Aparatura medicala a Spitalului Judetean din Bistrita a fost data peste cap, iar activitatea institutiei a fost serios perturbata, in noaptea de miercuri spre joi, de o pana de curent care a durat in jur de doua ore.
Potrivit directorului spitalului, dr. Mircea Gelu Buta, monitoarele, analizoarele si alte aparate conectate la curent din sectiile si salile de operatie ale unitatii au luat-o razna in urma intreruperilor repetate a curentului. „Nici calculatoarele pe care se fac internarile n-au mers, medicii au fost surprinsi in salile de operatie, iar aparatele s-au dereglat. Nu e posibil asa ceva. „Electrica” ar trebui sa anunte cand are defectiuni, cat dureaza pana cand acesta este remediat, ca sa nu mai fie pulsatiile astea daunatoare de electricitate. Nu-si dau seama de responsabilitate si de implicatiile pe care o intrerupere de energie le pot avea asupra vietilor omenesti”, s-a plans Buta.
Pe de alta parte, directorul filialei din judet a „Electrica”, Alexandru Roman, a declarat ca pana de electricitate care a afectat si o parte din locuintele din municipiu s-a datorat in acest caz unui defect intr-un post de transformare. El a admis ca reteaua electrica din oras este imbatranita, majoritatea cablurilor datand din anii '70 -'80, dar cea mai mare parte a defectelor inregistrate in ultimele luni s-au datorat umezelii din atmosfera.
In ceea ce priveste situatia aparuta la Spitalul Judetean, directorul „Electrica” a transmis un mesaj clar: „Acolo unde instalatiile nu permit intreruperea electricitatii, cum este cazul acestei unitati medicale, trebuie sa existe surse de rezerva care sa se conecteze in timp util”.
Un astfel de generator exista si la Spitalul Judetean Bistrita. Insa acesta se conecteaza abia dupa 20 de minute, timp in care medicii aflati in salile de operatii trebuie sa se multumeasca cu acumulatori si lampi de petrol. O solutie ar fi ca institutia sa se conecteze la electricitate printr-o linie direct dintr-o statie de transformare aflata in apropiere, insa investitia depaseste 2 miliarde lei vechi, bani pe care unitatea sanitara nu ii detine.