Dosarul penal in care este anchetata Doina Leonte – actual secretar de stat la Ministerul Finantelor – a fost plimbat de la un Parchet la altul de aproape zece ani. Leonte este acuzata ca a protejat societatea "Contransimex" SA de achitarea impozitelor, desi Garda Financiara a stabilit ca firma amintita s-a sustras de la plata TVA. "Contransimex", firma al carei actionar a fost, pana de curand, Ovidiu Musetescu, a facut si alte pagube bugetului de stat, in valoare de peste 3.000 miliarde de lei vechi, in principal prin credite bancare nerambursate si platite ulterior din bugetul statului, dupa cum a dezvaluit, recent, "Romania libera".
Plangerea impotriva Doinei Leonte a fost inaintata in anul 1998 la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti de catre reprezentantii firmei "Kronconstruct" SRL, care o acuzau de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. Procurorii "Curtii" s-au spalat pe maini si au trimis plangerea la Parchetul Tribunalului Bucuresti. Datorita faptului ca Doina Leonte era inalt functionar al Ministerului Finantelor, precum si din cauza valorii mari a prejudiciului (peste 400.000 de dolari), procurorii de la tribunal au constatat ca nu sunt competenti sa faca ancheta si au retrimis dosarul la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti. Din nou, procurorii de la "Curte" s-au spalat pe maini si au trimis dosarul, de asta data, la Parchetul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti. Procurorii de la aceasta instanta au constatat si ei ca nu au competenta si au pasat dosarul la Parchetul National Anticoruptie. Dupa o alta perioada de zacut in sertare, procurorii anticoruptie au trimis dosarul inapoi la colegii lor de la Parchetul Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti, care, la randu-le, l-au trimis la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde se afla si in prezent.
400.000 dolari, TVA neachitata
Firma cu capital de stat in 1993, "Contransimex" a cumparat peste 200 de autotrenuri Mercedes, pe care le-a revandut, in sistem leasing, altor firme romanesti. Creditul de 43,8 milioane dolari obtinut de "Contransimex" a fost garantat de stat. Unul dintre beneficiari, firma "Kronconstruct" SRL, a cumparat in sistem leasing 20 de astfel de autotrenuri, in valoare de peste 2,8 milioane dolari. Una dintre prevederile finale ale contractului dintre "Contransimex" si "Kronconstruct" stipula foarte clar faptul ca "prezentul contract de leasing nu este si nu are natura juridica a unui contract de vanzare in rate; dreptul de proprietate nu se transfera debitorului decat dupa plata ultimei rate". "Kronconstruct" a facut ultima plata (peste 2,8 milioane de dolari) catre "Contransimex" in anul 1994, an in care se aplica deducerea TVA (lege intrata in vigoare de la data de 1 iulie 1993). "Contransimex" nu a emis, insa, facturi fiscale purtatoare de taxe, cum cerea legea, ci le-a facturat ca pentru export (invoice), desi era vorba de o relatie contractuala intre doua firme romanesti, incalcand astfel Ordonanta Guvernamentala 3/1992. O alta ilegalitate a fost faptul ca firma "Contransimex" a incasat, pe teritoriul Romaniei, plata in valuta, fapta, de asemenea, sanctionata de legislatia in vigoare. Numai pentru cele 20 de autotrenuri statul a fost prejudiciat cu echivalentul in lei a peste 400.000 de dolari, prin neplata TVA.
Nu s-a platit nici "defunctul" impozit pe circulatia marfurilor
In procesul-verbal din data de 30 octombrie 1995, comisarii Garzii Financiare au consemnat acest lucru: "Contransimex" s-a sustras de la plata TVA legal datorata". Reprezentantii firmei au facut contestatie, dar comisia centrala a Ministerului de Finante a respins-o. Pe atunci, Doina Leonte nu era director sau ministru secretar de stat cu responsabilitati in colectarea unor impozite. Am regasit-o pe aceasta functie abia in noiembrie 1997, cand, prin semnatura ei, a garantat faptul ca acele 20 de autotrenuri nu sunt purtatoare de TVA, deoarece nu se aplica aceasta taxa in momentul in care au fost livrate ultimele utilaje. Doina Leonte nu a tinut cont de prevederile contractuale semnate de reprezentantii "Contransimex" si "Kronconstruct", potrivit carora cumparatorul devenea proprietarul autotrenurilor abia dupa plata ultimei rate. Prin absurd, daca ar fi fost valabila teoria doamnei Leonte, potrivit careia la data livrarii utilajelor nu se percepea TVA, "Contransimex" trebuia sa plateasca obligatoriu ICM-ul (impozitul pe circulatia marfurilor), dar nu a facut-o. Doina Leonte nu a explicat de ce "Contransimex" nu a platit acest impozit. Pana si judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dat dreptate Garzii Financiare, obligand firma "Contransimex" la plata TVA. Pentru Doina Leonte nu a fost insa valabila decizia celei mai inalte instante judecatoresti. Din acest motiv, reprezentantii "Kronconstruct" au facut plangere penala atat impotriva ei, acuzandu-i de abuz in serviciu atat pe ea, cat si pe adjunctul ei, Mihai Hura.
Reprezentantii "Kronconstruct" au facut petitii la toate institutiile statului pentru a obtine deducerile TVA la care aveau dreptul. Una dintre ultimele petitii a fost trimisa si, pe atunci, consilierului prezidential Theodor Stolojan, artizan al interdictiilor platilor in valuta pe teritoriul Romaniei. Stolojan a trimis petitia, spre legala rezolvare, tocmai in bratele lui Mihai Hura (subalternul Doinei Leonte), acuzat si el de abuz in serviciu. In raspunsul catre Administratia Prezidentiala, Mihai Hura i-a dat dreptate sefei sale, Doina Leonte.