16 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialCinci directori de presa, cate 29 de zile de arest

Cinci directori de presa, cate 29 de zile de arest

Magistratii de la Tribunalul Cluj au emis mandate de arestare pentru 29 de zile pe numele a cinci dintre directorii trustului „Gazeta”. Un altul a fost pus in libertate, dar a primit interdictia de a parasi localitatea. Hotararea de emitere a mandatelor de arestare a fost pronuntata luni, la miezul noptii. Procurorii spun ca inculpatii ar prezenta pericol social si ca ar putea obstructiona ancheta. Recursul depus de cei cinci arestati va fi judecat astazi la Curtea de Apel Cluj-Napoca.

Dupa gratii au ajuns presedintele trustului „Gazeta”, Liviu Man, directorul de investigatii, Ioan Otel, directorul administrativ Aurel Muresan, directorul de marketing-promovare Dorel Vidican si contabila Anca Elena Cocut. A fost pus in libertate seful Departamentului de Protectie Interna, Adrian Avarvarei.
Cei sase sunt acuzati de constituirea unui grup infractional organizat si de santaj in forma continuata. Procurorii sustin ca ei ar fi santajat mai multi oameni de afaceri, politicieni si directori de institutii publice din judetele Cluj si Bistrita-Nasaud. Acestia ar fi fost amenintati cu dezvaluirea unor informatii in publicatiile trustului „Gazeta”, in revistele si in ziarele pe care le conduceau, daca nu incheiau contracte de publicitate. Procurorul care conduce ancheta, Mircea Hrudei, a afirmat ca sumele cerute atingeau sute de milioane de lei. Avocatul Mihai Lapusan, cel care il reprezinta pe Liviu Man, sustine ca a identificat cel putin sapte persoane care au depus plangeri impotriva clientului sau.

Denuntatori cu rang inalt

Potrivit unor surse judiciare, printre acestia s-ar afla si consilierul premierului Calin Popescu Tariceanu, Mircea Chertes (PNL), sefa organizatiei de femei a PD Cluj, consilierul judetean Steluta Cataniciu, si sotul acesteia, Marius Cataniciu, in prezent director al Regiei Autonome a Domeniului Public, precum si omul de afaceri Cristian Pocol. De mentionat ca Chertes a fost obiectul unor materiale de investigatii legate de modul in care a obtinut un contract cu municipalitatea clujeana pentru construirea unei parcari in cartierul Marasti.
Liberalul a mentionat ca cei din trustul „Gazeta” au scris despre fiul sau, de 19 ani, ca ar consuma droguri. De asemenea, Steluta Cataniciu si Marius Cataniciu au fost obiectul unor materiale critice in publicatiile trustului „Gazeta”. In acestea, de pilda, Cataniciu era acuzat ca ar fi dublat datoriile regiei. Potrivit unor apropiati ai celor doi soti, Steluta Cataniciu s-ar fi plans unor prieteni ca ziaristii acuzati au incercat sa ii transforme viata intr-un calvar.
Despre omul de afaceri Costica Pocol, cei de la trustul „Gazeta” au scris ca el si-ar fi ridicat ilegal hotelul „Cristian” si vila „Eunicia” din Cluj-Napoca. In dosarul unitatii hoteliere, patronul a fost cercetat penal pentru ca a ridicat intreaga constructie pe baza unei autorizatii date pentru o taraba. Un alt om de afaceri criticat violent de trustul „Gazeta” a fost Ioachim Capusan, despre care jurnalistii au scris ca ar fi incalcat normele de urbanism.

Editie speciala

Cele mai acide dintre materiale au fost reluate in editia speciala de ieri a cotidianului „Buna Ziua, Ardeal”. Acesta a aparut in doar patru pagini, dupa ce politistii clujeni au perchezitionat locuintele celor sase sefi ai trustului, precum si sediile publicatiilor „Buna Ziua, Ardeal”, „Gazeta de Cluj”, „Gazeta de Bistrita” si „Gazeta de Oradea”. De aici, ei au ridicat o serie de inscrisuri, casete si calculatoare. Sediile publicatiilor au fost sigilate, astfel incat „Buna Ziua, Ardeal” a fost tehnoredactat in alt judet. Pe prima pagina, cotidianul ii ataca pe anchetatori, intr-un editorial cu titlul „Haituirea ziaristilor – sport national” si in articolul de deschidere, ce poarta titlul „Cine vrea sa ucida presa de investigatii?”, care troneaza deasupra unei fotografii ce ii infatiseaza pe procurorul care conduce ancheta, Mircea Hrudei, si pe seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, comisarul Toma Rus, cel care a condus perchezitiile.

Cercetarile, extinse

Surse din Parchet sustin ca procurorul Mircea Hrudei va perchezitiona si sediile altor publicatii din trustul „Gazeta”. De altfel, el a admis ca urmeaza sa extinda cercetarile si cu privire la alte persoane. Deocamdata, au fost audiati ca martori redactorul-sef al „Gazetei de Cluj”, Mihai Petean, si editorul-coordonator al cotidianului „Buna Ziua, Ardeal”, Memoranda Onac. Ei au criticat modul in care au fost tratati de Politie, in sensul ca ofiterii i-au blocat in sediile redactiilor si le-au interzis sa comunice la telefon.
Pe de alta parte, pe internet au inceput sa curga declaratii ale unor fosti angajati ai trustului. Ei au oferit inclusiv liste ale unor oameni de afaceri care ar fi fost santajati, precum si o lista scurta a presupuselor amante ale membrilor conducerii. Intre timp, arestatii au inceput sa angajeze avocati de renume.

