Combinatul siderurgic din Galaţi, al doilea mare consumator de energie din România, critică Executivul pentru amânarea exceptării companiei de la plata unei părţi a certificatelor verzi.
Cabinetul Ponta a decis în 2014 că marii consumatori de electricitate pot fi exceptaţi de plata unei părţi a certificatelor verzi. Marii actori industriali afirmă acum că măsura trebuia aplicată de la semnarea acordului de exceptare, dar cabinetul Cioloş a adoptat recent o hotărâre de guvern, prin care exceptarea intră în vigoare de la aprobarea acordurilor. ArcelorMittal Galaţi şi ALRO Slatina au semnat respectivele înțelegeri în decembrie 2014 şi, în aceste condiții, cer ca reducerea să fie aplicată pentru tot anul 2015, nu de la 1 iunie 2015.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat României libere că “e dreptul Arcelor Mittal să ne dea în judecată, dacă consideră că i-am prejudiciat. E adoptată o hotărîre de săptămâna trecută, ce ţine cont de cadrul legal şi de constrângerile pe care politica de certificate verzi trebuie să o aibă”.
Surse guvernamentale ne-au explicat că “a existat o directivă ce prevedea clarificarea raportului în privinţa certificatelor verzi. Ar fi fost destul de clar că ei ar fi trebuit să primească bani înapoi, dar nu exista cadrul legal de implementare. ArcelorMittal a depus actele, ştiind că urmează directiva, iar acum cer banii de la momentul depunerii actelor, nu de când a început să existe legislaţie românească. Vor să li se deconteze şi diferenţa de la 1 ianuarie, când a intrat în vigoare directiva, până la 1 iunie 2015, când a intrat în vigoare şi legislaţia românească”.
Pe de altă parte, surse oficiale din ArcelorMittal ce au dorit să-şi păstreze anonimatul au comentat pentru România liberă că aceasta “înseamnă că Guvernul a emis o decizie proastă. Am depus dosarul imediat şi a fost acceptat. Scutirea de la plata certificatelor verzi ar fi trebuit să se aplice conform legii de la acel moment. Vorbim despre milioane de euro. Efectul e colosal. Aceste certificate pe noi ne sufocă”.
Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal, a declarat Agerpres că diferenţa e de milioane de euro şi pune în pericol investiţiile companiei. "E o dezvoltare neaşteptată, ce ameninţă planul de investiţii, axat pe creşterea sustenabilităţii şi continuarea operaţiunilor. Foarte important e şi semnalul negativ în ce priveşte predictibilitatea mediului economic ", a explicat Bruno Ribo.
Oficialul ArcelorMittal a atras atenţia că energia (electricitatea şi gazul natural) reprezintă peste 35% din valoarea adăugată a companiei (preţul de vânzare, din care se scade valoarea de cumpărare a materiilor prime), astfel că aceasta a îndeplinit criteriile de exceptare de la plata a 85% din certificatele verzi. Hotărârea de guvern stipulează că exceptarea ar trebui aplicată din anul când acordul de exceptare e emis, iar evaluarea ar trebui încheiată în maximum 30 de zile. “Compania noastră a depus aplicaţia cu documentaţia necesară autorităţilor imediat după intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern 495/2014, în decembrie 2014. Din cauza problemelor administrative de la Ministerul Economiei, ce nu pot fi atribuite aplicanţilor, Ministerul Economiei nu a eliberat nici o aprobare înainte de iunie 2015", a detaliat Bruno Ribo.
La orice directivă europeană, există o perioadă în care statele membre trebuie să o transpună, ce poate fi de până la un an, pentru că legislaţia naţională nu e unitară de la stat la stat. Dar care e principiul la emisiile de dioxid de carbon? Expertul de mediu Corneliu Florea Gabrian arată că orice actor industrial are emisii de CO2, iar dacă face investiţii nivelul acestora scade. Diferenţa cu care a fost redus nivelul de emisii poate fi vândută, dacă e sub plafonul naţional de emisii alocat.