Cum comentati faptul ca Jose Manuel Barroso nu l-a nominalizat pe Varujan Vosganian, candidatul propus de premierul Tariceanu la functia de comisar european?
Este pentru prima oara cand se intampla asa ceva, dar sta in atributiile presedintelui Comisiei sa faca acest lucru. Este un semn negativ pentru guvernul roman.
Ce se intampla acum mai departe? Va trebui nominalizat un alt candidat?
Este foarte surprinzator, la nivel european, ca din ambele tari au fost numiti candidati din partea liberalilor. Asta, pentru ca grupul liberal nu este nici cel mai mare, nici macar al doilea ca marime, ci al treilea, si la mare distanta de populari si socialisti. Aici se pleca mereu de la premiza ca macar unul dintre cei doi candidati sa vina dintr-unul dintre cele doua grupuri mari, pentru a inlesni procedura de vot. Daca vin inca doi comisari liberali, se ajunge la noua comisari din 27 din partea acestui grup, ceea ce depaseste reprezentarea parlamentara. Este vorba si de un algoritm politic in Comisie, care trebuie respectat.
N-a existat totusi o comunicare prealabila intre guvernul roman si Comisie pentru a se evita asa o situatie?
Ba da. Dar cheia intelegerii nu e la Bruxelles, ci la Bucuresti. Stiti foarte bine ca a fost schimbat ministrul Apararii si ca au existat discutii intre presedinte si premier. Trebuie privit in politica interna romaneasca pentru a se vedea ce s-a intamplat cu exactitate… La Bruxelles a venit ca o surpriza, ca sa spun asa. Nu e clar nici ce domeniu ar fi urmat sa preia candidatul roman. La capitolul Finante nu prea e loc – Dalia Grybauskaite se ocupa de buget si nu ai ce sa-i iei, Siim Kallas face auditul intern, nici acolo nu prea e nimic in plus. Iar Joaquin Almunia e responsabil cu uniunea monetara, nici acolo nefiind loc de inca un portofoliu.
Cat timp mai ramane pentru a remedia aceasta situatie?
Nu foarte mult. Audierile trebuie sa aiba loc in noiembrie, pentru ca se doreste votul de investitura sa aiba loc in decembrie, astfel ca noii comisari sa-si poata incepe mandatul la 1 ianuarie.