Deputatul Daniel Buda se spala pe maini

Pe de alta parte, deputatul Daniel Buda a spus ca nu se va implica in calitate de avocat in acest proces, pentru ca ar fi incompatibil. In caseta redactionala a publicatiilor din trustul „Gazeta” figura faptul ca ele sunt reprezentate de casa de avocatura a parlamentarului PD.

De la BBC, dupa gratii

Liviu Man este unul dintre cei mai vechi jurnalisti din Cluj. In anul 1990, el a pus bazele saptamanalului „NU”. O perioada, a activat in calitate de corespondent BBC. El a publicat apoi, in franciza, editia regionala a cotidianului „Ziua”, sub denumirea de „Ziua de Nord-Vest” si apoi „Ziua de Ardeal”. In perioada 1996-2000, Liviu Man a coordonat stirile TVR Cluj, iar apoi a devenit coordonator al studiourilor locale ale televiziunii nationale. Dupa anul 2000, el a pus bazele trustului „Gazeta” si a fondat mai multe saptamanale locale. El s-a despartit de „Ziua” si a fondat cotidianul regional „Buna Ziua, Ardeal”, cu sediul in Cluj-Napoca, si cotidianul local „Zi de Zi”, din Targu-Mures.

Politist controversat, convertit la jurnalism

Directorul de investigatii Ioan Otel este un fost comisar de Politie. El a condus Biroul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog din cadrul IPJ Cluj. Otel a fost implicat in mai multe scandaluri ca politist. Mai intai, el a fost acuzat ca ar fi pastrat o parte din aurul confiscat de la comerciantii ilegali. Apoi, politistul a fost implicat in scandalul bordelului care functiona sub paravanul clubului de noapte „Moonlight”. Aici, clientii clubului plateau cate o sampanie si primeau bonus o prostituata, intr-unul dintre separeuri. Patronii clubului de noapte, sotii Fullop, au fost inchisi pentru proxenetism si trafic de persoane, in conditiile in care unele dintre prostituate erau destinate unor bordeluri din Japonia.

Cariere fulminante

Aurel Muresan a fost initial sofer, iar apoi a avansat in ierarhia trustului. Colegii sai sustin ca este o persoana politicoasa si bonoma. Dorel Vidican a inceput ca jurnalist, dupa care a fost angajat la departamentul de vanzari. El conduce „Gazeta de Bistrita”, pe langa atributiile din cadrul trustului. Anca Elena Cocut este de profesie economist si conduce „Gazeta de Oradea”. Adrian Avarvarei a lucrat in serviciile secrete in timpul regimului comunist. El devenise sef al Departamentului de Protectie Interna. Avocatii care se ocupa de cauza sustin ca in cazul sau sunt cele mai putine indicii legate de comiterea vreunei infractiuni.

Din aparator, invinuit

Procurorii clujeni care se ocupa de dosarul trustului „Gazeta” i-au interzis avocatului Mihai Lapusan, cel care il reprezenta pe presedintele trustului, Liviu Man, sa mai pledeze in cauza. Motivul ar fi ca Mihai Lapusan ar fi in atentia procurorilor ca participant la infractiunea de santaj.
Mihai Lapusan este angajat in cadrul casei de avocatura conduse de deputatul PD Daniel Buda. Acesta ocupa in prezent functia de presedinte al organizatiei judetene a Partidului Democrat.

Clubul Roman de Presa considera ca perchezitiile, audierile si retinerile efectuate de autoritatile clujene la redactiile ziarelor „Buna Ziua, Ardeal!” si „Gazeta de Cluj” nu constituie un atac la libertatea presei.
Ziaristii implicati trebuie sa raspunda multiplelor acuzatii de santaj, potrivit legii. Totodata, CRP atrage atentia asupra discreditarii profesiei de gazetar pe care conducerea trustului „Gazeta” a infaptuit-o prin angajarea pe post de jurnalisti a unor fosti politisti si procurori implicati in scandaluri de coruptie, sexuale si de abuz in serviciu.

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa

Cele mai citite

Daniel Bîrligea se va opera. Cât timp va lipsi atacantul celor de la FCSB

Daniel Bîrligea, autorul primului gol în victoria FCSB-ului împotriva lui Dinamo, va fi supus unei intervenții chirurgicale minore și va lipsi câteva zile de...

Maia Sandu – 41,76% și Alexandr Stoianoglo – 26,38%, după prelucrarea a 97,43% de procese verbale

Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la data primului tur După prelucrarea a 97,43% din procesele verbale, Maia Sandu se...

România – Kosovo. 40.000 de bilete vândute pentru duelul decisiv din Nations League

Peste 40.000 de bilete au fost deja vândute pentru meciul România - Kosovo, care va decide câștigătoarea grupei C2 din Nations League. Partida se...
Ultima oră
Pe aceeași temă