11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialChina îşi pregăteşte dominația în Asia

China îşi pregăteşte dominația în Asia

Desfăşurarea de către China de rachete şi radare pe insule din arhilepagurile Paracelsus şi Spratly şi construirea de piste de aterizare sunt „acţiuni care schimbă peisajul operaţional în Marea Chinei de Sud“, consideră șeful Comandamentului din Pacific al SUA, amiralul Harry Harris. Surse din guvernul american au confirmat că Beijingul a desfăşurat recent avioane de luptă pe Woody Island. 

Nu este pentru prima oară când statul chinez trimite avioane acolo, dar este vorba de noi probleme privind intenţiile sale. Darryn James, căpitan US Navy, purtător de cuvânt al Comandamentului din Pacific al SUA, a declarat că desfăşurarea repetată de avioane de luptă de ultimă tehnologie pe Woody Island urmează o tendinţă îngrijorătoare. „Aceste acţiuni de destabilizare sunt incompatibile cu angajamentul Chinei şi toate cererile sunt de a se abţine de la orice acţiune care ar putea degenera în diferende“.

Luând cuvântul la reuniunea de la Washington între ministrul chinez de Externe, Wang Yi, şi secretarul de Stat ameican, John Kerry, amiralul Harris a declarat că Beijingul a escaladat situaţia în Marea Chinei de Sud şi a subliniat că amplasarea de DF-21 şi DF-26, rachete anti-nave, ar putea constitui o ameninţare pentru port-avioanele americane. El a mai precizat că navele au rezistat foarte bine şi SUA au „capacitatea de a face ceea ce trebuie dacă am ajunge la aşa ceva“. Harris a declarat că susţine zborurile aeriene americane cu regularitate şi patrulele navale pentru a susţine libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud, o cale navală vitală pe unde  traversează anual mărfuri în valoare de sute de miliarde de dolari în cadrul comerţului mondial.

Joia trecută, SUA au acuzat China că amplifică tensiunile prin amplasarea de rachete sol-aer pe Woody Island şi prin construcţia pistelor militare de aterizare pe insule artificiale din Marea Chinei de Sud. Înaintea vizitei la Washington a lui Wang, ministerul de Externe a declarat că desfăşurările Beijingului de rachete în această mare nu diferă de desfăşurările americane în Hawaii. Iar ministrul chinez al Apărării a declarat că statul chinez a amplasat „instalaţii defensive necesare“ care au fost „legale şi adecvate“.

Diplomaţii americani şi responsabilii militari continuă să se concentreze asupra mijloacelor militare – rachete, fortificaţii, piste  de aterizare şi sisteme radar – care ameninţă pacea şi normele internaţionale în regiunea Asia-Pacific, pentru a nu mai menţiona principalele rute comerciale. În acest moment, rămâne problema ţărilor susţinute de Washington care cer libertate de navigaţie şi oprirea noilor schimbări în Marea Chinei de Sud efectuate de Beijing.

China a făcut cunoscut că nu va răspunde cererilor SUA de oprire a construcţiilor pe insule, roci şi recife în mare care sunt revendicate, parţial sau total de şase guverne din ţările regiunii. Nici nu va înceta să înarmeze aceste insule.

Modificarea peisajului -operaţional

Desfăşurarea de rachete sol-aer nu va modifica echilibrul militar în Marea Chinei de Sud, dar noile instalaţii de radar în curs de dezvoltare în arhipelagul Spratly ar putea „modifica sensibil peisajul operaţional“, potrivit unui raport publicat de Centrul de studii strategice şi internaţionale de la Washington. Raportul subliniază că dezvoltarea de noi piste şi de capacităţi de apărare în aer reprezintă o strategie a Chinei de anti-acces pe termen lung, care doreşte să stabilească un control efectiv asupra mării şi spaţiului aerian în Marea Chinei de Sud. În ultimii doi ani, China a distrus unele recife de corali dintre cele mai vechi de pe planetă pentru a le transforma în insule artificiale, construind piste militare de aterizare şi montând artilerie. În total, China a construit circa 3.000 de acri de insule artificiale.

Rachetele de apărare aeriană plasate recent de China în arhipelagul Paracelsus au o rază de acţiune de 125 de mile şi amiralul Harris a precizat că în opinia sa, „China militaritzează Marea Chinei de Sud“ şi a declarat în Senat că va continua operaţiunile de menţinere a libertăţii de navigaţie pentru insule şi recife, în pofida protestelor  Beijingului. Este dificil de găsit aliaţi gata să se alăture acestor operaţiuni,  a mai precizat amiralul american. În timp ce unele ţări ne-identificate au în vedere operaţiuni comune cu SUA, altele nu deţin capacităţi militare, sau nu fac faţă presiunii politice -interne sau pur şi simplu nu o fac din cauza „relaţiilor lor cu China“.   

Australia creşte cheltuielile de apărare pe fondul preocupărilor asupra „punctelor de fricţiune“, inclusiv acumulările militare, terorismul şi dezacordul americano-chineze în Marea Chinei de Sud.

Cele mai citite

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...

Donald Trump la Davos: Ucraina este pregătită pentru un acord de pace

La Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele american Donald Trump a declarat că Ucraina este dispusă să ajungă la un acord de pace...
Ultima oră
Pe aceeași temă