3.5 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialCetatea Capidava, o altfel de lectie de istorie

Cetatea Capidava, o altfel de lectie de istorie

» Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta desfasurarea unui nou proiect de educatie culturala cofinantat de Administratia Fondului Cultural National: Capidava Rediviva.
 
In intervalul 29 iulie-1 august, grupe de elevi din localitatile Cernavoda si Topalu vor avea ocazia sa descopere intr-un mod atractiv mostenirea culturala a antichitatii romane, pornind de la un important sit arheologic de la Dunarea de Jos, cetatea Capidava.
Activitatile educationale propuse elevilor cuprind doua sectiuni: vizita interactiva pe santierul arheologic, unde vor avea ocazia sa asculte cu mai multa atentie povestea zidurilor acestei cetati romane care a fost construita in cadrul planului de pregatire a razboaielor impotriva dacilor de catre imparatul Traian si care a trecut prin perioade de inflorire economica, dar si prin momente extrem de dificile, cum ar fi anii 248-250, cand a fost distrusa in timpul atacurilor gotice, pentru a fi reconstruita din temelie ulterior.

 

De asemenea, modulul educational include o serie de materiale didactice (jocuri, fise, planse) elaborate special in cadrul acestui proiect cu scopul de a facilita abordarea unor subiecte referitoare la civilizatia romana.
In desfasurarea efectiva a activitatilor educationale din proiect (aflate acum la cea de-a doua etapa, prima avand loc la Constanta) au fost implicati si elevi de la Colegiul Pedagogic din Constanta, care se pregatesc pentru a deveni animatori culturali. Tot la Capidava, insa pe data de 1 august, va fi organizata "Ziua portilor deschise" a santierului arheologic Capidava, care este in intregime dedicata tuturor celor care vor dori sa viziteze situl si sa afle in cadrul unor vizite ghidate special pregatite pentru aceasta ocazie istoria anticei cetati.

» Cercetare sistematica
Proiectul urmareste sa readuca in atentia publicului si eforturile de cercetare sistematica a siturilor istorice intreprinse in general de catre arheologi si in special de initiatorii si promotorii cercetarilor de la Capidava, Grigore (1892-1960) si Radu Florescu (1932-2003). Cercetarile arheologice au inceput aici in 1924, santierul de la Capidava facand parte din seria celor deschise in perioada interbelica de discipolii renumitului arheolog Vasile Parvan.  In momentul de fata arheologii isi desfasoara aici activitatea vara de vara.

Cele mai citite

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...

Diana Șoșoacă a fost prezentă la ceremonia de învestire a președintelui venezuelean Nicolás Maduro

Diana Șoșoacă, liderul partidului SOS România, a călătorit în Venezuela, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Nicolás Maduro, în ciuda controverselor...
Ultima oră
Pe aceeași temă