20 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialCentrul Timisoarei, "mutilat" arhitectonic de parterul unui imobil inchiriat de fratii Tender

Centrul Timisoarei, „mutilat” arhitectonic de parterul unui imobil inchiriat de fratii Tender

O unitate de alimentatie publica lasata in paragina ii confera centrului municipiului Timisoara o imagine lamentabila din punct de vedere arhitectural. Mai mult, primaria pierde, de ani de zile, miliarde de lei de pe urma deciziei de a inchiria acel spatiu, de peste 2.000 de metri patrati, societatii „Palace” SRL, apartinand fratilor Ovidiu si Tiberiu Tender.

Primaria pierde peste cinci miliarde lei pe mana fratilor Tender
In conditiile in care acel spatiu se afla la parterul Palatului Dauerbach, o cladire veche de aproape un secol, fratii Tender au solicitat autorizatii pentru consolidarile ce se impuneau. Lucrarile au demarat inca din 1999, dar, asa cum acuza presedintele Asociatiei de locatari, arhitectul Adrian Ionatiu, interventiile s-au facut „neprofesionist si cu putin discernamant”.
Intre locatari si reprezentantii grupului imobiliar „Tender” au izbucnit scandaluri, toate din cauza lucrarilor de la parterul cladirii. Unii dintre oameni au ramas fara apa, s-au perforat plansee, au izbucnit incendii, li s-a oprit accesul la spatiile de la subsol. „Multe dintre interventii sunt discutabile din punct de vedere arhitectural. Nu cred ca au avut vreun plan coerent nici in ceea ce priveste instalatiile”, a spus Ionatiu, care este si presedintele Ordinului Arhitectilor din Timisoara.

Relatii sus-puse
Asociatia de locatari a somat primaria sa se implice in rezolvarea problemelor de la parterul Palatului Dauerbach, insa, in locul unei atitudini ferme din partea edililor locali, au avut surpriza sa afle ca printr-o hotarare a consiliului local s-a decis ca fratii Tender sa fie scutiti si de plata chiriei pentru acel spatiu. Astfel, intre anii 2002-2004, bugetul local a fost pagubit cu peste cinci miliarde lei, in conditiile in care s-a renuntat la o chirie lunara de 216 milioane de lei.
Motivatia functionarilor din cadrul municipalitatii care au sustinut proiectul scutirii de plata, respectiv renovarea spatiului si lipsa de profit a chiriasilor, poate fi considerata suspecta, in conditiile in care primaria percepe 150 milioane de lei lunar de la oamenii de afaceri care au inchiriat strandul „Termal”. Si acestia executa lucrari de renovare de peste un an.
Seful Biroului Spatii cu alta destinatie decat cea de locuit din cadrul administratiei locale, Marius Voicu, a declarat ca Palatul Dauerbach este revendicat acum de Peter Dornhelm, unul dintre mostenitorii fostilor proprietari, de aceea primaria nu se implica in solutionarea problemei. „Nu stiu decat ca acel spatiu este revendicat. Primaria nu poate face nimic atata timp cat exista un proces pe rol”, a spus, la randul sau, viceprimarul orasului, Adrian Orza.
Pe de alta parte, directorul Grupului Imobiliar „Tender”, Dan Manolache, evita sa precizeze daca s-a beneficiat de vreo scutire de plata, spunand ca, „daca nu am fi platit, ne-ar fi scos afara din luna a doua, pentru ca nu avem prieteni in primarie”. Mai mult, acesta stie ca „multi sunt cu ochii pe acel spatiu (evaluat la peste cinci milioane de euro – n.r.) chiar si din municipalitate, dar si persoane din Arad”.
Ce pare sa nu stie Manolache este faptul ca patronii sai au prieteni in centrul de putere local, atata vreme cat fiica secretarului primariei, Ion Cojocari, a fost secretara miliardarului Ovidiu Tender.

Cele mai citite

Ai nevoie de un credit avantajos? Află de ce să apelezi la un broker de credite

Când veniturile nu îți permit achiziția unor bunuri de valoare sau dezvoltarea unui business, creditele sunt cea mai bună opțiune. Dar cum faci să...

Ai nevoie de un credit avantajos? Află de ce să apelezi la un broker de credite

Când veniturile nu îți permit achiziția unor bunuri de valoare sau dezvoltarea unui business, creditele sunt cea mai bună opțiune. Dar cum faci să...
00:02:44

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, a declarat marți că a fost eliberat după ani de încarcerare doar pentru că s-a declarat vinovat de a face...
Ultima oră
Pe aceeași temă