16.9 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialCinci proiecte pentru infrastructura din Tulcea

Cinci proiecte pentru infrastructura din Tulcea

Ministrul Transporturilor a prezentat, sâmbătă, autorităților locale din Tulcea mai multe investiții, unele realizabile, altele simple promisiuni.

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a participat sâmbătă, alături de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, la o ședință cu autoritățile locale și județene din Tulcea. Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a vorbit despre cele mai importante investiții care se vor realiza în Tulcea, în special de șansa de a beneficia de o Strategie a Deltei Dunării, gândită și realizată de experți ai Băncii Mondiale, dar și de a putea accesa fonduri prin instrumentul financiar Investiții Teritoriale Integrate. Au fost inventariate cinci mari proiecte de investiții necesare pentru infrastructura din Tulcea.

Primul este podul peste Dunăre. Investiția va fi inclusă în Memorandumul ce va fi depus în luna septembrie a acestui an la Comisia Europeană, care urmează să fie aprobat în luna februarie a anului viitor. ”La momentul de față noi începem această investiție de la zero. Vreau să vă spun că tot ce ați auzit până acum au fost povești nemuritoare, nu s-a realizat nimic. Trebuie să pregătim studiile de fezabilitate, indicatorii, proiecte tehnice, iar cei care lucrează în administrație știu ce înseamnă asta”, a explicat ministrul Șova întârzierea acestui proiect.

Al doilea proiect este drumul Constanța-Tulcea-Brăila. În acest an va începe realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru drumul dintre Constanța și Brăila. ”Vrem să realizăm un drum național cu patru benzi, ce va ocoli localitățile, iar pentru această investiție luăm în calcul exproprierea pe 70 de metri lățime, astfel încât pe viitor drumul să se poată apropia de regimul de autostradă. Este cea mai bună soluție în afară de cea de autostradă, cu un preț de 1,5-2 milioane de euro, deci vorbim despre o investiție fezabilă din punct de vedere financiar”, a precizat Dan Șova.

Al treilea proiect este Aeroportul ”Delta Dunării”. Pentru aeroport a fost găsită o sumă de 14,2 milioane de euro, care urmează să fie investită în pista aeroportului și în modernizarea spațiilor de manevră (proiect prin POS T 2007-2013). ”Finalitatea acestui proiect aparține exclusiv Guvernului Ponta. Trebuie să recunosc că pe tema aeroportului din Tulcea am purtat discuții tensionate cu președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, dat fiind faptul că aici nu au existat curse în ultimii 20 de ani. Această investiție presupune și o implicare financiară din partea Consiliului Județean Tulcea”, a spus ministrul Transporturilor.

Portul Tulcea va ajunge la autoritățile județene – acesta este proiectul numărul patru. Transferul se va face cu plata investițiilor realizate de APDM și care nu au fost încă amortizate.

Ultimul proiect este suplimentarea curselor spre Delta Dunării, dar acesta este numai la stadiul de promisiune. ”S-a cerut un număr mai mare de curse spre Sulina (șapte), spre Chilia (cinci), spre Sfântu Gheorghe (cinci), dar aici trebuie să verificăm anumite condiții juridice. Vestea bună este aceea că pentru subvenția necesară în cazul suplimentării curselor suma necesară, de 1,5 milioane de lei, există la Ministerul Transporturilor și ar putea fi acordată la rectificarea din data de 1 iulie”, a mai adăugat ministrul Dan Șova.

„Update“ lunar

Șova a promis oficialilor tulceni că va fi realizată lunar o situație a procedurilor care se derulează pentru realizarea dezideratelor mai sus menționate, iar acest ”update” va fi transmis la nivelul județului Tulcea. ”Toate aceste investiții trebuie făcute pentru a reda tulcenilor demnitatea, pentru a aduce la Tulcea ceea ce aparține tulcenilor. Spre exemplu, de ce canalul Sulina este gestionat de Galați, și nu de Tulcea?”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă