» Cand aleg litoralul romanesc, turistii autohtoni nu intreabadaca plajele au certificare "Blue Flag". Turistii straini sunt insa foarte atenti la acest aspect.
Agentii de turism sustin ca turistii autohtoni nu intreaba daca plajele au certificare "Blue Flag". La noi, in Romania, conceptul de plaja "Blue Flag" sau "Steagul Albastru" nu are inca o raspandire larga printre turisti, cei care an de an vin in statiunile litorale. In strainatate, in schimb, lucrurile stau invers, tour-operatorii neriscand sa contracteze hoteluri-plaje fara sa aiba certificarea "Blue Flag". Romania a reusit performanta ca in doar trei ani sa piarda toate cele opt plaje "Blue Flag". Obtinerea "Steagului albastru" depinde exclusiv de cei care administreaza plajele, acei hotelieri care in urma unor licitatii au obtinut si o portiune de plaja de care in mod normal ar fi trebuit sa se ocupe. Printre primele intrebari ale turistilor straini, afirma Cristina Pop, agent de turism, sunt starea plajei si calitatea serviciilor.
Cert e ca fara investitii, plajele nu pot avea statutul de "Blue Flag", iar majoritatea hotelierilor nostri ne-au demonstrat ca nu sunt dispusi sa faca astfel de investitii. De cealalta parte, turistii romani dovedesc ca nu au nici un fel de informatie in ceea ce priveste o astfel de distinctie si beneficiile ei. Camelia Vasile, turista din Mehedinti, sosita cu familia in statiunea Eforie, ne-a declarat ca nu a auzit de "Blue Flag". Nici Cornelia Marin nu a stiut exact ce inseamna "Steagul albastru". Daca asa sta situatia cu o parte a turistilor nostri, pentru straini este de neconceput ca o plaja sa nu aiba statutul de plaja "Blue Flag". In fond, de acest steag depinde calitatea apei de imbaiere, curatenia pe plaja, elemente obligatorii pentru un litoral atractiv. Nu e de mirare ca principala nemultumire a tour-operatorilor internationali ramane starea plajelor.
Chiar daca in statiunile romanesti exista hoteluri de lux care arata foarte bine, discrepanta apare in momentul in care turistul doreste sa cunoasca imprejurimile. Mizerie, caini comunitari, carpeala de sezon, servicii slabe, toate acestea ii lasa un gust amar strainului. Daca mai sunt insotiti si de copii, lucrurile se complica. Cristina Pop a subliniat ca turistii straini sunt pretentiosi pentru ca ei compara calitatea serviciilor noastre cu plaje din Spania, Grecia sau Franta.
» Plajele din Spania, in top
Programul "Blue Flag" sau "Steagul Albastru" este un simbol al protectiei mediului. Plajele trebuie sa indeplineasca cel putin 25 de criterii pentru obtinerea acestui statut, valabil doar pentru un an. Printre criterii sunt educatie si informare privind mediul, calitatea apei de imbaiere, siguranta si servicii, facilitati sanitare, reglementari stricte privind accesul animalelor pe plaja, asigurarea unui numar adecvat de salvamari sunt doar cateva cerinte fara de care nu te poti afla in carti. Cristina Pop, agent de turism, afirma ca in topul plajelor cu "Blue Flag" se afla Spania, cu aproximativ 500, urmata de Grecia, cu peste 400 plaje si Turcia, cu 260. Franta, Italia, Portugalia, Croatia sunt alte plaje de top.