13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialChristine Lagarde trage un nou semnal de alarmă

Christine Lagarde trage un nou semnal de alarmă

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, a avertizat la încheierea reuniunii anuale a FMI şi a Băncii Mondiale de la Tokyo, că există riscul de supraîncălzire a economiilor emergente, din cauza măsurilor excepţionale întreprinse de băncile centrale din Statele Unite şi Europa, potrivit RFI.

Conducerea FMI confirmă astfel îngrijorările exprimate de mai multe ţări. Pentru a preveni încetinirea creşterii economice, mai multe bănci centrale (Rezerva Federală a Statelor Unite, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Japoniei) au relaxat politicile monetare, injectând lichidităţi masive în circuitul financiar, pentru a reduce considerabil dobânzile-cheie la un nivel cât mai apropiat de zero.

Unele ţări emergente consideră că astfel de măsuri le destabilizează economia, prin atragerea fluxurillor speculative şi aprecierea artificială a monedelor lor, în detrimentul exporturilor.

La sfârşitul lunii septembrie, la Washington, Lagarde a estimat că programul de răscumparare a obligaţiunilor anunţat de BCE a marcat un „moment de cotitură” al crizei.

Duminică, la Tokyo, la finalul unei reuniuni care a lăsat să se vadă fracturi profunde în sânul FMI, Lagarde a recunoscut că impactul politicii monetare asupra „credibilităţii” şi „independenţei” băncilor centrale rămâne „incert”.

Ministrul brazilian al Finanţelor a lăsat să se înţeleagă sâmbătă că efectele secundare ale politicilor băncilor centrale „ar putea fi mai rele decât rezultatele lor directe”. „Ţările dezvoltate nu pot spera să scape de criză în detrimentul pieţelor emergente”, a declarat Guido Mantega în Capitala japoneză, dând asigurări că ţara sa va lua „toate măsurile necesare”, pentru a se proteja împotriva fluxului masiv de capital (speculativ-n.r.)”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă