Îţi place mâncarea italienească, dar te fereşti de ea pentru că are prea multe calorii? Dacă te joci puţin cu ingredientele, pastele sau lasagna pot deveni mâncăruri mult mai sănătoase. Pe site-ul Health.com am găsit cinci reţete de paste italiene delicioase şi cu puţine calorii.
Ravioli cu carne de porc, fenicul şi sos shiitake
Cu această reţetă poţi transforma nişte simple paste- ravioli într-o adevărată capodoperă culinară. Un fel de mâncare delicios cu legume, carne şi parmezan care poate fi savurat împreună cu un pahar de vin alb Pinot Grigio. Se prepară într-o oră şi jumătate şi conţine 436 de calorii.
Ingrediente
· o lingură de ulei de măsline
· o ceapă mică tocată mărunt
· 250 de grame de fenicul tocat
· o jumătate de cană- aproximativ 225 grame de ciuperci shiitake tocate mărunt
· două căpăţâni de usturoi tocate mărunt
· 1 / 2 linguriţă de sare
· 1 / 4 linguriţă de piper negru proaspat măcinat
· 300 grame de muşchi de porc tăiat cubuleţe
· 1 / 3 cană de vin alb sec
· 3/4 dintr-o conservă de roşii zdrobite- aproximativ 115 grame
· o ceaşcă de supă de pui
· 1 / 2 linguriţă rozmarin proaspăt tocat
· două linguriţe de oregano proaspăt tocat
· 1 pachet de ravioli cu brânză
· 1 / 4 ceaşcă de parmezan proaspăt ras- aproximativ 40 de grame
Mod de preparare:
Într-o tigaie mare puneţi uleiul la încins la foc mediu. Prăjiţi şase minute ceapa după care adăugaţi feniculul, ciupercile, usturoiul şi condimentele. Lăsaţi-le pe foc opt minute, timp în care amestecaţi din când în când.
Adăugaţi carnea de porc şi prăjiţi-o patru minute până când îşi schimbă culoarea. Adăugaţi vinul şi lăsaţi totul la foc mare 2-3 minute până când lichidul s-a evaporat. Apoi puneţi bulionul şi supa de pui, acoperiţi tigaia şi lăsaţi-o 30 de minute la foc mediu. Adăugaţi rozmarin şi oregano. Lăsaţi tigaia neacoperită pe foc încă 3-5 minute până când jumătate din lichid s-a evaporat.
Fierbeţi apă într-o oală mai mare în care veţi adăuga ravioli. Pastele se fierb aproximativ 11 minute până când devin moi. Strecuraţi ravioli şi puneţi-i într-un vas, apoi adăugaţi peste ei sosul şi trei sferturi din brânză. Amestecaţi şi presăraţi deasupra restul de brânză şi oregano.
Linguine cu creveţi, roşii, măsline şi capere
Dacă vrei să prepari o mâncare simplă şi sănătoasă, această reţetă este perfectă. Este gata în doar 30 de minute, are 410 de calorii şi conţine ingrediente benefice pentru organismul tău.
Cele mai multe reţete italiene sunt pline de carbohidraţi, dar datorită creveţilor, acest fel de mâncare are multe proteine. În plus, corpul tău primeşte 30% din necesarul zilnic de fier.
Pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanţi, roşiile dau mâncării un gust dulceag care se îmbină perfect cu aroma uşor amăruie a măslinelor. Ingredientul secret al acestei reţete este sucul de scoică care oferă un gust savuros pastelor.
Ingrediente
· 350 grame de creveţi mari , decojiţi- aproximativ 16 bucăţi
· 1/4 linguriţă de sare
· 1/8 linguriţă de piper negru proaspăt măcinat
· două linguri de ulei de măsline
· patru căpăţâni de usturoi tocat
· 280 grame de linguine
· 150 grame de roşii tăiate cubuleţe
· o cană de suc de scoici
· 40 de măsline kalamata înjumătăţite
· 2 linguri de capere – aproximativ 50 de grame
· o jumătate de cană de pătrunjel tocat mărunt
Mod de preparare
Puneţi o oală mare cu apă la fiert, adăugaţi linguinele şi lăsaţi-le la fiert aproximativ 11 minute până când sunt destul de moi.
