2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCinci firme din România au intrat în top 500 cele mai mari...

Cinci firme din România au intrat în top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală

Cinci firme din România au intrat în top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală, realizat de firma de consultanţă Deloitte, informează Mediafax.

Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 ţări se află la a şaptea ediţie şi ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii pe anul calendaristic precedent.

OMV Petrom este cea mai bine plasată companie în clasament, pe locul 18 în regiune, în scădere de pe 16 în 2011. Pe următorul loc se află Rompetrol Rafinare, pe 41, faţă de 42 în 2010, urmată de Automobile Dacia (45 faţă de 41) şi Petrotel Lukoil (111 faţă de 118). În top se mai regăsesc BAT România (118), Kaufland România (121), Lukoil România (135), Renault Industrie Roumanie (153), ArcelorMittal Galaţi (155) şi E.On Energie (164).

Citeşte şi Top 10 cei mai importanţi asigurători din România în prima jumătate a anului

Din cele 35 de companii româneşti din clasament, 14 au urcat în top, 10 au coborât, iar cinci au intrat pentru prima dată în clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală.

Companiile care au intrat în top 500 sunt Electrica Furnizare (205), Ford România (428), Dedeman (441), Samsung Electronics (451) şi CE Oltenia (484). Din top au ieşit Michelin, Electrocentrale Bucureşti, Cargill, CFR Călători şi Asirom.

Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat în continuare de industria energiei şi resurselor (cu 14 companii), urmată de industria bunurilor de larg consum şi transporturi ( 10 companii), industria prelucrătoare ( 6 companii), tehnologie, media şi telecomunicaţii (4) şi industria farmaceutică (1).

„Anul 2012 a fost un an dificil, atât pentru România, cât şi pentru Europa Centrală. Cu toate acestea, România şi-a menţinut locul în clasament, în ciuda numărului mai mic de companii. 14 companii au urcat în clasamentul din acest an, două dintre ele având o ascensiune de 74, respectiv 70 de poziţii. Totodată, avem 5 companii nou-intrate în clasament, faţă de numai 4 în 2012, ce-şi desfăşoară activitatea în diferite domenii. În concluzie, multe dintre companiile locale au înregistrat performanţe notabile anul trecut, deşi mediul de afaceri rămâne incert”, a declarat Ahmed Hassan, managing partner Deloitte România.

Raportat la diferitele industrii, studiul arată că şase bănci româneşti să află între primele 50 de instituţii de profil europene. Astfel, BCR a căzut de pe 8 pe locul 9, iar BRD a pierdut 6 locuri, de pe 15 pe 21, clasamentul fiind realizat pe baza activelor de la sfârşitul anului trecut. Banca Transilvania se află de asemenea în top pe locul 41, în timp ce UniCredit Ţiriac a intrat în top pe locul 45. Pe poziţia 46 se plasează CEC, iar pe 50 Raiffeisen Bank.

Şi în topul industriei de asigurări regăsim patru firme din România, respectiv Astra, care s-a menţinut pe locul 34, Omniasig (37 faţă de 44), Allianz-Ţiriac Asigurări (41 faţă de 40) şi Groupama (45).

Potrivit autorilor studiului, luând în considerare semnalele din piaţă, există speranţe de revenire economică în viitorul apropiat. Astfel, recenta ieşire din recesiune a zonei Euro şi reacţiile pozitive ale managerilor de achiziţii din Polonia şi ale investitorilor şi analiştilor germani au contribuit la o uşoară îmbunătăţire a nivelului de încredere pe principalele pieţe regionale şi de export, ceea ce reprezintă veşti bune pentru cele 202 companii ale căror venituri au scăzut în 2012, faţă de doar 115, cu un an înainte.

„Deşi zona Euro îşi revine cu paşi mici, companiile trebuie să-şi păstreze prudenţa, deoarece criza nu s-a încheiat încă. Europa de Vest este prima regiune care înregistrează rate pozitive de creştere, dar acestea sunt încă reduse şi insuficient susţinute de centrul şi sudul Europei. Mediul de afaceri rămâne vulnerabil, ca urmare a unui sistem bancar slăbit, a unui şomaj ridicat şi a frământărilor sociale şi politice”, a declarat George Mucibabici, preşedinte Deloitte România.

În funcţie de capitalizare, Petrom este cea mai importantă companie din România, plasându-se pe locul 10 în Europa Centrală şi de Est.

Pentru prima dată, raportul prezintă componenţa consiliilor directoare şi de administraţie din companiile regionale. În România, femeile şi managerii străini reprezintă 17,1%, respectiv 35,5% din numărul total de membri ai consiliilor directoare, procente semnificativ mai ridicate decât media înregistrată la nivel regional (12,2%, respectiv 23,8%). Ponderile referitoare la consiliile de supraveghere sunt asemănătoare ca tendinţă pentru expatriaţi (36,2% în comparaţie cu 28,6% în Europa Centrală), dar sunt mai scăzute în cazul femeilor (11,8%, faţă de 12,8% în CE).

Polonia domină în continuare clasamentul cu 166 de companii. Cehia se situează pe al doilea loc, cu 87 de companii, urmată de Ungaria – 62, Ucraina – 51 şi România – 35.

„Condiţiile de piaţă rămân nefavorabile şi continuă să afecteze în mod semnificativ deciziile de afaceri. Astfel, companiile trebuie să se concentreze în perioada următoare pe îmbunătăţirea eficacităţii şi eficienţei operaţionale, în vederea generării unor fluxuri de numerar suplimentare. Cele mai multe entităţi au dificultăţi în accesarea creditelor, ceea ce influenţează mediul economic şi marile companii, deşi adesea indirect”, a adăugat Hassan.

Clasamentul prezintă puţine modificări faţă de anul trecut, având în continuare în frunte grupurile petroliere PKN Orlen (Polonia) şi MOL (Ungaria). Skoda Auto s-a menţinut pe locul 3, Metinvest din Ucraina a urcat pe 4, iar Naftogas (Ucraina) a coborât pe 5 de pe 4. CEZ (Cehia) se află pe locul 6, coborând o poziţie. În primele zece companii se mai regăsesc DTEK (Ucraina) şi Energorynok (Ucraina), Lotos şi PGE (ambele din Polonia).

Cele mai citite

China va depăși Occidentul în vânzările de mașini electrice în 2025

Prognozele pentru 2025 indică o creștere spectaculoasă a vânzărilor de automobile electrice în China, care ar putea atinge 12 milioane de unități, aproape dublu...

China dă startul celui mai mare baraj hidroenergetic din lume

China a aprobat construcția unui baraj hidroenergetic de proporții fără precedent, situat în estul platoului tibetan, pe râul Yarlung Zangpo. Proiectul, care va produce Chinei...

Patinoare deschise în București, iarna 2024-2025: Ghid complet pentru iubitorii de gheață

Odată cu sezonul rece, Bucureștiul își întâmpină locuitorii și turiștii cu o varietate de patinoare, atât în aer liber, cât și acoperite. Iată unde...
Ultima oră
Pe aceeași temă