5 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialChiar si laptele sugarilor este controlat

Chiar si laptele sugarilor este controlat

Ieri a fost o zi a nervilor pe aeroporturile europene. Intrarea in vigoare a restrictiilor la transportul lichidelor si gelurilor autorizate a adus cu sine controale amanuntite si cozi la imbarcare, spre exasperarea pasagerilor. Multi dintre acestia s-au vazut in situatia de a le fi confiscate, fara sa inteleaga de ce, sticlute de parfum, alcool sau sampon ori tuburi de pasta de dinti. Chiar si laptele sugarilor este controlat. Explicatia e una singura: prevenirea atentatelor teroriste.

Masura a fost adoptata pe toate aeroporturile din UE, dar si din Norvegia, Elvetia si Islanda. Pasagerii care pleaca pe calea aerului din aceste tari nu vor mai putea lua cu ei la bord decat flacoane sau tuburi cu un continut sub 100 de mililitri. Ca si in alte parti, pe aeroporturile pariziene Roissy si Orly pasagerii au fost nevoiti sa se supuna unui control amanuntit inaintea urcarii in avion.

Unii confisca, altii injura

Efectivele controlorilor au fost suplimentate cu 500 de persoane, dar chiar si asa asteptarea s-a prelungit, iar nervii unora au cedat. „E o munca de ocnas. Majoritatea pasagerilor nu cunosc noile masuri si sunt socati ca li se confisca produse. Multi ne injura”, declara pentru AFP coordonatoarea unei echipe de controlori. Langa poarta de securitate troneaza un sac plin cu deodorante, sticle de bautura si parfumuri, toate confiscate. „Unui pasager i-am confiscat o cutie cu bomboane cu lichior, pentru ca era vorba despre o cantitate lichida ce depasea 100 de mililitri”, relata femeia in uniforma.

Saculetul cu lichide

Pentru a fi transportate in cabina, recipientele cu lichid (avand fiecare o capacitate de cel mult 100 ml) vor fi ambalate intr-un singur sac din plastic transparent, inchis, cu capacitatea maxima de un litru, de tipul pungilor de congelare utilizate pentru frigider. Fac exceptie medicamentele, biberoanele si produsele duty-free cumparate de pe aeroport. Acestea din urma trebuie plasate tot in pungi transparente, sigilate de vanzatori si insotite de un certificat de cumparare. In caz contrar, vor fi confiscate. Restrictiile se aplica alimentelor lichide de tipul supelor, cremelor sau mancarurilor cu sos, dar si unor produse ca branza topita sau pateul de ficat. Laptele si alimentele pentru copii sunt supuse altui gen de control, eventual chiar gustate.

In cala, alta viata!

In afara acestor dispozitii, UE a mai decis ca dimensiunea maxima a bagajelor ce pot fi luate la bord sa fie de 56/45/25 centimetri. Pasagerii vor fi supusi unor controale stricte la transportul de calculatoare sau aparate electrice si electronice voluminoase, care vor „defila” pe banda de scanare. Totodata, calatorii vor fi obligati sa-si scoata paltoanele si sa le prezinte la control. Noile masuri au fost adoptate in urma descoperirii de catre Londra, in august, a unui complot terorist ce viza aruncarea in aer a unor curse transatlantice prin folosirea de explozibili in stare lichida. Regula se aplica numai bagajelor de mana, nu si celor ce vor fi depozitate in cala avionului.

In Romania, regulile se aplica de la data aderarii

Noile masuri de securitate pe aeroporturile internationale din Uniunea Europeana vor intra in vigoare pe teritoriul Romaniei la data aderarii tarii noastre la UE. „Pentru calatorii care pleaca de pe Aeroportul Henri Coanda, aceste reguli nu sunt inca valabile, ne-a declarat, ieri, Valentin Iordache, directorul Relatii Externe al aeroportului. Pot intra in vigoare de la 1 ianuarie, dar ar putea fi aplicate chiar si putin mai devreme. Pasagerii trebuie sa fie, insa, pregatiti sa tina cont de aceste reguli daca fac escala pe unul din aeroporturile europene. Oricum, si noi vom afisa in incinta aerogarii o serie de postere cu informatii despre noile restrictii”, a mai spus acesta.

Cele mai citite

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Eșarfele și cultura: cum sunt purtate eșarfele în diferite colțuri ale lumii

Eșarfele sunt mult mai mult decât simple accesorii vestimentare; ele reprezintă simboluri culturale, tradiții și identități naționale în diverse colțuri ale lumii. De-a...

Administratori și angajați ai barurilor din Centrul Vechi al Capitalei, acuzati de jefuirea turiștilor după ce îi îmbătau

Un grup format din administratori de baruri, barmani, ospătari și angajate hostess din Centrul Vechi al Capitalei a fost trimis în judecată sub acuzația...
Ultima oră
Pe aceeași temă