Condimentaţi creveţii cu sare şi piper după care încălziţi uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu. Puneţi usturoiul şi lăsaţi pe foc 1-2 minute până când prinde o culoare aurie. Apoi adăugaţi creveţii şi lăsaţi-i la foc mare 2-3 minute până când îşi vor schimba culoarea. Puneţi amestecul din tigaie într-un vas adânc şi acoperiţi-l cu o folie de aluminiu pentru a se păstra cald.
Puneţi 5-6 minute la foc roşiile, măslinele, sucul de scoici şi caperele. Adăugaţi creveţii, usturoiul şi două treimi din pătrunjel. Amestecaţi şi apoi puneţi-le într-un vas. Strecuraţi pastele şi lăsaţi-le în oală. Amestecaţi sosul cu pastele, după care puneţi mâncarea într-un vas. Se serveşte cu pătrunjel presărat deasupra.
Fiore cu broccoli, pui şi brânză pecorino
O reţetă uşoară şi delicioasă care oferă ingredientelor simple un gust deosebit prin aroma brânzei pecorino. Fiore, pastele în formă de spirală arată minunat în farfurie alături de broccoli şi pui. Pe lângă aspectul atrăgător şi gustul delicious, această reţetă este şi sănătoasă datorită ingredientelor. Broccoli ajută la prevenirea cancerului, puiul este plin de proteine iar prazul scade colesterolul.
Mâncarea are 421 de calorii şi se prepară în jumătate de oră.
Ingrediente
· jumătate de kilogram de broccoli, tăiat cubuleţe
· 230 grame de paste fiori sau fusilli
· două linguriţe de ulei de măsline
· patru căpăţâni de usturoi, tăiate în felii subţiri
· un praz tăiat în felii
· 230 de grame de pui tăiat cubuleţe
· 3/4 de linguriţă de sare
· 3/4 de linguriţă de piper negru măcinat
· o cană de supă de pui
· o linguriţă de piper roşu praf
· 1/3 de cană de brânză pecorino proaspătă rasă
· o lingură de maghiran proaspăt tocat
Mod de preparare
Puneţi o oală cu apă la fiert şi adăugaţi broccoli pentru un minut până când vor avea o culoare verde deschis. Scoateţi broccoli şi puneţi-i într-un prosop pentru a-i păstra calzi. Acoperiţi oala şi aduceţi-o din nou la punctul de fierbere.
Adăugaţi pastele şi lăsaţi-le să fiarbă aproximativ 12 minute. Între timp, încălziţi o tigaie la foc mediu în care adăugaţi ulei de măsline, usturoiul şi prazul. Lăsaţi 2-3 minute pe foc, până când vor prinde o culoare maroniu-aurie. Condimentaţi puiul cu un sfert de linguriţă de sare şi de piper. Daţi focul mai tare şi adăugaţi puiul, prăjiţi-l 2-3 minute până când se rumeneşte. Adăugaţi broccoli, supa de pui, piperul roşu, sarea şi piperul rămas. Lăsaţi pe foc şase minute până când jumătate din lichid se evaporă. Strecuraţi pastele şi puneţi-le într-un vas adânc. Adăugaţi peste ele sosul, brânza, maghiranul şi amestecaţi.
Pizzichi cu fasole haricot
Pizzichi sunt un tip de paste făcute din cereale integrale care au un nivel ridicat de fibre. Această reţetă reuşeşte să combine perfect gustul sărat al şuncii de curcan cu sparanghelul delicat, fasolea haricot şi menta. Rezultatul e o mâncare delicioasă, preparată în doar 25 de minute care are 357 de calorii.
Ingrediente
· 10 bucăţi de sparanghel tăiat felii
· 90 de grame de fasole haricot tăiată în bucăţi, se poate înlocui şi cu fasole verde.
· 230 de grame de pizzichi sau penne
· două linguriţe de ulei de măsline
· patru felii de şuncă de curcan
· o ceapă mică tocată marunt
· 1/4 de linguriţă de sare
· 1/4 de linguriţă de piper negru măcinat
· o cană şi jumătate de supă de pui
· 50 de grame de parmezan proaspăt ras
· 40 de grame de mentă proaspătă, tăiată mărunt
Mod de preparare
Puneţi o oală de apă la fiert. Adăugaţi sparanghelul şi fasolea verde de tip haricot în apă pentru 1-2 minute până când vor avea o culoare verde deschis. Scoateţi legumele şi puneţi-le într-un prosop pentru a le păstra calde. Aduceţi iar apa la punctul de fierbere şi adăugaţi pastele. Lăsaţi-le la fiert aproximativ 14 minute, strecuraţi-le şi apoi puneţi-le într-un vas.
