Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a semnat, miercuri, cu reprezentantul firmei General Construct SA Suceava, contractul pentru execuţia lucrărilor de consolidare, reabilitare şi amenajare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, printr-un proiect finanţat printr-un Program Operaţional Regional cu aproximativ 13 milioane de euro, informează Mediafax.
Gheorghe Flutur a spus, într-o conferinţă de presă organizată imediat după semnarea contractului, că aşteaptă acest moment de mai mulţi ani, Cetatea de Scaun fiind un monument cu o semnificaţie deosebită.
Oficialul a precizat că execuţia proiectului va fi finalizată în 46 de luni.
Flutur a subliniat că cea mai importantă parte a proiectului constă în consolidarea versantului nordic, dar şi în refacerea unor părţi din cetate, construcţia actuală urmând să fie ridicată cu aproximativ 20 la sută, dar vor fi efectuate lucrări şi la fortul central, zidul de incintă, zidul de contraescarpă, dar şi pentru iluminatul cetăţii, amenajarea unei parcări cu 100 de locuri pentru autoturisme şi nouă pentru autocare şi un centru de informare.
Mai mult, pentru creşterea atractivităţii va fi realizat un spectacol de sunet şi lumini prin utilizarea de umbre proiectate pe pereţii cetăţii, care va conţine ipostaze ale vieţii din cetate din perioada medievală.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, prezent la semnarea acestui contract, a declarat că din 2006 Consiliul Local a aprobat acest proiect de consolidare şi reabilitare a Cetăţii de Scaun şi că aceasta este o lucrare care va rămâne în istoria oraşului.
El a subliniat că prin acest proiect se salvează acest monument istoric întrucât cetatea era în pericol de prăbuşire din cauza alunecărilor din zona versantului nordic.
„Obligaţia morală a noastră a fost să salvăm Cetatea de Scaun”, a spus primarul.
Licitaţia pentru restaurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost adjudecată de un consorţiu al cărui lider este General Construct SA Suceava alături de firmele sucevene Loial şi Restaco pentru partea de instalaţii şi respectiv restaurare şi Grup Corint Alba Iulia, care are experienţă în restaurarea unor monumente medievale.
Contractul pentru proiectul „Reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a zonei de protecţie a acesteia”, promovat prin POR, a fost semnat în februarie 2010 de ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, cu preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.
Consiliul Judeţean Suceava a cerut, în luna ianuarie 2011, Ministerului Culturii începerea procedurilor de înscriere a Cetăţii de Scaun a Sucevei în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind ridicată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din „fortul muşatin” care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.
Cercetările arheologice au stabilit că în a doua jumătate a secolului al XV-lea, în timpul domniei lui Ştefan cel Mare (1457 – 1504), au fost făcute cele mai ample lucrări de lărgire şi amplificare a eşafodajului defensiv al cetăţii.