17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialCFR Cluj ameninta suprematia Capitalei

CFR Cluj ameninta suprematia Capitalei

Dupa ce a pierdut sezonul trecut la potou pozitia secunda ce duce in preliminariile Ligii Campionilor, CFR Cluj face toate pregatirile pentru a readuce in provincie, dupa 17 ani, un nou titlu de campioana. "As minti daca as spune ca nu sunt multumit cu ceea ce a realizat echipa in campionatul precedent. Ocuparea pozitiei a treia si participarea in Cupa UEFA reprezinta cea mai buna performanta din istoria de o suta de ani a clubului. Am totusi o amaraciune fiindca, la un moment dat, am avut in mana locul doi. Mie imi reprosez ca am fost prea "ardelean", m-am miscat mai greu in anumite momente", spune presedintele ardelenilor, Iuliu Muresan.

Ratarea ligii campionilor i-a ambi- tionat si mai mult pe oficialii clujeni, care au aruncat la bataie pentru transferuri peste 5 milioane de euro, bani cu care au adus 7 noi jucatori. "Bugetul clubului este mai mare, dar eu am facut si ceva economii pentru a putea trece la modernizarea stadionului. Oricum, pentru a lua titlul avem nevoie de peste 10 milioane de euro", estimeaza presedintele ceferistilor. Fundasul Daniel Amoreirinha (22 de ani), capitanul nationalei Under 21 a Portugaliei, jucator care a costat 1 milion de euro, mijlocasul Andre Leao (21 de ani) si portarul Nuno Claro Simoes Coimbra (30 de ani) au intregit colonia portugheza de la Cluj, care numara acum 11 fotbalisti, adica o echipa intreaga! "Am optat pentru piata portugheza, unde avem doi scouteri, antrenori, cu care lucram, pentru ca aici gasim jucatori valorosi si nu foarte scumpi. Spre exemplu, decat sa dau 3 milioane de euro pe un jucator precum Herea, mai bine achizitionez 5-6 fotbalisti buni", explica Iuliu Muresan. Fundasul suedez Niklas Sandberg (28 de ani), venit de la AIK Solna (Suedia), si atacantul nigerian Ibezito Ogbonna (24 de ani), adus de la formatia israeliana Hapoel Tel Aviv, ridica la 17 numarul fotbalistilor straini din lotul CFR-ului. Celelalte nume noi sunt fundasul Gabriel Muresan (25 de ani), venit de la Gloria Bistrita, proaspat debutant in echipa nationala la dubla cu Slovenia, si mijlocasul Eugen Trica (31 de ani), repatriat de la TSKA Sofia. Muresan i-a costat pe clujeni 150.000 de euro si patru jucatori: Coroian si Tilinca, transferati definitiv la Bistrita, Toma si Bucurica – doar imprumutati la formatia pregatita de Ioan Ovidiu Sabau. "Trica este genul de fotbalist pe care am vrut sa-l aducem inca de anul trecut. Avem nevoie de experienta sa si sunt convins ca va fi un numar 10 veritabil", spune presedintele Muresan despre mijlocasul cu origini oltene.

Nu iau in calcul decat titlul de campioana
Clujenii cred ca va fi o batalie crancena pentru titlu in sezonul viitor. "Va fi o lupta tare de tot pentru primul loc si accesul direct in Liga Campionilor. Cred ca 4-5 echipe vor trage la locul intai. Eu sunt insa linistit, fiindca stiu ca avem un lot valoros si putem deveni campioni", comenteaza presedintele clujean.
Antrenorul Ioan Andone considera ca viitoarea editie de campionat va fi cea mai puternica dupa Revolutie pentru ca sunt puse in joc 6 locuri in cupele europene. "Se vor lupta in jur de zece echipe pentru aceste locuri, iar alte opt se vor bate pentru evitarea retrogradarii. Aceasta concurenta va fi de ajutor CFR-ului", spune Andone, care a anuntat ca va stabili componenta finala a lotului abia la capatul primului cantonament. "Eu sunt de principiul conform caruia trebuie sa vad mai intai jucatorul, sa fiu convins ca fac un lucru bun daca renunt la el. In general, nu o sa renuntam asa de usor la jucatori. Avem ca obiectiv castigarea campionatului si participarea in grupele Cupei UEFA, asa incat trebuie sa ne bazam pe un lot valoros si numeros", declara Andone. Desi era trecut pe lista neagra a conducerii, Minteuan va continua cel putin inca un sezon la gruparea din cartierul Gruia. "Daca Ando va mai dori vreun jucator, conducerea este dispusa sa trateze si aducerea altor fotbalisti", ne-a spus presedintele Iuliu Muresan. Totusi, Florin Dan a plecat la UTA, echipa ce si-a manifestat interesul si pentru Octavian Chihaia. Pe lista cu "disponibilizari" a ceferistilor mai figureaza nume precum Anca, dorit la Vaslui de fostul antrenor al "feroviarilor" Dorinel Munteanu, Martin Tudor, o tinta pentru Unirea Urziceni, Jula – ce reprezinta o varianta pentru Poli Iasi – si moldoveanul Frunza, pe care l-ar vrea Ceahlaul Piatra-Neamt.

