14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialChiuariu, inapoi la Fenechiu

Chiuariu, inapoi la Fenechiu

Cu degetele prinse intre suspendare si urmarirea penala, Chiuariu si-a dat demisia in stilul care l-a facut celebru: obraznicia cu pinteni. Scrisoarea orala prin care si-a luat ramas bun de la functie pentru a se indrepta, in sfarsit, spre Parchet este de tot rasul. Nu lipsa elementara de demnitate uimeste, caci cine s-ar fi asteptat la asa ceva, cat mai ales felul in care domnul fost ministru isi infoaie penele. Dupa ce dictatura basesciana va fi zdrobita in 2009, inceputul fiind facut, nu-i asa, la referendumul pentru votul uninominal, dupa ce "inscenarea ridicola va lua sfarsit", domnul Chiuariu ameninta ca se va intoarce ca sa duca la bun sfarsit reforma in Justitie. Care, spune domnia sa, nu se poate face cu "procurori de pe vremea lui Ceausescu", adica, vezi Doamne, cu d-alde Macovei, ci doar cu avocati ai lui Relu Fenechiu, ca dansul. Se va intoarce ca sa mai dea cateva ordonante neconstitutionale pentru ministrii si parlamentarii trecuti si viitori care vor avea probleme cu dosarele si altele pentru ce a mai ramas nevandut clietelei politice, ca sa se mai contreze cu Comisia Europeana, care tot nu-l va lasa sa starpeasca marea coruptie (doar comisarii stiu de ce!), sa mai modifice coduri penale si sa se razboiasca cu procurorii nealiniati.
Singura problema pe care nu si-o pune primul si, speram, ultimul ministru al Justitiei sub urmarire penala este daca partidul l-ar mai vrea. Pentru ca, din informatiile noastre, nici vorba de asa ceva! Ba, mai rau, l-a tolerat pana acum doar ca sa nu-i dea satisfactie lui Basescu si pentru ca executa cu promptitudine comenzile, ceea nu inseamna ca in randul liberalilor se bucura de vreo pretuire. De fapt, lui Chiuariu i s-a pus in vedere sa demisioneze inainte ca presedintele sa-l suspende si astfel sa ramana pe veci infipt in sageata liberala cu dosar cu tot. Retorica belicoasa, tafnosenia, spun unii chiar la adresa premierului, si gafele de avocatel de provincie au sfarsit prin a-i sastisi pe multi din conducerea PNL. Voci autorizate ii cereau tot mai des demisia in ultima perioada si ii reprosau lui Tariceanu atat numirea in functie, cat si faptul ca nu-l indeparteaza, lasand ca imaginea partidului sa fie afectata.
Chiuariu nu e singurul insa in aceasta situatie, pe lista mai figureaza Cioroianu, Pacuraru, Adomnitiei si chiar David. PNL va avea de luat cateva decizii dificile. In primul rand, sa gaseasca un ministru de Justitie care sa stearga impresia deplorabila lasata de Chiuariu. Numele cel mai des vehiculat este cel al Renatei Weber, care a devenit un soi de haina pentru vreme rea a PNL si care poate fi retrasa de la Bruxelles fara mari probleme, plus eterna candidata Norica Nicolai, veche doritoare a functiei. Este adevarat ca dupa Chiuariu orice pare mai bun, dar interesul PNL ar fi gaseasca o persoana cu adevarat credibila, profesionista si respectata in sistem.
In al doilea rand, PNL are in fata optiunea unei remanieri guvernamentale de substanta. Poate alege sa se lupte pentru Paul Pacuraru in contenciosul administrativ, dupa modelul Athanasiu, si sa prelungeasca disputa cu Basescu, are de optat intre a-l mentine pe Cioroianu in batjocura generala a presei sau pe Adomnitei, inginerasul rejectat chiar de sistemul pe care il conduce si ale carui modificari aberante la Legea invatamantului isi vor arata coltii in plina campanie, sau sa scape de ei intr-o miscare de remaniere mai ampla. Poate asa ar mai avea timp sa razuiasca eticheta de cel mai slab guvern postrevolutionar.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă