Nord-estul Australiei a fost afectat ieri de cel mai violent ciclon inregistrat in ultimii 30 de ani pe acest continent. Ciclonul Larry, clasat in categoria a V-a de catre meteorologii din statul Queensland, a provocat pagube materiale importante, fara sa faca insa victime.
Dupa ce a maturat regiunea de coasta cu ploi diluviene si rafale de vant de pana la 290 de kilometri pe ora, ciclonul s-a mai calmat, devenind in cursul dupa-amiezii furtuna de categoria a III-a. Cateva persoane au fost ranite usor, au precizat autoritatile, care au decretat starea de urgenta. Localnicii au fost avertizati in legatura cu riscul inundatiilor, recomandandu-li-se, de asemenea, sa se fereasca de serpi si crocodili, deosebit de agresivi dupa trecerea ciclonului.
Cele mai mari distrugeri s-au inregistrat la Innisfail, oras cu 8.500 de locuitori, unde jumatate din cladiri au fost avariate. Vantul a smuls arbori din radacini si a lasat multe case fara acoperisuri. La fata locului au fost trimise echipe de interventie si elicoptere ale armatei. Mii de localnici au fost evacuati din zonele inundabile. „Am strabatut intreaga zona si am constatat ca o cladire din doua s-a prabusit, unele fiind distruse complet, altele partial”, a declarat un responsabil al serviciilor de urgenta. „A fost groaznic, ca si cum ar fi explodat o bomba”, a relatat proprietara unui hotel din localitate.
Circa 50.000 de persoane au ramas fara energie electrica in intreaga regiune, iar recoltele de trestie de zahar, de banane si papaya au fost compromise, pagubele fiind estimate la sute de milioane de dolari. Compania aeriana australiana Quantas a anulat zborurile catre orasele Cairns si Townsville, aflate in calea furtunii.
Un ciclon comparabil ca putere s-a mai inregistrat pe coastele Australiei in 1974, cand orasul Darwin a fost pe trei sferturi distrus, iar 71 de locuitori au murit la trecerea uraganului Tracy.
Dezastru pentru corali
Marea Bariera de Corali, cea mai mare colonie de corali din lume, ce se intinde pe o suprafata de peste 345.000 de kilometri patrati in largul coastei de nord-est a Australiei, a fost in mod cert afectata de ciclonul Larry, sustine directorul stiintific al Parcului maritim, David Wachenseld.
Fara indoiala, ciclonul a provocat distrugerea unei mari parti a coloniei de corali, a apreciat cercetatorul, adaugand ca nu se bazeaza pe constatari, ci pe experienta sa privind devastarile pricinuite in aceeasi arie de ciclonul Ingrid, anul trecut. In opinia sa, Marea Bariera de Corali – inclusa in Patrimoniul Umanitatii de catre Natiunile Unite – va avea nevoie de 10 pana la 20 de ani pentru a se reface.