16 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialCercetare sociologica, finantata de British Council

Cercetare sociologica, finantata de British Council

Fostul dictator nazist Adolf Hitler este una dintre personalitatile alese ca model de tinerii clujeni. Acestia ar fi mai intoleranti fata de diferitele minoritati decat cei din alte zone ale tarii. Acestea sunt doua dintre aspectele evidentiate de o cercetare sociologica facuta in sase orase din Romania, in intervalul aprilie Ð iunie, de catre Asociatia „Oricum”, in cadrul unui program finantat de British Council.
In cadrul cercetarii sociologice, 180 de persoane, cu varste intre 15 si 25 de ani au completat chestionare iar 99 dintre ei au participat si la interviuri realizate de operatori. Studiul a aratat ca tinerii din Cluj, indiferent de etnie, sunt mai intoleranti decat colegii lor din alte zone.
Intoleranta nu tine de etnie. Unii dintre tinerii romani, maghiari sau rromi s-au aratat la fel de sceptici fata de propria lor etnie ca si fata de celelalte. Printre personalitatile alese ca model de cei chestionati se numara dictatorul nazist Adolf Hitler sau cancelarul celui de-al doilea Reich, Otto von Bismark.
Directorul executiv al Asociatiei „Oricum”, Razvan Crisan, a afirmat ca tinerii clujeni manifesta o predilectie fata de modelele germane. Pe lista personalitatilor agreate de ei se mai numara Max Plank, dar si Jodie Foster, Isus, Ghandi sau fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas.
Cercetarea sociologica a mai aratat ca, in ciuda stereotipurilor din presa, banii nu ocupa decat un loc modest in sistemul de valori al acestor tineri. Un procent de 57,8 la suta din totalul celor intervievati au facut voluntariat. Dintre acestia, 43,7 la suta au facut parte din diferite programe de voluntariat ca sa isi imbunatateasca abilitatile, iar 31 la suta ca sa isi ajute semenii.

Cele mai citite

Este oficial: Bucureștenii vor avea referendum, simultan cu primul tur al prezidențialelor

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Capitalei au fost și alte proiecte de hotărâre Cele două întrebări la care bucureştenii vor...

Scor preliminar strâns la referendumul din Republica Moldova: DA 50,08% și NU 49,92%

La referendum alegătorii au avut de răspuns la întrebarea: Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană? Până în această dimineață, la...

Recunoașterea liderilor din Educație, la Opera Națională București

Directorul Anului 2024 va primi un premiu în valoare de 3.500 de euro Asociația pentru Valori în Educație (AVE), cunoscută pentru inițiativele sale de transformare...
Ultima oră
Pe aceeași temă