Numarul somerilor in Romania a ajuns la aproximativ 400.000 de persoane, in timp ce populatia activa abia se apropie de 60% din totalul romanilor.
In Romania, conform ministrului Muncii, Paul Pacuraru, exista un deficit de ocupare a fortei de munca de pana la 100.000 de angajati, in timp ce estimarile ministrului Economiei, Varujan Vosganian, ajung la 500.000 de salariati. Specialistii considera insa ca stabilirea unei cifre exacte este foarte greu de realizat si considera ca deficitul de forta de munca este cauzat de lipsa unei strategii coerente si de o formare profesionala continua a angajatilor.
In timp ce politicienii dau vina pe investitorii straini pentru rata mare a somajului, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, considera ca "oferta de pe piata nu este saturata, numai sa vrei sa muncesti, pentru ca ai de unde alege". Directorul adjunct al IPP a adaugat ca "noi am avut o obsesie permanenta cu investitorii straini, dar am uitat ca a pregati terenul nu inseamna sa le pregatesti numai terenul pe care urmeaza sa construiasca, ci sa le oferi resurse umane". Problema este, in opinia lui Adrian Moraru, faptul ca "exista o patura de oameni care sunt dornici sa ramana asistati continuu sau nu", lucru cauzat de faptul ca multi au probleme cu "atitudinea fata de munca". Una dintre solutiile gasite pana acum pentru diminuarea somajului, targurile realizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), sunt catalogate de senatorul PSD Dan Mircea Popescu ca fiind "un fel de a ne fura caciula singuri, pentru ca Agentia propune locuri de munca cu salarii mici, neatractive sau unde se cere experienta".
Principalele domenii in care exista un deficit al fortei de munca sunt, conform fostului ministru al Muncii Gheorghe Barbu, constructiile, sanatatea, industria textila, turismul si asistenta sociala. Pentru rezolvarea acestei probleme ar fi necesara o strategie in domeniul ocuparii fortei de munca, menita sa aiba ca prioritate, mai ales, persoanele din mediul rural, care reprezinta, conform senatorului PSD, "marele rezervor al fortei de munca". Adrian Moraru considera ca obstacolul ce apare in calea aducerii in orasele mari a celor din mediul rural sau a fortei de munca din alte tari tine si de alte considerente economice cum ar fi chiriile foarte mari in comparatie cu salariile.
LIPSA
» Corelatie intre cerere si oferta
In Romania nu exista o corelatie intre cererea de pe piata fortei de munca si oferta. Aceste politici ar fi necesare, in opinia lui Gheorghe Barbu, pentru a acoperi acest deficit cu forta de munca din Romania, iar "in cazul in care nu se va reusi acest lucru, se vor cauta muncitori din afara, cel mai probabil din Republica Moldova".