Procurorii DIICOT au anunţat ieri începerea cercetărilor într-un nou dosar deschis pe numele omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, acuzat acum că împreună cu părinţii săi, Doina şi Cezar Râmar şi unul dintre principalii colaboratori, Gabriel Constantinescu, a constituit un grup infracţional format din 15 persoane. Acuzaţiile sunt delapidare, evaziune fiscală şi spălare de bani. Infracţiunile erau comise prin tranzacţii pe RASDAQ. Potrivit DIICOT, în perioada 2001-2008, prin grupul de firme sau ONG-uri controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate titluri emise de SIF-uri în valoare de peste 780 milioane lei, din care s-au încasat dividende în valoare de 760 milioane lei şi s-a retras din conturi suma de 154 milioane lei.
Atacuri concertate asupra SIF-urilor
Reţeta afacerilor lui Cătălin Chelu are la bază o înfiinţare sute de SRL-uri care nu fac nici producţie, nici comerţ şi nu au salariaţi, ci doar unul sau doi asociaţi şi un administrator. Prin aceste firme sunt achiziţionate ale SIF-urilor. În casa de pe str Prunari nr 17 din Galaţi se află o casă simplă în care sunt sediile unui SA şi 19 SRL-uri, acţionare la SIF Moldova şi SIF Oltenia. Pe str Dogăriei nr 133, într-o casă părăsită, este sediul SC Libron Consulting SA şi 16 SRL-uri. Toate firmele de pe Dogăriei nr 133 sunt acţionare la SIF Otenia. Pe str Fraternităţii nr 9, se află sediile a 23 de SRL-uri, acţionare la SIF Oltenia. Pe str Instrucţiei nr 1 se află sediile a 28 de SRL-uri, pe str Narciselor nr 47 sunt sediile altor 20 de SRL-uri, în clădirea Hyt Center de pe str Traian sunt sediile altor 5 SRL-uri, iar pe str Democraţiei nr 5 mai au sediile alte 15 SRL-uri. Aceste SRL-uri şi SA-uri îi au acţionari pe Chelu, pe mama sa, Doina Râmar, pe tatăl său vitreg, Cezar Râmar, dar şi pe oamenii săi de încredere, Gabi Constantinescu, Liuţa Stan, Carmen Vlaicu, Maricel Stan, etc. Potrivit informaţiilor de pe piaţa bursieră, Cătălin Chelu reuşeşte să menţină un control mai mare decât cel permis de lege asupra celor 5 SIF-uri prin acţiunile concertate a peste 200 de societăţi, dintre care cam 135 îl au ca asociat sau administrator pe Cătălin Chelu, la celelalte controlul fiind deţinut prin părinţii şi apropiaţii săi. Prin deţinerea unui număr mare de acţiuni la o SIF, Cătălin Chelu obţine un loc în CA, poziţie care este fructificată de omul de afaceri. ,,În practicile sale este ca, folosindu-şi poziţia influentă în membru CA la SIF Oltenia, sau preşedinte CA la SIF Moldova, să îi determine pe directorii unor societăţi din portofoliul SIF să bage bani în societăţile controlate de Chelu”, se spune în rechizitoriul din dosarul 394/D/P/2007, în care omul de afaceri gălăţean este cercetat de DIICOT tot pentru infracţiuni pe piaţa de capital.
Afaceri cu ONG-uri
Structura centrală a DIICOT efectuează cercetări în legătură cu faptul că omul de afaceri gălăţean a înfiinţat „168 de SRL-uri şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare”. Această încrengătură a fost descoperită după ce CNVM a sesizat Garda Financiară că Chelu a înfiinţat mai multe asociaţii umanitare şi prin intermediul acestora făcea tranzacţii cu acţiuni, investiţii financiare şi vânzări de titluri de valoare tranzacţionate la bursă. La Asociaţiile „Pentru un nou început”, „Spre Viitor” şi „Un sfat bun”, preşedinte era chiar Cătălin Chelu. Alte ONG-uri, „Bucuria”, „Împlinirea”, „Steaua Călăuzitoare”, „Prietenii tăi”, „Dăruieşte”, „Inimă Curată” şi „Tu eşti viitorul”, erau înfiinţate de SRL-urile lui Chelu, Cony Sat SA, Globelink SRL, Cony Scop SRL, Rogensoft SRL, Alpinosat SRL, Dacsat SRL, Datobitsat SRL şi Tromero SRL. Comisarii Gărzii Financiare au stabilit că asociaţiile „Pentru un nou început”, „Spre Viitor” şi „Un sfat bun”, au virat către Cony Sat SA 3.148.926.360 lei vechi, bani proveniţi din comercializarea titlurilor de valoare intrate anterior în proprietatea asociaţiilor. Asociaţiile „Bucuria”, „Împlinirea”, „Steaua Călăuzitoare”, „Prietenii tăi”, „Dăruieşte”, „Inimă Curată” şi „Tu eşti viitorul”, au virat în conturile Cony Sat SA 8.587.444.500 lei. Pe ordinele de plată prin care asociaţiile au efectuat plăţile era trecută menţiunea „avans clădire”.