In plina disputa europeana asupra oportunitatii unor noi valuri de extindere a UE, presedintele Frantei, Jacques Chirac, si premierul britanic, Tony Blair, s-au intalnit ieri la Paris cu intentia de a pune ordine in relatiile bilaterale si, pe cat posibil, in jocurile de interese continentale.
Data fiind importanta Frantei si Marii Britanii ca piloni ai edificiului european, de la intalnirea Chirac-Blair se asteptau lucruri mari. In primul rand, sa fie mai mult decat o intalnire, sa fie o regasire pe principalele teme ale actualitatii. „Suntem intr-o faza in care relatia franco-britanica s-a calmat, dificultatile asupra bugetului european au fost depasite”, declara purtatorul de cuvant al presedintiei franceze.
Subiectele de interes comun nu au lipsit: politica energetica (domeniu in care Parisul si Londra isi propun ameliorarea dialogului cu Rusia), mediul ori apararea. Ca puteri militare de prim rang, cele doua tari lucreaza la un proiect referitor la constructia in comun de portavioane si vor sa intareasca mecanismul european de gestionare a crizelor, in special in Balcani. Chirac si Blair au abordat noi masuri de cooperare pentru combaterea imigratiei clandestine, a crimei organizate si terorismului, precum si situatia din Orientul Mijlociu.
Summitul franco-britanic precede reuniunea Consiliului European din 15-16 iunie, de care se leaga multe sperante. Ale Romaniei si Bulgariei, care ar dori o decizie privind aderarea la UE pe 1 ianuarie 2007, dar si ale altor tari extracomunitare, care ar vrea sa stie daca vor adera vreodata.
In privinta extinderii UE, Londra si Parisul au viziuni diferite, ilustrand la scara mica divergentele pe aceeasi tema din sanul Uniunii. Joi, ambasadorii Celor 25 au avut dispute aprinse, nereusind sa se puna de acord asupra termenilor declaratiei finale a Consiliului European.
E vorba, in fond, despre vechea obsesie ca esafodajul european s-ar putea prabusi sub povara noilor veniti. Marul discordiei este propunerea presedintiei austriece a UE de introducere a unui nou criteriu de aderare – „capacitatea de absorbtie”. Austria vrea ca liderii europeni sa se reuneasca din nou, in decembrie, pentru a discuta gradul de pregatire a UE pentru primirea de noi membri. Ideea este de a se defini in termeni financiari, institutionali si democratici respectiva „capacitate”.
Or, daca Franta si Olanda (care au spus „Nu” Constitutiei europene) sustin propunerea austriaca, Marea Britanie si membrii recenti ai UE se pronunta ferm pentru continuarea extinderii. Privita din acest unghi, intalnirea Chirac-Blair, departe de a fi o regasire, seamana cu o ciocnire.