14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialChina si Rusia construisc trei gazoducte

China si Rusia construisc trei gazoducte

China si Rusia examineaza posibilitatea de a construi trei mari gazoducte pentru a transporta gazele naturale rusesti spre China, informeaza astazi Rompres, citand agentia spaniola de presa EFE, care a preluat stirea din publicatia de limba engleza China Daily.

Cele trei gazoducte vor avea o capacitate de 80 de miliarde de metri cubi pe an, a declarat un expert al CNPC (cea mai mare companie petroliera chineza), Li Guoyu.

Primul gazoduct ar urma sa uneasca regiunea siberiana Irkutk cu Daqing (nord-estul Chinei), cel mai mare centru chinez de prelucrare a hidrocarburilor, iar al doilea ar face legatura intre Siberia si regiunea Xinjiang (nord-vestul Chinei), unde se afla mari zacaminte de petrol si gaze naturale. Cel de-al treilea gazoduct ar face legatura intre insula Sahalin si China.

Li Guoyu a mentionat, pe de alta parte, ca lucrarile de constructie privind giganticul oleoduct dintre China si Rusia se desfasoara conform graficului, iar inaugurarea ar putea avea loc anul viitor, dupa mai multe dezbateri intre Moscova, Beijing si Tokio (deoarece China si Japonia propuneau rute diferite). Acest oleoduct, de 4.180 km, va avea o capacitate initiala de transport de 10 milioane de tone de petrol pe an, urmand a-i creste capacitatea la 39 de milioane de tone. Linia principala va ajunge pana in porturi din Pacific pentru a facilita accesul navelor petroliere din tari precum Japonia. Tuta oleoductului ar fi trebuit sa treaca prin imediata apropiere a lacului Baikal, ceea ce a dezlantuit protestele unor grupuri ecologiste si a obligat la efectuarea unor schimbari de traseu.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă