-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialChiul in Parlament, castig la catedra

Chiul in Parlament, castig la catedra

Parlamentul autohton numara in actualul mandat peste 50 de profesori parlamentari: 36 deputati si 18 senatori. Multi dintre ei sustin ca se descurca bine intre cele doua slujbe bine platite de stat, dar statisticile parlamentare de anul trecut scot la iveala faptul ca destui universitari din Parlament se afla in topul absentilor. De pilda, Adrian Nastase, care are in schimb timp destul la dispozitie sa alerge intre cele trei facultati unde preda: Universitatea Bucuresti, Universitatea "Dimitrie Cantemir" si Universitatea "Nicolae Titulescu". Pentru prestatiile sale didactice primeste lunar circa 3.000 de euro, la care se adauga circa 1.500 de euro, indemnizatia sa de parlamentar. Deputatii si senatorii profesori profita de faptul ca prezenta electronica poate fi inregistrata cu usurinta fie de asistentii lor, fie de alti colegi de partid, de aceea nu doar isi pastreaza normele didactice, ci adesea chiar si le multiplica.

 

Astfel, de pilda, senatorul PDL Gheorghe Birlea are cursuri la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, dar este si prodecan al Facultatii de Litere din Baia Mare. Pare aproape imposibil sa trebuiasca sa mergi patru zile la Parlament, sa citesti toate proiectele de legi aflate in dezbatere, sa ai activitate la comisia din care faci parte si sa predai in plus la inca doua facultati din doua orase aflate la cateva ore distanta unul de celalalt. Senatorul Birlea ne-a spus ca orele de la Universitate le-a stabilit la sfarsitul saptamanii, vinerea si sambata, deoarece atunci se intoarce in teritoriu. Pentru aceste zile insa, senatorii si deputatii sunt platiti sa aiba activitati in teritoriu. In topul universitarilor din Parlament conduce PDL, cu 25, urmat de PSD, cu 22, si, la mare distanta, de PNL, cu 4. 

Deputatul Adrian Nastase, care nu se omoara cu prezenta in Parlament, dupa cum arata statisticile de anul trecut, are in schimb timp destul la dispozitie sa alerge intre cele trei facultati unde preda: Universitatea Bucuresti, Universitatea "Dimitrie Cantemir" si Universitatea "Nicolae Titulescu". Pentru prestatiile sale didactice primeste lunar circa 3000 de euro, la care se aduga inca circa 1.500 de euro, indemnizatia sa de parlamentar. In legislatura trecuta fostul premier era depasit doar de senatoarea PRM Verginia Vedinas, cunoscuta doar pentru performanta sa de profesoara la opt universitati. Deputatii si senatorii-profesori profita de faptul ca prezenta electronica poate fi inregistrata cu usurinta fie de asistentii lor, fie de alti colegi de partid, de aceea nu doar isi pastreaza normele didactice, ci adesea chiar si le multiplica. Astfel, de pilda, senatorul PDL Gheorghe Birlea are cursuri atat la Universtitatea "Babes- Bolyai" din Cluj, dar este si prodecan al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii de Nord din Baia Mare.

 

Pare aproape imposibil sa fii nevoit sa mergi patru zile la Parlament, sa citesti toate proiectele de legi aflate in dezbatere, sa ai activitate la comisia din care faci parte si sa predai in plus la inca doua facultati din doua orase aflate la cateva ore distanta unul de celalalt. Senatorul Birlea ne-a spus ca orele de la Universitate le-a stabilit la sfarsitul saptamanii, vinerea si sambata, deoarece atunci se intoarce in teritoriu. Pentru aceste zile insa senatorii si deputatii sunt platiti sa aiba activitati in teriotriu. Birlea se scuza insa ca nu si-a luat foarte multe ore tocmai pentru a le putea sustine: "Am un curs, adica doua ore, la Universitatea Babes-Bolyai si doua cursuri la Universitatea de Nord". Potrivit declaratiei sale de avere, Gheorghe Birlea primeste pentru activitatea la catedra aproximativ 1.600 de euro lunar.

