In acest an, Agentia Nationala pentru Locuinte a finalizat 1.938 de locuinte destinate tinerilor, pentru inchiriere, iar pentru anul 2007 banii destinati de la buget vor fi suficienti pentru construirea a 9.500 de locuinte.
Potrivit proiectului de buget pentru anul 2007 pentru programul de constructii de locuinte pentru tineri, prin Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului se vor aloca 315 milioane lei. Anul viitor, Agentia Nationala pentru Locuinte va investi circa 210 milioane euro in constructia a 9.500 de unitati locative destinate inchirierii pentru tineri. O parte din bani, 140 milioane euro, vor proveni din partea Bancii de Dezvoltare a Comisiei Europene, diferenta reprezentand contributia partii romane.
Locuinte finantate din bugetul de stat
Pana in prezent, au fost construite 16,5 mii locuinte ANL, dintre care 13 mii apartamente destinate inchirierii catre tineri. Prin Agentia Nationala pentru Locuinte au mai fost construite 3.500 de locuinte cu credit ipotecar, alte 1.500 fiind in constructie in diverse orase, precum Bucuresti, Timisoara, Cluj, Oradea, Craiova, Galati.
Investitiile privind constructia de locuinte in regim de inchiriere sunt finantate de la bugetul de stat si bugetele locale, precum si din credite interne/externe. Autoritatile locale repartizeaza locuintele construite prin ANL pe baza cererilor depuse de solicitantii care indeplinesc criteriile stabilite prin lege. Cererile pentru locuintele in regim de inchiriere sunt analizate de catre comisiile sociale din cadrul consiliilor locale, care stabilesc ordinea repartitiilor in functie de punctajul obtinut de fiecare solicitant in parte.
In acest an, ANL a finalizat 1.938 de locuinte pentru tineri. In luna noiembrie a.c. au fost terminate 469 unitati locative, destinate inchirierii catre tineri. Cele mai multe locuinte receptionate se afla in Bucuresti, alte sase judete beneficiind de programele ANL (Teleorman, Botosani, Brasov, Galati, Neamt si Bihor).
Administrate de consiliile locale
Locuintele destinate inchirierii, construite prin ANL, sunt in administrarea autoritatilor administratiei publice locale. Constructia propriu-zisa este realizata de ANL, terenurile fiind puse la dispozitie de autoritatile locale. Utilitatile si realizarea racordurilor revin tot in sarcina primariilor. Repartizarea acestor locuinte catre cei cu venituri reduse este tot o atributie a consiliilor locale (in baza unor conventii cu ANL), carora le revine si obligatia intretinerii si reparatiei acestora.
Apartamentele ANL destinate inchirierii au, de obicei, 2-3 camere si dotari-standard. Autoritatile locale repartizeaza locuintele construite prin ANL pe baza cererilor depuse de solicitantii care indeplinesc conditiile stabilite prin lege.
Cererile pentru locuintele in regim de inchiriere sunt analizate de catre comisiile sociale din cadrul consiliilor locale, care stabilesc ordinea repartitiilor in functie de punctajul obtinut de fiecare solicitant in parte, in urma verificarii dosarelor. Locuintele acordate tinerilor sub 35 de ani sunt inchiriate la o suma modica, o parte din chirie fiind suportata de consiliile locale.