0.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialCinci blocuri in loc de parc pe malul Lacului Baneasa

Cinci blocuri in loc de parc pe malul Lacului Baneasa

» Edilii au eliberat un aviz de urbanism pentru construirea a cinci imobile langa Lacul Baneasa.
» In prezent, terenul are destinatia de spatiu verde si baze sportive, conform Planului Urbanistic General.
» Demersurile legale pentru
demararea santierului din Aleea Matelotilor inca nu au fost finalizate.

O parte din malul lacului Baneasa, in apropiere de Herastrau, ar putea fi ocupata de cinci cladiri de locuinte construite direct pe spatiul verde. Beneficiarii nu au obtinut inca toate documentele legale pentru a putea incepe constructia, insa sunt pe drumul cel bun. Ei au obtinut deja avizul de urbanism care sta la baza elaborarii Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Edilii se apara spunand ca pe zona verde nu se vor construi blocuri, dupa ce s-a aflat de planurile respective.

Aviz de urbanism din 2007
Reprezentantii Fundatiei Eco-Civica au prezentat un aviz de urbanism eliberat de Primaria Capitalei in februarie 2007 prin care se stabileau detaliile legate de constructiile care se pot realiza pe terenul situat pe Aleea Matelotilor nr. 31-43. Suprafata studiata a fost de 15.209 metri patrati, intre lacul Baneasa si Gara Bucuresti-Baneasa. Zona respectiva este incadrata, conform Planului Urbanistic General (PUG), in V3B, adica zona destinata complexelor si bazelor sportive, si V4 – spatii verzi pentru protectia cursurilor de apa.
In cazul zonelor cu baze sportive se poate construi pe 30% din suprafata totala a terenului, iar pentru zone verzi proportia scade la 15%. Coeficientul de utilizare a terenului variaza intre 0,2 si 0,35 si reprezinta raportul dintre suprafata totala desfasurata a imobilelor si suprafata totala a terenului. Arhitectii au aprobat un POT de 12% si CUT de 1,6, conform avizului de urbanism pentru Aleea Matelotilor, cladirile urmand sa aiba inaltimile cuprinse intre 13 si 24 de metri.
De asemenea, s-a stabilit ca parcarea masinilor se va face in subteran, urmand sa se construiasca doua etaje sub nivelul pamantului.

Edilii, acuzati de Eco-Civica
"Primaria Capitalei le-a facilitat noilor proprietari ai terenului schimbarea destinatiei suprafetei respective. Adica au dat un aviz de urbanism prin care se permite ridicarea unui ansamblu rezidential, a unui hotel, a doua restaurante si a unei baze de agrement sportiv pe terenul de pe Aleea Matelotilor.
Proiectul urbanistic a fost abil elaborat de reprezentantii Primariei Capitalei, care au invocat necesitatea construirii unui drum expres, cu trei benzi pe sens, care sa faca legatura intre Bd. Poligrafiei si DN1 prin spatele Casei Presei, de-a lungul caii ferate. Amenajarea drumului – aparent justificata, pentru ca ar facilita legatura intre cartierul Pajura si DN 1 – va asigura insa accesul catre viitorul complex rezidential, centru comercial si de agrement ce urmeaza sa fie construit pe malul Lacului Baneasa, pe un teren care era incadrat ca parc", au declarat reprezentantii Fundatiei Eco-Civica.

Schimbarea destinatiei, numai prin HG
"Ne surprinde faptul ca Primaria Municipiului Bucuresti a eliberat avizul de urbanism nr. 5/1/3/12.02.2007, care da unda verde Planului Urbanistic Zonal pentru ca acele cladiri sa ocupe suprafetele de spatiu verde de pe malul Lacului Baneasa. Suspectam ca, si in acest caz, autoritatile au incalcat legislatia in vigoare. Potrivit Legii nr. 69/2000, schimbarea destinatiei bazelor sportive nu se poate face decat prin hotarare de guvern si numai cu amenajarea in prealabil a unei baze sportive similare", a declarat Niculae Radulescu-Dobrogea, presedintele Fundatiei Eco-Civica.

"Nu se poate construi decat o baza sportiva"
"Nu e nimic ilegal in acest caz. Nu s-a initiat nici un Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Avizul de urbanism nu ii da dreptul nimanui sa construiasca acolo. In prezent, nu se poate initia un PUZ, pentru ca trebuie sa se respecte Planul Urbanistic General (PUG) care prevede ca acolo este zona cu baze sportive. Avand in vedere incadrarea in zona V3B, nu se poate construi decat o baza sportiva, in nici un caz blocuri", a declarat viceprimarul general Razvan Murgeanu. Acesta a precizat ca stie ca exista o plangere la DNA despre modul in care s-a facut restituirea terenului, dar nu se considera vinovat. "Primarul este ultimul care semneaza. Actele sunt verificate de o comisie care da avizul favorabil pentru retrocedari", a afirmat Murgeanu.

 

 

DNA
» Retrocedare anchetata
Terenul cu suprafata de peste 15.000 de metri patrati a fost retrocedat catre patru persoane prin Dispozitia de primar general nr. 4189/2005. La acea vreme, locul primarului general era tinut de viceprimarul Razvan Murgeanu, care a semnat dispozitia de retrocedare in baza Legii nr. 10/2001, alaturi de ceilalti reprezentanti ai municipalitatii responsabili de aplicarea Legii nr. 10, directorii Adrian Iordache si Cristina setran si secretarul municipiului Bucuresti, Dumitru Stanescu. Terenul a fost restituit catre Marian Mares, Anica Costea, Ion Mares si Florica Parau. Acestia au depus notificari pentru retrocedarea terenului din zona Garii Baneasa, confiscat de comunisti. Restituirea s-a facut pentru o suprafata de 15.209,87 metri patrati, intre Aleea Matelotilor (malul Lacului Baneasa) si calea ferata Bucuresti-Constanta. Terenul a fost vandut apoi de mai multe ori, iar avizul de urbanism a fost solicitat de o persoana particulara, Cristian Ilas.

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...
Ultima oră
Pe aceeași temă