 

Senatorul PDL Petru Filip preda si el la doua universitati din Oradea pentru 830 de euro pe luna, in vreme ce colegul sau de partid si de senat Marius Necula are o norma de profesor la Universitatea Dunarea de Jos si o alta de consilier la societatea Atlas SA. PDL conduce in topul partidelor, avand 25 de profesori universitari, urmat de PSD cu 22. La mare distanta liberalii ocupa locul trei cu patru universitari. Alexandru Radu, profesor de stiinte politice, crede ca, pe langa dorinta foarte puternica a politicienilor de a dobandi si statutul de profesori, "este si o chestiune de bani, un fel de mercantilism politic, ca universitatile de stat platesc bine iar cele particulare si mai bine pentru cei cu pozitii importante".

 

Printre profesorii-parlamentari care incearca sa-si justifice cele doua slujbe pe care le au prin faptul ca si-au programat cursurile la sfarsitul saptamanii se afla si senatorul PDL Serban Radulescu, care este profesor universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj, fiind remunerat cu aproape 950 de euro pe luna. Pe de alta parte, deputatul PDL si ministrul Turismului Elena Udrea a renuntat la activitatea de la catedra pe perioada cat va fi ministru si si-ar fi trimis un inlocuitor care sa ii tina cursul pe care il avea la Facultatea de Drept a Universitatii "Dimitrie Cantemir". La fel a facut si colegul sau de partid Daniel Buda, lector la Universitatea Babes Bolyai de la Cluj care a renuntat la cariera universitara pe durata mandatului. Alexandru Radu argumenteaza ca "exista o regula ca parlamentarii sa tinda sa aiba activitati didactice pentru ca in Romania aceasta pozitie are notorietate si este foarte respectata".

 

Profesorul Radu socoteste ca "astfel apare o problema care afecteaza calitatea invatamantului care gaseste, practic, un dusman in politicienii care tin sa aiba titluri universitare". De pilda, senatorul PNL Dan Radu Rusanu are ore la Universitatea "Spiru Haret" iar  deputatul liberal Tudor Chiuariu este lector la Universitatea "George Bacovia" din Bacau si la Institutul National de Administratie. Deputatul PDL Dan Ilie Morega este profesor universitar la Universitatea Libera Internationala din Moldova, de unde a obtinut, in 2008, aproximativ 2.400 de euro pe luna, la fel si deputatul PDL Valeriu Tabara, care a obtinut in calitate de profesor la Universitatea de stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Timisoara, aproape 2.500 de euro pe luna.   

Salarii mult mai mari au obtinut, in 2008, cei patru rectori universitari pe care ii regasim si in Parlamentul si Guvernul autohton. Astfel, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, acum rector autosuspendat al Universitatii Politehnica Bucuresti, primeste aproape 2.000 de euro pe luna. La randul sau, Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina "Carol Davila" si deputat social-democrat, are 3.500 de euro lunar. Ceva mai bine platit este senatorul liberal Nicolae Robu, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara, care are un venit de 3.700 de euro lunar. si senatorul democrat-liberal Dumitru Oprea, fost rector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", are un venit lunar de la facultate de 3.500 de euro. La fel si senatorul PDL Ioan Sbarciu, rectorul Universitatii de Arta Plastica din Cluj, care primeste peste 4.000 de euro din activitatea de la catedra.

Profesorul Radu sustine ca "o anumita moderatie ar fi necesara" deoarece calitatea invatamantului poate fi influentata si de faptul ca nu toti parlamentarii-profesori isi tin cursurile cu regularitate, nici macar in conditiile in care li se ofera intervale orare acceptabile in care sa poata sa predea. Pe de alta parte, sustine profesorul Radu, "un cadru didactic trebuie sa scrie lucrari, sa faca cercetare, sa participe la sedinte, la consilii, sa-si pregateasca asistentii, iar toate acestea nu pot fi facute intre doua sedinte la Parlament".

Cele mai citite

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...
Ultima oră
Pe aceeași temă