O celulă inovatoare de memorie electronică i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă și, mai apoi, să imite creierul uman, potrivit www.mashable.com. Nano-celula de memorie construită la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, imită memoria umană pe termen lung și capacitatea creierului de a stoca și procesa informații.
Celula inovatoare este de 10.000 de ori mai subțire decât un fir de păr uman și reprezintă un real progres științific. Momentan, în majoritatea celulelor de memorie electronice poate fi stocată numai o cifră: fie 1, fie 0.
”Tipul de memorie pe care l-am creat îți permite să stochezi într-o singură celulă de memorie nu numai un număr, ci o gamă largă de numere”, a declarat Hussein Nili, autorul studiului.
Descoperirea ar putea avea efecte și asupra sănătății. De exemplu, celula ar putea ajuta cercetătorii să creeze un creier bionic în afara corpului uman pentru a lupta împotriva bolilor neurologice precum Alzheimer și Parkinson.
De asemenea, celula ar putea fi utilă în robotică. În prezent, un computer trebuie să transforme informația în cifre pentru a o procesa, în timp ce creierul uman face o astfel de analiză instantaneu. Dacă o astfel de abilitate ar putea fi incorporată într-o rețea neurologică artificială, inteligența artificială avansată nu ar fi prea departe.
Hussein Nili invocă, în final, exemplul mișcării giroscopice, legat de felul în care oamenii stau drepți în timpul mersului doar datorită creierului și câtorva articulații. Astfel, procesarea informației prin nano-celula decoperită promite progrese pe plan medical, dar și avansarea roboticii.