Între timp, încălziţi uleiul de măsline într-o tigaie la foc mediu. Prăjiţi şunca 3-4 minute până când devine crocantă. Amestecaţi des pentru a nu se prinde de tigaie.
Într-o altă tigaie puneţi la prăjit ceapa condimentată cu sare şi piper. Lăsaţi la foc mare cinci minute apoi adăugaţi supa de pui. Fierbeţi la foc mare 2-4 minute, până când lichidul se va evapora pe jumătate. Adăugaţi sparanghelul, fasolea şi şunca. Lăsaţi pe foc un minut apoi amestecaţi sosul cu pastele. Adăugaţi brănza şi două treimi din mentă şi amestecaţi. Pastele se servesc garnisite cu mentă.
Lasagna vegetariană
Unele reţete de lasagna sunt adevărate explozii de grăsimi şi calorii. Dar această reţetă reuşeşte să imbine perfect legumele pline de nutrienţi şi brânzeturile cu un conţinut scăzut de grăsimi. Smântâna este înlocuită cu lapte degresat, făină şi puţină nucşoară. Astfel se obţine un sos béchamel cu un nivel caloric scăzut şi un gust dulceag şi savuros.
Acest fel de mâncare are doar 339 calorii şi se pregăteşte într-o oră şi 45 de minute.
Ingrediente
· 30 de grame de ciuperci porcini
· 230 de grame de foi de lasagna
· două căni de lapte degresat
· trei linguri de unt degresat
· trei linguri de făină
· o linguriţă de sare
· 1/8 linguriţă de nucşoară
· doi dovlăcei mici, tăiaţi în rondele subţiri
· 1/2 linguriţă de piper negru măcinat
· 540 de grame de anghinare tăiate în felii subţiri
· 290 de grame de spanac tocat
· ulei de măsline
· 100 de grame de brânză ricotta
· 100 de grame de parmezan ras
Mod de preparare
Preîncălziţi cuptorul la 400 de grade. Ungeţi o tavă cu ulei de măsline. Puneţi o cană de apă clocotită peste ciuperci şi lăsaţi-le 20 de minute. Stoarceţi ciupercile şi păstraţi lichidul. Tăiaţi ciupercile în bucăţi mari.
Puneţi o oală de apă la fiert. Când a dat în clocot puneţi foile de lasagna şi fierbeţi-le 9 minute. Puneţi-le pe o foaie de copt cu folii de plastic între fiecare foaie pentru a nu se lipi.
Fierbeţi laptele într-o oală mică. Între timp, topiţi untul la foc mediu într-o altă oală. Adăugaţi făina, puţin câte puţin, amestecând continuu pentru 2-3 minute până când obţineţi un sos cremos. Adăugaţi treptat laptele şi amestecaţi pentru a nu face cocolaşe. Lăsaţi pe foc 4-5 minute până cănd se omogenizează. Adăugaţi jumătate de lingură de sare şi nucşoară. Puneţi acest sos béchamel într-un vas adânc şi acoperiţi-l cu o folie de plastic.
Puneţi o tigaie unsă cu ulei de măsline la foc mediu. Adăugaţi dovlăceii condimentaţi cu sare şi piper. Lăsaţi la foc aproximativ cinci minute până când devin moi şi puţin maronii. Adăugaţi anghinarele, ciupercile şi lichidul lor, sarea rămasă şi piperul. Gătiţi la foc mare 3-4 minute până când lichidul se va evapora.
Puneţi două linguri de sos béchamel în tava pe care aţi uns-o cu ulei de măsline. Întindeţi sosul. Tăiaţi lasagna pentru a se potrivi cu dimensiunea tigăii. Împrăştiaţi o pătrime de sos peste un strat de lasagna, apoi o treime din spanac şi legume. Adăugaţi şi o treime din ricotta şi o linguriţă de parmezan. Apoi acoperiţi cu un alt strat de lasagna. Repetaţi acest procedeu de două ori astfel încât să terminaţi cu o foaie de lasagna deasupra. Puneţi peste lasagna puţin sos béchamel şi ce a mai rămas din parmezan. Acoperiţi cu o folie de aluminiu şi puneţi la cuptor 25 de minute. Scoateţi folia şi mai coaceţi lasagna 25 de minute până când partea de sus devine aurie. Scoateţi-o din cuptor şi lăsaţi-o încă 20 de minute să se răcească.