pachet și cumpărate direct de la producător, cu reducere, este aproape la fel de mare ca în farmacii.

Controversele cu privire la prețul și componența kitului lunar de tratament pentru tinerii arși în incendiul din clubul bucureștean au apărut la sfârșitul lunii ianuarie, când unul dintre răniți, Costi Rădoi, a acuzat Unifarm și statul român că au inclus în pachet medicamente inutile și scumpe. „Statule, acest kit conţine chestii inutile rănilor închise, cum ar fi betadina, Mepilex-ul, Atrauman-ul, touch hand soap (săpun), Protex (alt săpun), şi altele, care nu ne mai sunt folositoare acum, după aproape 3 luni după eveniment. Astea trebuiau atunci, când ziceai că ai de toate, dar n-aveai nimic”, a scris Costi Rădoi pe contul său de Facebook.

Mai mult, tânărul a acuzat Unifarm că din kit au dispărut unele unguente. „Menţionez că în kit trebuia să fie şi un tub de Contractubex, care însă nu a fost prezent la apelul de predare primire. În bunul spirit românesc, a fost însuşit de altcineva, nu ştiu exact… cert e că nu era prezent. Iar preţul, statule, preţul ăla de 2.800 lei, care, de fapt, real este de 1.116 lei, nu-mi arată decât faptul că eşti extrem de prost manager al fondurilor. Dacă nu eşti un slab manager, atunci eşti foarte bandit”, a acuzat Costi Rădoi.

Unifarm a fost însărcinată să cumpere kitul necesar răniților de o comisie ministerială din cadrul Ministerului Sănătății, cu medici specialişti în arşi.

Ezitări în a explica prețul

Costul real al kitului pe care Unifarm l-a furnizat spitalelor din București pentru tratamentul răniților a fost, în realitate, de 1293 de lei, potrivit devizului pe care compania de stat l-a trimis Crucii Roșii, cea care a donat banii pentru achiziția produselor. Adrian Vasile, reprezentant Unifarm, a precizat pentru România liberă că suma inițială de 2.800 de lei, invocată de Costi Rădoi în scrisoarea sa de protest, a fost doar estimativă. Dar pentru că nu s-au găsit toate medicamentele din listă, prețul total a scăzut la mai bine de jumătate.

Chiar și în aceste condiții, Unifarm a plătit pentru respectivul kit, care conține 23 de produse cumpărate direct de la producător, o sumă la fel de mare ca în cazul în care tratamentul ar fi fost achiziționat direct din farmacii, unități care au adaos comercial consistent. Mai ales că, așa cum a aflat România liberă, Unifarm a beneficiat și de reducere la achiziționare.  „Am luat preţurile de la producători. Produsele le-am achiziţionat direct de la depozitele acestora”, a recunoscut Adrian Vasile.

Unifarm a plătit pentru kitul luat direct din depozitele producătorilor 1293.77 de lei. Reporterul României libere a căutat pe piața liberă, în farmacii cu adaos comercial, aceleași produse incluse în pachet, și a obținut un preț chiar mai mic decât cel al companiei de stat, respectiv 1015,66 de lei. (VEZI ÎN GALERIA FOTO TABELUL DETALIAT CU ACESTE PRODUSE)

Marius Ion, reprezentantul Crucii Roşii din România, organizație care a donat banii pentru kituri, s-a arătat la rândul său mirat de situație și a acuzat o problemă de moralitate. „În mod normal, Unifarm ar trebui să aibă preţuri mai mici decât orice farmacie. Dacă e vorba despre adaos comercial, nu ar trebui ca el să existe în situaţia aceasta” umanitară, a precizat Marius Ion.

De cealalată parte, Unifarm, prin vocea lui Adrian Vasile, a susținut că moralitatea afacerii vine din altă parte, nu din prețul medicamentelor. „Au existat nişte costuri de transport, nişte costuri de logistică, nu s-a livrat către oameni direct, fără nici un cost”, a afirmat reprezentantul companiei. Când am cerut să detalieze care au fost aceste costuri, Unifarm a invocat secretul comercial.

Produse care fac același lucru

Iată însă câteva exemple concrete de prețuri la produsele incluse în kitul de tratament pentru răniții din Colectiv. Distribuitorul unguentului Cimeosil a menționat, la cererea României libere, că preţul de listă al unui tub de 14 g este 200 de lei, iar Unifarm l-a cumpărat negociind un discount. Mai mult, în devizul trimis de Unifarm Crucii Roșii din România, apar trei unguente cu acelaşi rol terapeutic pentru aplatizarea cicatricelor de la arderea pielii: Cimeosil (tub de 14g, preţ 240 de lei), Strataderm (tub de 10g, la 78,62 lei) şi Contractubex (tub de 50 g la 73,58 lei). Cel mai ieftin e Contractubex. Dar Cimeosil şi Strataderm sunt produse din aceeaşi clasă.

Strataderm a fost inclus în kitul de tratament pe bani, deși importatorul acestui unguent l-a pus gratis la dispoziţia spitalelor cu arşi din Clubul Colectiv, după cum a aflat România
liberă. De ce apar în listă totuşi toate trei unguentele cu rol terapeutic similar şi Unifarm nu a ales unul singur dintre ele? 

Ministerul Sănătății, în subordinea căruia se află compania de stat, a evitat un răspuns clar. Mihaela Tănase, consilierul de Comunicare al ministrului Sănătăţii, ne-a declarat că oficialii instituției ce s-au ocupat cu criza răniţilor din Colectiv nu sunt de specialitate şi singurii ce ar putea explica acest lucru sunt medicii de profil. Unifarm a prezentat aceeaşi poziţie.   

Răzgândire

Utilitatea kitului, regândită

Directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență, Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, dr. Cristian Niţescu, a explicat pentru România liberă că, “iniţial, aceste kituri au fost achiziţionate de către Unifarm după modele internaţionale şi s-a decis distribuirea către pacienţi prin spitalele în care au fost internaţi aceştia”. Ulterior, a explicat Cristian Niţescu, medicii curanţi au decis folosirea unora sau altora dintre unguente, pentru tratarea acestor cicatrici combustionale. În concluzie, spune reprezentantul Spitalului de Arşi Bucureşti, aceste kituri sunt primite de la Unifarm şi distribuite strict către pacienţii din Clubul Colectiv, prin medicii curanţi, care stabilesc tipul de unguent ce va fi utilizat de către fiecare pacient.

Cele mai citite

Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu prim-ministrul slovac, Robert Fico

Slovacia este dependentă de gazul care trece prin Ucraina Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit duminică cu prim-ministrul slovac, Robert Fico, la Kremlin, a declarat...

Coreea de Nord intensifică sprijinul militar pentru Rusia cu trupe suplimentare, artilerie și drone kamikaze

Coreea de Nord își crește sprijinul militar acordat Rusiei în conflictul din Ucraina, potrivit Statului Major al Armatei Sud-Coreene (JCS), citat de agenția Yonhap....

Programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități: Audit național, investiții record și reforme fiscale majore

Auditul de eficiență va sta la baza desființării sau comasării unor autorități și instituții Coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități propune un program de guvernare ambițios, axat pe auditul...
Ultima oră
Pe aceeași temă