Meci cu Benfica Lisabona la sarbatorirea centenarului
Cea mai importanta partida a verii pentru CFR Cluj va fi amicalul cu Benfica Lisabona de pe 21 iulie, ora 21.30, prin care clubul din Gruia sarbatoreste 100 de ani de la infiintare. Cu acest prilej, vor fi organizate mai multe manifestari, ce vor incepe pe 20 iulie cu decernarea unor premii pentru intreaga istorie a clubului si vor continua a doua zi cu mai multe concerte sustinute de trupe romanesti. "Speram ca pana atunci sa reusim sa terminam in mare parte lucrarile de la stadion, pentru a ne putea primi asa cum trebuie oaspetii din tara si de afara. Am trimis invitatii cluburilor de la care am luat jucatori precum Benfica, Estrela Amadora, Boavista, Pacos, Beira Mar, dar si altora cu care am relatii bune, Gil Vicente si Belenenses. De asemenea, am chemat si reprezentanti ai cluburilor din Liga I, de la FRF, LPF si CCA", explica presedintele Iuliu Muresan.

RECORD
Nu mai putin de 17 fotbalisti straini se afla sub contract cu CFR Cluj in acest moment. Dintre acestia 11 sunt portughezi (Nino Claro, Amoreirinha, Tony, Cadu, Fredy, Vitinha, Manuel Jose, Dani, Oliveira, Andre Leao si Semedo), doi sunt brazilieni (Sousa si Didy) si cate un suedez (Sandberg), un nigerian (Ogbonna), un bolivian (Mojica) si un moldovean (Frunza). "Chiar daca Mojica plecase la lotul national, l-am chemat pentru a merge in pregatiri cu echipa. Andone mi-a zis ca vrea sa vada la lucru fiecare jucator inainte de a definitiva lotul", explica Iuliu Muresan, care spune ca nu este ingrijorat de felul in care se vor intelege antrenorul si jucatorii: "Nu cred ca vor exista probleme de comunicare. Toti fotbalistii care au venit pana in iarna au invatat romaneste, Andone stie engleza si oricum vor vorbi doar limba fotbalului".

AJUTOR
A revenit "cangurul" Gabor
Ajutorul lui Ando va fi fostul sau coleg din anii ’80 de la Corvinul Hunedoara, Romulus Gabor. "Sper ca prin experienta mea ca jucator, dar si ca antrenor, sa-l ajut pe Ando sa formam cea mai buna echipa din tara in provincie si sa terminam odata cu echipele din Bucuresti!", declara si secundul clujenilor. "Andone si Gabor reprezinta o generatie foarte mare de fotbalisti romani. Au un caracter deosebit, sunt oameni profesionisti si au experienta necesara pentru ca impreuna sa faca formatia care sa ne duca spre castigarea campionatului", crede Iuliu Muresan.

PREGATIRI
Programul de pregatire al echipei CFR Cluj pana la inceperea noului campionat prevede doua cantonamente in Austria. Astfel, dupa reunirea de azi a lotului si vizita medicala se va pleca la Kossen, unde "feroviarii" vor juca cu Austria Viena si cu campioana Austriei, Red Bull Salzburg. Cel de-al doilea stagiu de pregatire va avea loc intre 3 si 16 iulie la Kaprun, acolo unde sunt programate alte cinci intalniri amicale cu Metalurg Donetk (Ucraina), Hibernian Edinburgh (Scotia), Spartak Moscova (Rusia), Lech Poznan (Polonia) si Viktoria Plzen (Cehia).

STADION
CFR Cluj ar putea juca pe propriul stadion daca se va califica in grupele Cupei UEFA, conducatorii gruparii ardelene fiind incurajati in acest sens de seful Comisiei de Licentiere din cadrul FRF, Viorel Duru, care a inspectat arena Constantin Radulescu si a plecat impresionat de proiecte. Presedintele clubului CFR Cluj, Iuliu Muresan, a declarat ca Duru a spus ca, daca toate lucrarile de modernizare programate pentru aceasta vara vor fi finalizate, formatia antrenata de Ioan Andone va putea evolua pe propriul stadion in cupele europene.

Cele mai citite

Ce se va întâmpla cu Alfred Bulai după infarctul suferit în arest

Sociologul Alfred Bulai a ajuns la spital după ce i s-a făcut rău în arest. Surse spun că acesta a făcut infarct şi va...

Un pod peste Tisa de la granița cu Ucraina intră în reparații capitale

Podul peste Tisa intră în reparaţii. De luni vor fi restricţii, timp de 30 de zile, între orele 10.00-15.00. În baza studiilor făcute de către...

Servicii medicale gratuite pentru câinii și pisicile aflate pe străzile din Capitală

Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Protecția Animalelor, a încheiat un parteneriat benefic pentru comunitate cu organizația internațională de protecție a animalelor Humane Society International/Europe....
Ultima oră
Pe aceeași temă